Με λένε Ρίζο και… τον εκλογικό νόμο όπως θέλω τον γυρίζω – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Όποιος νομίζει ότι αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ασχολείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ή την ακρίβεια που έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ή ακόμα πως ψάχνει τρόπους για να την αντιμετωπίσει, πλανάται πλάνην οικτράν.  Κανονικά αυτό θα έπρεπε να κάνει. Οτιδήποτε άλλο, τουλάχιστον κάτω από αυτές τις τραγικές συγκυρίες είναι λογικό να μπαίνει στην άκρη.  

Έλα όμως που τα πράγμα δεν είναι καθόλου έτσι. Με την παρότρυνση του πρωθυπουργού, οι εγκέφαλοι της Ν.Δ έχουν βάλει κάτω τα κεφάλια και επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Και που το περίεργο; θα ρωτήσετε. Στην πολιτική ζωή της χώρας μας, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι εκλογικοί νόμοι άλλαζαν κάθε φορά με τον τρόπο που βόλευε το όποιο κόμμα  βρισκόταν στην εξουσία. Όμως, εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: Αυτός ο νόμος  τον οποίο θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ο νόμος που η ίδια η Ν.Δ τον ψήφισε λίγο μετά την εκλογική της νίκη. Συγκεκριμένα τον Γενάρη του 2020, με 163 θετικές ψήφους από την ΝΔ και την Ελληνική Λύση εγκρίθηκε η αλλαγή του εκλογικού συστήματος από την Ολομέλεια της Βουλής. Ακυρώθηκε η απλή αναλογική και επανήρθε το μπόνους προς το πρώτο κόμμα.

Για αυτούς που δεν είναι μυημένοι στα πράγματα πρέπει να εξηγήσουμε ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με την παλιά απλή αναλογική, γιατί για να ισχύσει η καινούρια η ενισχυμένη που ψήφισαν οι Ν.Δ και η Ελληνική λύση, έπρεπε να έχει φηφιστεί από 200 βουλευτές. Έτσι θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Με την απλή αναλογική  η αυτοδυναμία αποκλείεται. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι να χρειαστούν και δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική, που ψήφισε η Ν.Δ και η οποία προβλέπει ότι για να επιτευχθεί (έστω ισχνή) αυτοδυναμία, θα χρειαστεί ποσοστό γύρω στο 38%. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εγκέφαλοί του, γνωρίζουν ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να το πετύχουν. Οι δημοσκοπήσεις βέβαια είναι θριαμβευτικές και εμφανίζουν μέχρι και 25 μονάδες διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ούτε οι ίδιοι δεν τις πιστεύουν. Γι’ αυτό οι κυβερνητικοί εκλογομάγειροι διοχετεύουν στον φιλοκυβερνητικό τύπο ότι ο εκλογικός νόμος, που οι ίδιοι ψήφισαν το 2020 πρέπει να αλλάξει και μάλιστα προς δύο κατευθύνσεις.

Η μία είναι να παίρνει το πρώτο κόμμα επιπλέον μπόνους δέκα εδρών, αν η διαφορά του από το δεύτερο είναι διψήφια. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι να πέσει το ποσοστό που χρειάζεται για τη αυτοδυναμία και από το 38% να πάει, ας πούμε, στο 35%-36%. 

Ωραία τα σχεδιάζουν αλλά μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ξενοδόχος στην προκειμένη  περίπτωση είναι οι ψηφοφόροι οι οποίοι δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Και μπορεί να μην αντιδράσουν στην αλλαγή του νόμου γιατί αυτόν τον καιρό δεν πολυκαίγονται γι’ αυτά τα πολιτικά παιχνίδια. Καίγονται όμως και τσουρουφλίζονται με αυτό που συμβαίνει στην καθημερινότητά τους, στα πρατήρια καυσίμων, στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου

Ακόμα και στις δημοσκοπήσεις τις πολύ φιλικές για τη ΝΔ οι πλειονότητα όσων ερωτώνται εκφράζεται αρνητικά για το κυβερνητικό έργο. Έτσι, ακόμα κι αν η ΝΔ νικήσει με άνεση, το πιθανότερο είναι το ποσοστό της να είναι χαμηλότερο από αυτό που θα απαιτείται για να πετύχει την αυτοδυναμία ακόμα και με τον νέο, τον αλλαγμένο, νόμο. Και τότε θα πρέπει να  βγει και να αναζητήσει άλλες κυβερνητικές λύσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να προσέξει πολύ γιατί θύμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου έπεσε το 1993 η ΝΔ με αρχηγό τον πατέρα του τον Κωνσταντίνο ΜητσοτάκηΟ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πιστεύοντας ότι ο τότε αντίπαλός του Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είχαν ξοφλήσει, είχε επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική, Όμως, στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 το ΠΑΣΟΚ θριάμβευσε και κατέκτησε άνετη αυτοδυναμία. Η ΝΔ είχε πέσει στην παγίδα που η ίδια έστησε στον αντίπαλό της. 

Φυσικά, οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές. Όμως, είναι κανείς που γνωρίζει κάτω από  ποιες συνθήκες θα γίνουν οι προσεχείς εκλογές; Υπάρχει μια ρήση στην Αγία Γραφή «Όστις σκάπτει λάκκον θέλει πέσει εις αυτό και ο λίθος επιστρέψει εις τον κυλίοντα αυτόν» με απλά λόγια « όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού πέφτει ο ίδιος μέσα» Υποθέτω πως ο κ. Μητσοτάκης και το περιβάλλον του, που είναι όλοι θεοσεβούμενοι και γνώστες των γραφών, σίγουρα θα τη γνωρίζουν… 

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.