“Μια μέρα το ποτήρι θα ξεχειλίσει…” (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σύνθημα σε εν ενεργεία εργοστάσιο, στη συνοικία Ίζτοκ του Πέρνικ της Βουλγαρίας (Από το περιοδικό Αρχειοτάξιο – 2015 – Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας).

Το σύνθημα αυτό επιδέχεται πολλές ερμηνείες και επικαιρότητες. Όταν υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι σε μια χώρα, τότε θα’ρθει μια μέρα που το ποτήρι της οργής του λαού θα ξεχειλίσει.

Παράδειγμα α) η Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 στην τσαρική Ρωσία β) Αλλά και στις εξεγέρσεις των λαών που ήταν κάτω από τη μπότα αποικιοκρατικών δυνάμεων και τότε ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των λαών. Έτσι με αίμα και αγώνα απέκτησαν την εθνική τους ανεξαρτησία.

Τέτοιες μαύρες δυνάμεις ήταν η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία. Μπορεί να έχω ξεχάσει κάποια. Αυτές καταλήστευσαν για πολλά χρόνια χώρες της Αφρικής αλλά και νησιά στον Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό.

Τώρα αυτές οι χώρες δεν θέλουν τους πρόσφυγες. Φταίνε όμως για το προσφυγικό ρεύμα. γ) Τους μήνες που προηγήθηκαν ξεχείλισαν ποτήρια στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, τη Συρία. Μικρά ή μεγάλα ποτήρια, αποτελούν προζύμι για να φουσκώσει το ψωμί (πολύμηνες λαϊκές εξεγέρσεις).

δ) Στις 16 Μαΐου 1916 (μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) υπεγράφη μυστική συμφωνία μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας με την οποία διαμοίρασαν τα ιμάτια της Μέσης Ανατολής όταν κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη συμφωνία αυτή λίγο αργότερα μπήκαν η Ρωσία και η Ιταλία.

Στην περιοχή βγαίνειτο 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου, το οποίο φημίζεται για την εξόχως ευχάριστη οσμή του (οικονομική)… Έτσι οι αποικιοκρατικές αυτές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους λαούς αυτούς που είναι ομόθρησκοι (μουσουλμάνοι) και ομοεθνείς (Άραβες κυρίως) να συνενωθούν σε ένα ενιαίο κράτος που θα ήταν πανίσχυρο ή σε μια συνομοσπονδία ανεξάρτητων κρατών.

Σήμερα το κουμάντο κάνουν οι Αμερικάνοι και τα αποτελέσματα (τραγικά) τα ζούμε σήμερα. Σε αυτές τις αραβικές χώρες ξεχείλισε το ποτήρι όταν τον Ιούνιο του 1916, ο περίφημος Λόρενς της Αραβίας ηγήθηκε της αραβικής εξέγερσης.

Υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις που ποτήρια ξεχείλισαν. Η σπουδαιότερη είναι η κατάρρευση των κρατών της τέως Ε.Σ.Σ.Δ. (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών), το 1989.

Χρήσιμο είναι το βιβλίο του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ με τίτλο “Περεστρόικα – Μια σκέψη για τη χώρα μας και τον κόσμο“.

Θανάσης Γερμανίδης

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.