Μια τροπολογία στα μουλωχτά… – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μπήκα στον πειρασμό να ασχοληθώ στο σημερινό σημείωμα με τον Ερντογάν και τα τερτίπια του, αλλά θεώρησα πιο ενδιαφέρον να σχολιάσω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, που το επισκίασε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και που κοντεύουμε να το ξεχάσουμε: Την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει νύχτα στη βουλή μία τροπολογία για τις απεργίες και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο!

Αυτή η μέθοδος, «στα μουλωχτά», παρ’όλο που είναι πονηρή, ανέντιμη και ντροπιαστική, συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Το έμαθαν και οι «αριστεροί» τάχιστα το παιχνίδι της εξουσίας. Έμαθαν τάχιστα το πώς αποφεύγεται ο ενοχλητικός έλεγχος στη Βουλή. Για να θέλεις να περάσεις, όμως, έτσι μια τροπολογία, προφανώς κάτι προσπαθείς να κρύψεις, κάτι θέλεις να αποφύγεις. Και αυτό δεν είναι παρά η οργή των εργαζομένων και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσα βέβαια από αυτά δεν είναι σαγηνευμένα από τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.

Απεργίες γιοκ, λοιπόν, και μάλιστα με τη βούλα της αριστεράς! Αυτό επιχείρησαν να περάσουν, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν προσωρινά, μετά την αποκάλυψη και τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων. Βέβαια τέτοιου τύπου αναδιπλώσεις αποτελούν ακόμα ένα βέλος στη φαρέτρα του συστήματος. Σύμφωνα άλλωστε και με τη Ζουράριο ρήση, “μέχρι τότε, ποιός ζει, ποιός πεθαίνει…”.

Η εν λόγω τροπολογία, λοιπόν, θα κατατεθεί εκ νέου με νομοτεχνικές, λέει, βελτιώσεις. Εμ, θεσμοί είναι αυτοί, δεν παίζουν με ευαισθησίες και ανθρωπισμούς. Κάτι τέτοια είναι άγνωστα γι αυτούς. Αφού και το δικαίωμα στην απεργία, το έσχατο και «ιερότερο» όπλο των εργαζομένων, έχει απεμποληθεί από την κυβερνώσα Αριστερά, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο! Το παραμύθι ότι «είμαστε υπό εποπτεία και μας έχουν δέσει οι θεσμοί τα χέρια», δεν το τρώει πλέον κανείς.

Οξύτατα επιθετικός ήταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια: «Είστε μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα στελέχη σας φτάνουν στο σημείο να λένε ότι δήθεν έτσι ενισχύουν τη δημοκρατία στα σωματεία! Σπάσατε κάθε ρεκόρ! Ο ΣΕΒ είναι σίγουρο ότι κλαίει από συγκίνηση. Τέτοιον υπηρέτη δεν φαντάζονταν ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους».

Οι άλλοι της αντιπολίτευσης (ειδικά οι της Νέας Δημοκρατίας) προφανώς τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση μιας και η «βρώμικη δουλειά» φεύγει από τις υποχρεώσεις τους και την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο “μισητός” αριστερός αντίπαλος. Ποιος να το έλεγε… «Τους βγάζετε από τη δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, «σας σιγοντάρουν κανονικά… αφού κάνετε πράξη την πάγια επιδίωξη, το όνειρο του κεφαλαίου, που ήταν και είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς… για να επιβάλλεται ο εργασιακός μεσαίωνας…».

Ας το χωνέψουμε: ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες… το πιο ιερό, το πιο μεγάλο, το πιο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της εργατικής τάξης… Το δυστύχημα είναι ότι μια αριστερή κυβέρνηση εξαναγκάζεται να επιβάλει την τάξη με αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, σε κάθε εκδήλωση κοινωνικών ομάδων (είτε στις διαδηλώσεις, είτε στους πλειστηριασμούς), με αποτέλεσμα να χάνει καθημερινά οποιοδήποτε λαϊκό έρεισμα.

Στα μάτια του κόσμου φαντάζει σαν ένα αδίστακτο αστυνομικό κράτος κι ας «σφίγγεται η καρδιά» όσων δίνουν εντολές για ρίψη χημικών μέσα σε κλειστούς χώρους, κι ας κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *