Με αφορμή ένα άρθρο – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Διάβασα πρόσφατα στο tvxs.gr ένα άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Ντουράν, Ο δημοσιογράφος είναι από αυτούς που έχουν υποστεί ανελέητο κυνηγητό από το καθεστώς Ερντογάν. Το άρθρο του είχε τίτλο «Η αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν». Εκεί μέσα ο Ραγκίπ Ντουράν αναφέρει μερικούς από τους λόγους που δεν επιτρέπουν στον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρήσει πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα.

Οι λόγοι που αναφέρει ο δημοσιογράφος είναι εν συντομία: ο απορφανισμός του στελεχικού δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων, η εξάρτηση της τουρκικής πολεμικής μηχανής από τις δυτικές χώρες, η καθίζηση της οικονομίας σ’ όλα τα επίπεδα (άδεια ταμεία, αύξηση ανεργίας και πληθωρισμού, πτώση της τουρκικής λίρας, φυγή επενδυτών), τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει στο εξωτερικό και το εσωτερικό (Λιβύη, Ιράκ, Συρία, Μεσόγειος, Κουρδικό), απουσία διεθνών συμμαχιών.

Με βάση τα παραπάνω δεν θα πρέπει να ανησυχούμε. Ο Ερντογάν παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς του μάλλον θα κάτσει στα αυγά του. Ωραία τα λέει ο Ραγκίπ. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτό επιτάσσει η κοινή λογική. Είναι όμως έτσι;

Την έχει αυτήν την κοινή λογική ο Ερντογάν; Είναι δυνατόν να κάνει αυτό που οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης στη θέση του θα απέφευγε, για να μη βάλει σε κίνδυνο το σύστημα που έχει στήσει και την προσωπική εξουσία του;

Μάλλον είναι δυνατόν, γιατί όπως σε άλλο σημείο του άρθρου σημειώνει ο ίδιος ο δημοσιογράφος: «Παρ’ όλα αυτά, τούτες οι αδυναμίες μπορούν να τον ωθήσουν σε μια επιχείρηση αυτοκτονίας. Διότι, όταν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των πάντων, μια τελευταία ευκαιρία για σωτηρία μπορεί να φαίνεται ιδανική και που επ’ ουδενί δεν πρέπει να χαθεί. Ακόμη και εάν γνωρίζει ότι τελικά θα χάσει».

Στην ιστορία, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που δικαιώνουν τον Ντουράν. Δεν είναι και λίγοι οι αυταρχικοί ηγέτες , που αρνούνται να αποδεχτούν την αποτυχία των πολιτικών τους. Και επειδή δε δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι μαξιμαλιστικοί στόχοι τους, επιλέγουν την ηρωική έξοδο υιοθετώντας τη λογική «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως ο Ερντογάν δεν έχει κατά νου να.. αυτοκτονήσει. Ας ελπίσουμε ότι θα αναδιπλωθεί αφού αφήσει λίγο χρόνο να κυλήσει ώστε να μην κατηγορηθεί από τους οπαδούς του ότι υποχώρησε κάτω από τις πιέσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ που κάνουν, όπως υποστηρίζει, τα χατίρια των κακομαθημένων Ελλήνων.

Ας ελπίσουμε ότι θα μπει στη διαδικασία του διαλόγου σ’ ένα κλίμα όπου τον τόνο δεν θα δίνουν οι φρεγάτες και τα αεροσκάφη, αλλά η διπλωματία. Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους σενάρια για απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, όπως αφελώς δήλωσε ο πιθανότατα αυριανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάιντεν, γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση η κρίση στην γείτονα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμφύλια σύρραξη.

Ας μην ξεχνάμε ότι με τους κοσμικούς κεμαλιστές (πολιτικούς και στρατιωτικούς) είχαμε τα περισσότερα προβλήματα: όπως την εκδίωξη των Ελλήνων από την Πόλη, την εισβολή στην Κύπρο, την παρ’ ολίγον εμπλοκή τον Μάρτιο του 1987, τα Ίμια.

Η αντιπολίτευση του Ερντογάν είναι αυτή που τον κατηγορεί ότι έχει αφήσει στην Ελλάδα την κυριαρχία 14 νησιών και βραχονησίδων που κατά τη γνώμη της ανήκουν στην Τουρκία. Τέλος, ας ελπίσουμε ότι σε δεύτερη φάση θα συζητηθεί στα σοβαρά και το Κυπριακό γιατί χωρίς την επίλυσή του δεν υπάρχει περίπτωση να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.