Με βάση κάτω από τη βάση – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σε μία «έξυπνη» χώρα, αγαπημένοι μου, το Τμήμα Μαθηματικών της Σάμου δε θα ήταν μόνο ένα απλό τμήμα μαθηματικών, θα ήταν μία σχολή παγκόσμιας εμβέλειας. 

Θα ήταν ένα συμβολικό σημείο ακαδημαϊκής αναφοράς στο νησί του Πυθαγόρα του εισηγητή της γεωμετρίας στην Ελλάδα, εκείνου που ανακάλυψε την αριθμητική ερμηνεία του σύμπαντος. Εκεί λοιπόν, σε ένα ιδανικό φυσικό και όχι μόνο περιβάλλον, θα μπορούσαν κορυφαίοι μαθηματικοί, να διακονούν στην εξέλιξη της επιστήμης τους, σε έναν κόσμο δικτυωμένο, όπου δεν έχει πλέον και τόση σημασία το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι. 

Σε αυτό το τμήμα μαθηματικών, η βάση εισαγωγής για φέτος είναι 3.125 μόρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορείς να περάσεις με λευκή κόλλα στα Μαθηματικά, στη Φυσική και στη Χημεία και με μια-δυο παραγράφους στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. 

Θα μου πείτε, αγαπημένοι μου, εντάξει, μπορεί να είναι εύκολο να μπεις, αλλά είναι κομματάκι δύσκολο να βγεις μαθηματικός. Θα συμφωνήσω αλλά, αλλά ξέρετε, εκείνο που σκέφτομαι περισσότερο είναι οι γονείς αυτού του παιδιού που έβαλε στο μηχανογραφικό του το τμήμα μαθηματικών της Σάμου, όχι γιατί το ήθελε πραγματικά αλλά γιατί έπρεπε κάπως να το συμπληρώσει ή «έτσι για πλάκα» και που τώρα του προέκυψε να πάει να σπουδάσει Μαθηματικά έχοντας συγκεντρώσει  μόλις 3.125 μόρια.  

Ειλικρινά τους σκέφτομαι πολύ. Προσπαθώ να μπω «στα δικά τους τα παπούτσια» που λένε όπως και όλων των άλλων γονιών που βρίσκονται στην ίδια ή και παρόμοια θέση: Αναρωτιέμαι για παράδειγμα: Για τι ακριβώς θα πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι;  

Το γιορτινό τραπέζι, για το παιδί που πέρασε στο Πανεπιστήμιο, θα τους κοστίσει πολύ πιο ακριβά από όσο πιστεύουν.  

Και δε θα κοστίσει μόνο στους γονείς. Θα κοστίσει και στο ίδιο το παιδί που θα πάει στη Σάμο, ή όπου αλλού θα τον στείλει το μηχανογραφικό του, θα ταλαιπωρηθεί μερικά χρόνια, δεν θα καταφέρει να πάρει πτυχίο και θα χάσει πολύτιμο χρόνο από την προσπάθεια για επαγγελματική αποκατάσταση. 

Υπάρχει, όμως, αγαπημένοι μου και ακόμα χειρότερη εκδοχή: Μπορεί το παιδί αυτό, κουτσά-στραβά, με λίγη συνδικαλιστική δράση και ακτιβισμό, ή κάτι ανάλογο να το πάρει το πολυπόθυτο χαρτί που θα του επιτρέψει στο μέλλον να μπει σε σχολείο για να διδάξει Μαθηματικά. Και αλλοίμονο σε αυτούς που θα βρεθούν στα θρανία ενώπιον του.  

Υπάρχει και η περίπτωση, μικρή βέβαια, να του πήγαν όλα στραβά στις πανελλαδικές και να το κατέχει το άθλημα οπότε μπορεί και να τα καταφέρει και το εύχομαι ολόψυχα όμως το θέμα είναι αλλού: Η Υπουργός Παιδείας, αγαπημένοι μου, μας ανακοίνωσε περιχαρής ότι το 77% των υποψηφίων εισάγονται σε κάποια σχολή.  

Και μπορεί η μάσκα της Νίκης Κεραμέως να προστατεύει από τον κορωνοιό, η μάσκα των ποσοστών εισόδου υποψηφίων στα ΑΕΙ όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά παραπλανά και, μακροπροθέσμως, υπονομεύει. 

Χαρά μεγάλη για πολλές οικογένειες που καμαρώνουν το βλαστάρι τους να μπαίνει σε πανεπιστημιακό Τμήμα με 600 μόρια για να σπουδάσει Διαχείριση Περιβάλλοντος

Δεν είναι μόνο η απαξίωση της ακαδημαϊκής έννοιας. Είναι και η δημιουργία χιλιάδων νέων ανέργων που για χρόνια θα αποστραγγίζουν οικονομικά τις οικογένειες τους προκειμένου να κάνουν μία τρύπα στο νερό. 

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, όλοι πλέον μπορούν να γίνουν κάπου φοιτητές. Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων (ουάου!) με 3.100 μόρια. Βιοσυστήματα και Γεωργική Μηχανική με 875 μόρια. Τι μου λες!  

Κάποια παιδιά μετά την εγγραφή τους θα πάρουν το πάσο και την αναβολή και θα δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους.  

Άλλοι θα ποντάρουν τις ελπίδες τους σε λάθος χαρτί, θα ζήσουν την αυταπάτη και απλώς θα καθυστερήσουν τη συνάντηση τους με την αποτυχία.  

Και παράλληλα ο φορολογούμενος θα συνεχίζει να πληρώνει για σχολές που δεν προσφέρουν επαγγελματικό αντίκρυσμα, μόνο και μόνο για να αιμοδοτούνται οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες και να καμαρώνει η οικογένεια για την «επιτυχία» του παιδιού.  

Μιλάμε για μία χυδαία χρόνια μορφή λαϊκισμού που συντηρείται διακομματικά καθώς πατάει στα ιερά και στα όσια, στα ταμπού μίας κοινωνίας που ακόμα εξακολουθεί να  θεωρεί το «πανεπιστημιακό χαρτί» ως μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης. 

Όλοι διαμαρτύρονται για όλα. Κανένας όμως δεν θα βρεθεί να  πει ότι υπάρχουν τμήματα που πρέπει να κλείσουν γιατί κατασπαταλούν τα λεφτά των φορολογουμένων και εξαντλούν τα όνειρα και τα νιάτα των παιδιών για ένα εκκωφαντικό τίποτα. 

Με αγάπη Εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.