Μια χώρα μόνιμα σε κατάσταση εφηβείας (του Κωνσταντίνου Τζέκη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μάλλον, ποτέ μας, δεν θα βάλουμε μυαλό. Για να κυριολεκτήσουμε ποτέ μας δεν θέλαμε να μυαλοθούμε. Ζούμε διαρκώς με τους ενθουσιασμούς και τα όνειρα της εφηβείας μας και ποτέ μας δεν παρατηρήσαμε ότι τα μαλλιά μας άρχισαν να ασπρίζουν στους κροτάφους.

Κυριολεκτικά, ενσωματωμένοι με τους νεκρούς μας και τις μνήμες τους, θεωρούμε το αναπάντεχο κακό, που στοιχίζει ζωές. μια ατυχία ή μια ειμαρμένη ή μια κακοτυχία. Πιστεύουμε στον Χριστιανισμό, αλλά συγχρόνως θεωρούμε, ότι το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, εμπιστευόμαστε την τεχνολογία, αλλά ποτέ μας δεν φταίμε για την λανθασμένη χρήση της.

Είμαστε ένας λαός σε διαρκή  εφηβική ηλικία.

Με εφηβική παρόρμηση επιλέγουμε με την ψήφο μας, αυτόν, που θα μας κυβερνήσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια ή θα πάρει αποφάσεις, που θα μας κοστίσουν για περισσότερα χρόνια, με κριτήριο της δοκιμής. Άντε να δούμε και αυτόν τι θα μας κάνει σκεφτόμαστε με μια ομαδική αυθυποβολή και τρέχουμε να γεμίσουμε τις κάλπες με την ψήφο μας. Άλλοτε ψηφίζουμε με κριτήριο την εμφάνισή του, θεωρώντας ότι ένα ωραίο πρόσωπο οπωσδήποτε, θα πρέπει, να έχει και μυαλό.

Ενσκήπτουν καιρικά φαινόμενα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να κλείνουμε φρεάτια, να μπαζώνουμε χείμαρρους και ποτάμια, αλλά θα πρέπει κάποιος με δύναμη υπεράνθρωπου να τιθασεύσει τις καταιγίδες. Όταν προειδοποιούμαστε γι’  αυτές, όπως με τον «Ζορμπά» πιέζουμε να κλείσουν τα σχολεία, αφού είναι Παρασκευή και τρέχουμε στον Πειραιά να πάρουμε το πρώτο πλοίο και να καραβοτσακιστούμε  στο Αιγαίο, για ένα Σαββατοκύριακο. Αν συμβεί πλημμύρα θα κατηγορήσουμε την αδέξια και ανίκανη εξουσία, που εμείς όμως επιλέξαμε.

Καίγονται τα δάση από τις πυρκαγιές αλλά εμείς ανάβουμε φωτιά για να ψήσουμε τα σουβλάκια μας ή να κάψουμε ξερόχορτα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τραγικής τροπής των γεγονότων.

Στο τέλος θα βρούμε κάποιον να του φορτώσουμε τον σταυρό της ενοχής, αλλά προς Θεού ποτέ αυτός δεν είμαστε εμείς. Εμείς απλά μεθύσαμε και οδηγήσαμε μεθυσμένοι, χτίσαμε πάνω στο ρέμα, κάψαμε λίγα ξερόχορτα, επιλέξαμε έτσι για δοκιμή έναν τεμπέλη και ανίκανο να μας κυβερνήσει.

Εντάξει σκεφτόμαστε, τα κάνουμε όλα αυτά, αλλά θα πρέπει η μοίρα να μας τιμωρήσει τόσο σκληρά; Τόσο άτυχοι είμαστε;

Άτυχοι ή ανόητοι ή έφηβοι διαρκώς. Μπορούν να διαλέξουν ότι γουστάρουν, να μας βαφτίσουν.

Ποτέ όμως δεν θα μας κατηγορήσουν ότι δεν είμαστε έξυπνη και ενδιαφέρουσα φυλή. Απλά περνάμε και εμείς την εφηβεία μας. Αυτή διαρκεί λίγους αιώνες. Κακό είναι;

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *