Με επιτυχία η Επετειακή Δράση για τα 130 Χρόνια Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσ/νίκης – Μοναστηρίου στην Π.Ε. Φλώρινας (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

To Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκαν παράλληλες επετειακές εκδηλώσεις σε εννέα σημεία – σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου (SaloniqueaMonastir… 219 χιλιόμετρα αφήγησης), με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την κατασκευή του και την ανακήρυξη του 2021 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμου».

Στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Αμυνταίου και Μεσονησίου χιλιάδες αναμνήσεις ζωντάνεψαν μέσα από μαρτυρίες, αφηγήσεις και εικόνες του παρελθόντος. Η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου την Άνοιξη του 1891, ο πόλεμος, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η επερχόμενη κοινωνική αλλαγή με την εκβιομηχάνιση της χώρας και η αναγέννηση των περιοχών-σταθμών αποτέλεσαν αντικείμενα συζήτησης των εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο όνομα του σπουδαίου κινηματογραφιστή Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς τα τοπία των σταθμών Αμυνταίου, Μεσονησίου και Φλώρινας κυριαρχούν με εμβληματικό τρόπο στα έργα του. Προσφυγιές και σύνορα, προσδοκίες και ματαιώσεις πρωταγωνιστούν στα βαγόνια των παραμεθόριων σταθμών.

Οι εικαστικές δράσεις με τίτλο «Τα τραίνα να θυμάσαι» και «Ποιος τρενάρει;» παρουσιάστηκαν στις αίθουσες των σταθμών και περιλάμβαναν πρότυπα έργα ζωγραφικής, απαγγελία ποιημάτων και προβολή φωτογραφιών. Την οργάνωση των εκδηλώσεων επιμελήθηκαν ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλώς Τεχνών κ. Χάρης Κοντοσφύρης, η Αν. Διευθύντρια Ανάπτυξης Π.Ε. Φλώρινας, διδάσκουσα στο ΤΕΕΤ κ. Χρυσούλα Βοσκοπούλου και η Εικαστικός – Ιστορικός Τέχνης κ. Γλύκα Διονυσοπούλου, με τη συνδρομή καλλιτεχνών.

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις απηύθυναν, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Βαβλιάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Άμπας, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης και ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Παναγιώτης Νότας.

Η δράση SaloniqueaMonastir (219 χιλιόμετρα αφήγησης) πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΣΕ, με την ευγενική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Α΄ και Β΄ βαθμού.

Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Μεσονήσι Φλώρινας:


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 925 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό8%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *