“ΜΚΟ και σκοτεινά κυκλώματα…” – Το ΥπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ανέκαθεν ο ανθρωπισμός, σαν επάγγελμα, είναι καλά αμειβόμενος και σου φτιάχνει μάλιστα και το κοινωνικό σου προφίλ. Το θέμα είναι να εμφανιστείς την κατάλληλη στιγμή, να πιάσεις την κατάλληλη θέση και να έχεις και τα ανάλογα… κονέ.

Από εκεί και πέρα, έτσι και κινηθείς έξυπνα, θα δεις τον λογαριασμό σου να φουσκώνει από χρήμα και τα στήθη σου από εθνική υπερηφάνεια. Αυτές οι έξυπνες δουλειές γίνονται ακόμα καλύτερα αν φτιάξεις μια ΜΚΟ (Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση) ή, να την πούμε διαφορετικά, μια επιχείρηση του επαγγελματία ανθρωπιστή.

Έχουμε και στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες ΜΚΟ. Πόσες ακριβώς, δεν το γνωρίζω και ούτε και κανείς άλλος εννοείται. Ήταν μια περίοδος μάλιστα που η Ελλάδα δαπανούσε το 0,2% του ΑΕΠ για τις ΜΚΟ και τη βοήθεια την καρπώνονταν σε μεγάλο βαθμό κομματικοί και προσωπικοί φίλοι των κρατούντων. Να φανταστείτε πως μόνο την περίοδο 2000-2010 ιδρύθηκαν σχεδόν 10.000 ΜΚΟ!

Θυμάμαι πως πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει μία προσπάθεια να καταγραφούν και να κατηγοριοποιηθούν οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από το υπουργείο Εξωτερικών για να κάνουν, υποτίθεται, ανθρωπιστικό έργο σε κάτι απίθανες γωνιές της Αφρικής, όπου δεν μπορούσε να τις ελέγξει κανείς. Έστελναν από εκεί μία φωτογραφία με τον τοπικό φύλαρχο και δέκα παιδάκια και αυτό ήταν υπεραρκετό.

Επιβάλλεται, όμως, για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση, να διευκρινίσουμε ότι ΜΚΟ είναι και η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής, MKO είναι «Οι Γιατροί του Κόσμου» και «Οι γιατροί χωρίς σύνορα», με χιλιάδες μέλη. ΜΚΟ είναι και οι ολιγάριθμες ομάδες νέων παιδιών που με περίσσευμα καρδιάς οργανώνονται για να βοηθήσουν τους άτυχους συνομηλίκους τους.

Είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δίνουν και τα λεφτά για το προσφυγικό. Υπάρχουν και ΜΚΟ των «αλληλέγγυων», οι οποίοι, κατά κανόνα, δεν κινούνται από την αγάπη για τους πρόσφυγες, αλλά από το μίσος για το «σύστημα» που παράγει πρόσφυγες και καπιταλισμό. Αυτές δραστηριοποιήθηκαν πολύ κατά την αρχή της προσφυγικής κρίσης.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 450 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών. Το ελληνικό κράτος δεν χρηματοδοτεί αυτές τις ΜΚΟ και το έργο τους και γι’ αυτό δεν μπορεί να ελέγχει τα οικονομικά τους.

Οι εγγεγραμμένες στο μητρώο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μόνο 86, από τις οποίες οι 13 είναι ξένες. Τις υπόλοιπες, ποιοι τις έχουν; Κανείς δεν γνωρίζει. Θολό λοιπόν το τοπίο και, σαν να μην έφτανε αυτή η θολούρα, έρχεται και η κυβέρνηση με αφορμή τα γεγονότα στη Μόρια να θολώσει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Δεν λέει κατ’ ανάγκη ψέματα, αλλά προσπαθεί να παραποιήσει την πραγματικότητα με υπονοούμενα. Κλασικό παράδειγμα είναι ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, και τα όσα διηγήθηκε στη Βουλή. «Βρήκαμε ένα κύκλωμα με ΜΚΟ, γιατρούς και δικηγόρους…», είπε. «Υπάρχει δίκτυο, ένας μαύρος και σκοτεινός κύκλος συμφερόντων που απομυζούσαν κι εκμεταλλεύονταν την ταλαιπωρία των ανθρώπων… αυτό απαρτίζεται από ομάδες διακινητών, σκοτεινών μη κυβερνητικών οργανώσεων που ποτέ δεν ελέγχθηκαν».

Ωραία! Αν ο κ. Κουμουτσάκος έχει στοιχεία για παρανομίες από αυτόν τον «μαύρο και σκοτεινό κύκλο συμφερόντων», ας πάει στον εισαγγελέα αντί να αφηγείται ιστορίες τρόμου στη Βουλή. Το να επικαλείται η κυβέρνηση δόλιο σχέδιο ΜΚΟ για την υποδαύλιση των επεισοδίων στη Μόρια είναι μια δικαιολογία που δεν μπορεί να σταθεί.

Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις συνθήκες που επικρατούν εκεί όσον αφορά την ένταση, η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί έως και ήρεμη. Το πρόβλημα, όμως, δεν το δημιουργούν οι ΜΚΟ. Για τα επεισόδια ευθύνεται η κόλαση των συνθηκών διαβίωσης (ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών έχει ξεπεράσει πλέον τα 20.000 άτομα, αν και ο αρχικός σχεδιασμός της είχε καθοριστεί για τη φιλοξενία 3.000 μόνο ανθρώπων).

Ευθύνεται ο κακός επιχειρησιακός σχεδιασμός και το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τουρκία, που κάνει την επαναπροώθηση ατόμων που μεταφέρονται στην ενδοχώρα δύσκολη έως αδύνατη.

Ωστόσο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να μετράμε πτώματα από μάχες που θα ανάβουν με την παραμικρή σπίθα. Κάποιος όμως πρέπει να σκάσει το μυστικό στην κυβέρνηση, η οποία χώνει το κεφάλι της στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο και ρίχνει όλη την ευθύνη για τις ταραχές στις «σκοτεινές» ΜΚΟ, ότι ακόμη και γι’ αυτές δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.