Μια βουτιά στην ιστορία, παρέα με τον Πέτρο Δούκα – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο Πέτρος Δούκας, ο ξεχασμένος Δούκας της Σπάρτης, μας έκανε, χωρίς να το θέλει βέβαια, μια μεγάλη χάρη: Ξαναέφερε στο προσκήνιο μια συζήτηση που δεν έγινε ποτέ: Πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα; Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έφταιξε και τόσο καιρό κανείς δεν φρόντισε να αποδώσει ευθύνες και να δώσει στον ελληνικό λαό ξεκάθαρες απαντήσεις. 

Φταίνε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας; Φταίει η δομή του πολιτικού συστήματος; Φταίει η κληρονομιά του Εμφυλίου; φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο Θεός που μας μισεί;  Όλα μαζί και το καθένα χωριστά έφταιξαν στο  να μην φτάσουμε ποτέ στα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας  εκείνο το κρίσιμο διάστημα. 

Ένας αόρατος υμένας προστασίας εκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα από τα αριστερά έως τα δεξιά.  Αυτόν, λοιπόν, τον αόρατο υμένα προστασίας, τον διέρρηξε αμέριμνος ο κ. Δούκας στο απροσδόκητο περιβάλλον μιας σύσκεψης που αφορούσε στον παγετό και τα εσπεριδοειδή. 

Ο Πέτρος Δούκας είναι ένας  από τους πιο ομιλητικούς πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου. Τι μας έχει πει μέχρι σήμερα; Στο γνωστό πρόσφατο επεισόδιο περιέγραψε γλαφυρά τις μεθόδους κατευνασμού της οργής που είχε ξεσπάσει μετά τις φωτιές με τους 84 νεκρούς. Η ουσία όμως  δεν βρίσκεται στο ότι κατέβηκαν και μοίραζαν κρατικό χρήμα «με τις τσάντες». Το κρίσιμο στοιχείο που πρόσθεσε ο κ. Δούκας στην υπόθεση, είναι ότι αυτό ήταν κεντρική κυβερνητική απόφαση και πολιτική και ότι είχε πολιτική στόχευση: Με τον εκμαυλισμό των ψηφοφόρων, με τον ακραίο εξευτελισμό της πολιτικής που την μετέτρεψαν σε διανομέα μετρητών για εξαγορά ψήφων, «με δυο κινήσεις» όπως είπε κυνικά  και ο Δούκας  «γυρίσαμε το παιχνίδι και πήραμε τις εκλογές».

Η Ιστορία μερικές φορές γράφεται με λίγα λόγια. Ας την ακολουθήσουμε: Ο κ. Δούκας παρέμεινε στην κυβέρνηση και μετά τις εκλογές του 2007. Ήταν οι εκλογές που επιβεβαίωσαν τη συλλογική τύφλωση μιας κοινωνίας που βάδιζε χωρίς να το γνωρίζει κατευθείαν στον γκρεμό.

Ο Δούκας έγινε υφυπουργός Εξωτερικών αλλά δεν έπαψε να ασχολείται με τα οικονομικά, που γνώριζε πράγματι καλά. Και στις 23 Δεκεμβρίου 2008 έστειλε ένα υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Σε αυτό τον προειδοποιούσε ότι «το επόμενο ενδεκάμηνο το Δημόσιο θα χρειασθεί να δανεισθεί ίσως και πάνω από 47 δισ. ευρώ μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα. Το 2008 δανεισθήκαμε περίπου 47-48 δισ. ευρώ —δηλαδή περίπου 10 δισ. περισσότερα από αυτά που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομίας ότι θα χρειαζόταν». Και κατέληγε: «Η ευχέρεια δανεισμού είναι πιο άμεση και πιο σημαντική πρόκληση και από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκράτηση των ελλειμμάτων». 

Το υπόμνημα δημοσιεύθηκε χρόνια αργότερα, το 2011, στο «Βήμα» και βέβαια δεν διαψεύσθηκε. Χρωστάμε, όμως και μια δεύτερη χάρη στον κ. Δούκα: ότι ο τότε Πρωθυπουργός, που έχει πάρει όρκο σιωπής, αν ποτέ μιλήσει δεν θα μπορεί να ισχυριστεί πως δεν ήξερε. Ήξερε και παραήξερε. Και τι έκανε; Αυτό μας το έχει πει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε μια συζήτηση που δημοσιεύθηκε και αυτή μετά την κατάρρευση της οικονομίας, επίσης στο «Βήμα», τον Απρίλιο του 2011: «(…) ο πρωθυπουργός  τα γνώριζε, τα έβλεπε, προσπαθούσε (…) αλλά είχε την πολιτική πίεση. Διέθετε, βλέπετε, ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Μου έλεγε απλώς “ασ’ τα για αργότερα”, είχε πλήρη συνείδηση τι ακριβώς συνέβαινε στην οικονομία». 

Ο κ. Αλογοσκούφης έφυγε από την κυβέρνηση στις 7 Ιανουαρίου του 2009. Λίγες μέρες αργότερα, ξέσπασαν αγροτικές κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση κλυδωνίστηκε! Όπου να ‘ναι πλησίαζαν  και οι ευρωεκλογές. Τι έκανε ο Πρωθυπουργός που «γνώριζε» που «είχε πλήρη συνείδηση» για την κατάσταση της οικονομίας, που «έβλεπε», που «προσπαθούσε»; Απλά κατέφυγε στην δοκιμασμένη συνταγή του εκμαυλισμού τους που είχε ακολουθήσει με επιτυχία στην Ηλεία. Έδωσε εντολή να ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι. Η απόφασή του αυτή  έμεινε γνωστή ως «πακέτο Χατζηγάκη».

Η ιστορία όμως έχει και συνέχεια: Πέντε χρόνια αργότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως οι επιδοτήσεις αυτές, σύνολο 385 εκατομμύρια, ήταν παράνομες. Αλλά τι ήταν 385 εκατομμύρια ευρώ το 2009; Ένα τίποτα μπροστά στο τσουνάμι που ερχόταν. Για εκείνη την υπέροχη χρονιά είχε ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός. Τους πρώτους εννέα μήνες, που ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, οι δημόσιες δαπάνες υπερέβησαν τις προϋπολογισμένες κατά οκτώ δισεκατομμύρια ευρώΤαυτόχρονα, πάντα για το εννεάμηνο, τα δημόσια έσοδα ήταν κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερα από αυτά  που είχαν προϋπολογιστεί. Ο προϋπολογισμός έπεφτε έξω πάνω από ένα δισ. ευρώ το μήνα! 

Συνολικά, το 2009 η Ελλάδα είχε καθαρό δανεισμό πάνω από 36 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα που ξημέρωνε, με ήλιο ή βροχή, εργάσιμη ή σχόλη, η χώρα προσέθετε 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο χρέος της

Αυτή η συζήτηση για το πώς πραγματικά οδηγήθηκε η χώρα στο φαλιμέντο θα είναι στα αλήθεια όμορφη και άκρως ενδιαφέρουσα, εάν, με αφορμή και χάρη στον κ. Δούκα, υποχρεωθεί να πάρει μέρος και ο τότε Πρωθυπουργός, που δεν θεωρεί τους πολίτες άξιους μιας εξήγησης ούτε για το τι συνέβη, ούτε για το πώς μετά από όλα αυτά ο ίδιος σκαρφάλωσε στα ορεινά της Βουλής για να ψηφίσει ένα υπερήφανο «όχι» στο Μνημόνιο που έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.