«Μια καινούργια φωτιά/ Η δική σου,σβήστηκε/ βαρέθηκα τη γεύση της στάχτης…» (Μηνάς Δημάκης 1913-1980)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σωτήριον έτος 2007! Η εικόνα ήταν «πόλεμος εν ειρήνη». Ο απολογισμός βαρύς: 77 νεκροί, ανάμεσά τους δύο πιλότοι πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και εννέα πυροσβέστες, εκατόν εξήντα χωριά κατεστραμμένα, χίλια επτακόσια δέκα κτήρια αχρηστεμένα, κοινωνικές υποδομές εξαφανισμένες, εκατομμύρια στρέμματα φυσικού κάλλους σακατεμένα, τεράστιες οικονομικές ζημιές και το κόστος επιχειρήσεων να ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ!

Έντεκα χρόνια μετά, κανένας δεν μπορεί να μας πει με σιγουριά τι στο διάβολο συνέβη το 2007. Έντεκα χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Ο άνθρωπος δεν είναι δυνατόν παρά να μιμείται πάντοτε κάτι που ήδη συνέβη…».

Αυτό, βέβαια, δεν είναι δικαιολογία, όπως και η «ασυμμετρία» δεν φτάνει για να εξηγήσει την τραγωδία.
Όσο για τους πύρινους λόγους για αναζήτηση ευθυνών, είναι άκαιροι… Τώρα, μετράμε ζωές, που θέρισαν οι δρεπανηφόρες φλόγες, σε απόσταση μισή ώρα από την Αθήνα. «Οι φλόγες έτρεχαν πίσω μας μέχρι το νερό…».

«Μπήκαμε στη θάλασσα. Εκεί καιγόσουν, δηλαδή κάηκαν νομίζω παιδάκια εκεί…». «Κολυμπούσα πέντε ώρες…». Τώρα, αναζητούμε αγνοούμενους. Τώρα, αφήνουμε τις μάχες από τις οθόνες και, αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε έστω έναν, ας σιωπήσουμε. Τώρα, πενθούμε. Χωρίς οιμωγές και αντιδικίες.

«Η Ελλάδα θρηνεί μια καταστροφή, ας μην τρώει και τις σάρκες της…» Σήμερα, ας μετρηθούμε, και μετά ας αναμετρηθούμε με ανεπάρκειες και αδυναμίες, ανεμοδαρμένα ήθη, λειψά σχέδια, μετέωρες κινήσεις και υποθέσεις σαν παλιές στέρνες χωρίς τους πίδακές τους σε λειτουργία. Σήμερα, έχουμε το μέγεθος αυτού που βλέπουμε και όχι το μέγεθος του ύψους μας. Σήμερα, είμαστε μικροί και λιγότεροι.

Ακόμη δεν ξέρουμε πόσοι, μα δεν αλλάζει η δόση. Πονάει και βαραίνει. Σήμερα, οι ώρες είναι σκοτεινές και δύσκολες. Η χώρα είναι σκοτεινή και δύσκολη, μα «η απελπισία δεν είναι συναίσθημα διαρκείας αφού υπάρχω και υπάρχεις η απελπισία τελειώνει σύντομα έτσι/ ή αλλιώς…»

Γι’ αυτό φοβάμαι ότι «είτε μιλήσεις, είτε όχι, ούτε θ’ αποκαλύψεις ούτε θα προσθέσεις τίποτα σε τούτη την επίγεια κόλαση…» Κάποιος, κάπου, κάποτε θα σου ‘χε πει πως «πολύ λίγες πόλεις έχουν δομηθεί έτσι όπως πρέπει και κυρίως με γνώμονα την ασφάλεια…».

Πόσες φορές άκουσες ότι ο οικιστικός ιστός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, που είναι δημιούργημα των τελευταίων 4-5 δεκαετιών, είναι παγίδα; Μόνος σου το παραδέχτηκες: «Ήταν η πόλη της Μάνδρας κτισμένη πάνω σε ένα ποτάμι και το Μάτι και οι γύρω περιοχές είναι χτισμένες πάνω σε μία περιοχή που πολεοδομικά δεν στέκει, δεν συνάδει με τους κινδύνους, τους οποίους θα μπορούσαν να εκδηλωθούν στην περιοχή…».

Είναι η νιοστή φορά που αυτό επαναλαμβάνεται σαν mantra, μόνο που η ομολογία της αποτυχίας δεν απελευθερώνει: «Σε πάρα πολλά σημεία χτίσαμε μέσα σε δασικές εκτάσεις, πάρα πολλές φορές κινηθήκαμε με αυθαίρετο τρόπο, πάρα πολλές φορές δουλέψαμε και εν προκειμένω- χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος μετά δεν ανεστάλη, ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες να επιβιώσουμε σε μία συνθήκη κρίσης…».

«Ο μέσος εκπαιδευμένος Έλληνας […] την έχει απεμπολήσει την κοινή λογική και σαν να μην έφτανε αυτό, το επίσημο κράτος, επί πάρα πολλές δεκαετίες, θεωρεί ότι δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε τραγωδία…» Ούτε η ομολογία συνενοχής σε απαλλάσσει από την ευθύνη: «Εμείς οι ίδιοι ασκούμε πιέσεις πολλές φορές στις δημοτικές αρχές για να μην παρέμβουν ή προσπαθούμε να έλθουμε σε επαφή με το κράτος με όρους αρνητικούς και εκλογικής πελατείας, η οποία ωθεί το κράτος εν τέλει διαρκώς να νομιμοποιεί αυθαιρεσίες μας…».

Για τη διαχείριση της κρίσης πολλά μπορείς να καταμαρτυρήσεις. Για «το ακραίο καιρικό φαινόμενο, τις ριπές του αέρα ή τη μορφολογία του εδάφους…». Μα, εσύ πώς «εμμένεις σε τέτοια φτώχεια, που δεν είναι μόνο φτώχεια ή ερήμωση; Είναι αφανισμός…»

Περίλυπη έως θανάτου, εύα


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.