Μικρό σημείωμα για τον εμφύλιο (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τι γνώμη έχετε για εκείνους που εκφράζονται με τρόπο τέτοιον ώστε να γίνονται αρεστοί στους συνομιλητές τους; Γνώμη έχουμε, δικαίωμα να εκφέρουμε όλοι μας, Δημοκρατία γαρ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι γνώμες που τίθενται στο δημόσιο λόγο είναι ορθές.

Η αναζήτηση της αλήθειας χρειάζεται τεκμηρίωση, βαθιά γνώση του θέματος στο οποίο αναφερόμαστε. Χρειάζεται πολιτική ωριμότητα, ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη. Ο αντίλογος στον ψευδή λόγο, απαιτεί να διαθέτουμε στη φαρέτρα μας βέλη ποτισμένα με ισχυρά επιχειρήματα.

Διάβασα στις τοπικές εφημερίδες τις τοποθετήσεις για τον εμφύλιο πόλεμο (1946-1948). Μία από αυτές ήταν ενδιαφέρουσα, πλην όμως εκτός θέματος, είχε πολύ μικρή αναφορά στον εμφύλιο. Αυτός που κατέχει θέματα ιστορίας της Μακεδονίας, άρα και της Φλώρινας, είναι ο Νικ. Μέρτζος, ο οποίος αρθρογραφεί συχνά στις τοπικές εφημερίδες της Φλώρινας. Είναι καλό να τον διαβάζουμε, άσχετα σε ποιον πολιτικό χώρο τον τοποθετεί ο καθένας μας.

Η παρέμβαση του Πέτρου Βότση, συναισθηματική και βιωματική, αναφέρεται σε αυτά που έζησε στο χωριό του (Σκοπός) σε μικρή ηλικία. Ο εμφύλιος δεν ήταν μόνο ένας πόλεμος. Ήταν μια αδελφοκτόνος σύγκρουση, με πολλή βία και μίσος. 70 χρόνια μετά και δεν έχουν επουλωθεί ακόμα οι πληγές που άφησε πίσω του.

Για τον εμφύλιο έχουν γραφτεί πολλά. Πανεπιστημιακοί, ιστορικοί και ερευνητές, δημοσιογράφοι, πρωταγωνιστές του εμφυλίου, έχουν συμβάλει στην προσέγγιση της αλήθειας. Βέβαια αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι απαλλαγμένες από ιδεολογικούς ή προσωπικούς περιορισμούς.

Προσωπικά θα ήθελα πολύ να πάρω απαντήσεις στο ερώτημα: Ποιος ήρξατο χειρών αδίκων; (Ποια παράταξη άρχισε τον εμφύλιο;) Όταν βρισκόμαστε απέναντι από αυτό το ερώτημα, η απάντηση που δίνουμε συνήθως είναι ότι φταίνε και οι δύο παρατάξεις. Δύσκολη υπόθεση αναζήτηση της αλήθειας!

Μια παρατήρηση: Το φανάρι επί της οδού Νικολάου Χάσου, στο ύψος της Τράπεζας Πειραιώς, λειτουργεί στο πράσινο μόνο 15 δευτερόλεπτα και 60 δευτερόλεπτα στο κόκκινο. Η ρύθμιση αυτή, προφανώς έγινε για να δώσει περισσότερο χρόνο κίνησης στη Στεφάνου Δραγούμη. Σωστό μεν, υπερβολικό δε. Όταν ανάψει το πράσινο στη Νικολάου Χάσου, προλαβαίνουν να κινηθούν, μετά βίας, τρία οχήματα. Γνώμη μου είναι πως πρέπει να δωθεί περισσότερος χρόνος στο πράσινο της Νικολάου Χάσου. Το θέμα αφορά τον Δήμο και την Τροχαία.

Θαν. Γερμ.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


One thought on “Μικρό σημείωμα για τον εμφύλιο (του Θανάση Γερμανίδη)

  • 27/03/2019, 22:17
    Permalink

    οι κομμουνιστές φταινε. ο στάλιν τους ειπε στοπ, ο τιτο το ίδιο, η αλβανία το ίδιο. η Ελλάδα ειχε Βασιλιά, κυβέρνηση. με ποιό δικαίωμα οι κομμουνιστές ήθελαν να πάρουν την εξουσία;

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *