Μια αντρογυναίκα (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κανένας δεν την είχε ζητήσει σε γάμο, όχι γιατί την έκρυβε η μάνα της μην τη κλέψουν ή τη ματιάσουν αλλά γιατί οι άντρες την φοβόντουσαν και κρύβονταν απ’αυτήν.

Μικρή τη λέγανε αγοροκόριτσο και όταν μεγάλωσε την λέγανε αντρογυναίκα. Στο σχολείο έδερνε όχι μόνο τα παιδιά της τάξης της αλλά και των μεγαλύτερων τάξεων και έβριζε σαν καροτσέρης… Σουμέλα ήταν το όνομα της, ήταν ποντιακής καταγωγής, σωματώδης και με βαρύ χέρι.

Ο Ντίνος ήταν ένας νέος στα κιλά της και έτυχε να πάει στο πανηγύρι του χωριού της Σουμέλας. Πήγε σαν νέος που ήταν, που είχε αρχίσει να γαμπρίζει, ήθελε να διασκεδάσει και να δει καμια κοπέλα. Τον παρότρυνε και η μάνα του που ήταν ηλικιωμένη και ανήμπορη και ήθελε ο γιός της να έχει μια καλή τύχη με μια κοπέλα, να παντρευτεί.

Όταν ο Ντίνος βρέθηκε μπροστά στη Σουμέλα λύγισε και ράγισε… “Αυτή είναι γυναίκα!”, σκέφτηκε. “…και σπίτι μπορεί να κρατήσει και στο χωράφι να πάει! Σίγουρα αν την κάνω νύφη μου θα χαρεί η μάνα μου…”.

Η Σουμέλα δεν αντιστάθηκε στο φλερτ του Νίκου που της έκανε πρόταση και σύντομα γίνανε ζευγάρι ταιριαστό με παπά και με κουμπάρο. Δεν πέρασαν λίγοι μήνες από τον γάμο και η πεθερά της Σουμέλας άρχισε να δηλώνει απερίφραστα: “Ο γιός μου έφερε για νύφη μια ποντιακή αγελάδα… Χάθηκαν τα δικά μας τα κορίτσια; Άσε που φαίνεται ότι είναι στείρα!”

Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό ο Ντίνος και η Σουμέλα κάνανε έναν ωραίο γιό αλλά η πεθερά όσο περνούσε ο καιρός τόσο περισσότερο την κατηγορούσε… “Είπα πως δεν ήμουν τυχερή και έλεγα ότι δεν έχω νύφη αλλά αυτή δεν είναι νύφη μα νυφίτσα! Είναι ίδια ο Βεληγκέκας του Καραγκιόζη…”

Ο Ντίνος έπιασε δουλειά σε μια χωματουργική εταιρία και ήταν ευχαριστημένος στην αρχή. Φαίνεται όμως πως η τεχνική εταιρία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τους εργαζομένους.

Ο Ντίνος ήταν κι αυτός εύσωμος και δυνατός αλλά άτολμος και δεν είχε το θάρρος να ζητήσει τα λεφτά που του χρωστούσε η εταιρία. Έτσι η Σουμέλα άρχισε να μην έχει τα απαραίτητα για το νοικοκυριό ακόμα και για το καθημερινό φαγητό…

Μια και δυό, αφού ο Ντίνος δεν τολμούσε, αποφάσισε η ίδια να ξεκαθαρίσει την κατάσταση όπως μόνο αυτή ήξερε… Έτσι πήγε στα γραφεία της εταιρίας, μπήκε μέσα με φόρα και ρώτησε: “Ποιός είναι ο υπεύθυνος για τις πληρωμές του προσωπικού;”. “Εγώ!”, απάντησε ένα καχεκτικό ανθρωπάκι με αυστηρό ύφος. “Να πληρώσετε τον άντρα μου που μήνες τον έχετε απλήρωτο…”, του είπε η Σουμέλα.

Ο υπάλληλος απάντησε πως αυτό δεν γινόταν γιατί η εταιρία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και το ταμείο ήταν άδειο… “Και τα στομάχια μας είναι άδεια, να μας δώσετε τώρα αμέσως τα χρωστούμενα!”, είπε η Σουμέλα. Ο υπάλληλος όμως της είπε πως δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει αυτό και της ζήτησε να φύγει από το γραφείο με αυστηρό ύφος.

“Μω την πίστης πσυ κι εχς” (γαμώ την πίστη σου ψυχή δεν έχεις;) του είπε η Σουμέλα και λέγοντας αυτά σβέρκωσε τον υπάλληλο τον σήκωσε και τον πήγε στο παράθυρο. “Θα πληρώσεις ναι ή όχι, λέγε τώρα!”.

Κάποιος από το προσωπικό του γραφείου που μάλλον ήταν Πόντιος κι αυτός και απλήρωτος είπε: “Ρούκσον ατόν!” (ρίξτον αυτόν). Ο ταμίας φοβήθηκε και τους είπε πως θα τους πληρώσει αν τον αφήσουν. “Τώρα ντόσατο σην μηχανή” (τώρα να μου τα δώσεις στη μηχανή) του είπε η Σουμέλα. “Καλά, καλά τώρα αμέσως”, απάντησε ο ταμίας.

Πήρε τα λεφτά η Σουμέλα και φύγανε για το σπίτι τους. Λέει του Ντίνου “Τι σου λέω εγώ και ο άγιος φοβέρα θέλει! Κι αν κάτι σου πούνε αύριο να μου το πεις και εγώ θα ξαναπάω…!”

Από την εταιρία όχι μόνο δεν πειράξανε τον Ντίνο, μα σαν μεγάλωσε και ο γιός του, τον πήρανε κι αυτόν στη δουλειά. Τη Σουμέλα, αυτή που όλοι φοβόντουσαν, την πήρε εύκολα ο Χάρος. Μπήκε στο νοσοκομείο για μια εγχείριση ρουτίνας και μας την έφεραν νεκρή.

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα

Πέτρος Βότσης
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ 2014

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


One thought on “Μια αντρογυναίκα (Π.Βότσης)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *