Μπίτζος: Ο αγελαδάρης του χωριού μας (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα

“Η πενία τέχνας κατεργάζεται…”

Στέφος ήταν τ’όνομα του, Μπίτζος το παρατσούκλι του. Ήταν καλοσυνάτος, πράος, αναλφάβητος και “ελαφρύς” όπως λέμε δηλαδή τον ξεγελούσαν εύκολα και δεν τον έπαιρναν στα σοβαρά. Το μόνο που κληρονόμησε ο Μπίτζος από τους γονείς του ήταν η φτώχια κι έκανε ότι μπορούσε για να την αντιμετωπίσει και για να επιβιώσει με την οικογένεια του. Βαριά αρρώστια η φτώχια και άκρως μεταδοτική τα χαλεπά μετεμφυλιακά πρώτα χρόνια. Κι όσοι δεν την αντιμετώπιζαν αυτή χειροτέρευε με άλματα. Μας είχε προσβάλλει όλους εμάς που επιστρέφαμε στα καμμένα και εγκαταλειμμένα και λεηλατημένα σπίτια μας αυτή η επιδημία της φτώχιας.

Μετά από λίγα χρόνια όμως όλοι μας είχαμε αποκτήσει κανά δυό ζώα, δηλαδή ένα ζευγάρι για όργωμα και ένα γαϊδουράκι για τις μεταφορές. Ο Μπίτζος με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του ζούσε στο διπλανό μας χωριό κι αντιμετώπιζε καρτερικά τα συμπτώματα της ανέχειας. Και σαν να μην ήταν μόνο αυτό, τον διέγνωσαν με άσθμα.

Η θεραπεία του απαιτούσε φάρμακα, καλή διατροφή και καθαρό περιβάλλον αλλά και αλλαγή τρόπου ζωής και όλα αυτά ήταν ασυμβίβαστα με τη ζωή του. Η απόπειρα θεραπείας του και μάλιστα χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής τον γονάτισε οικονομικά.

Όταν στο χωριό μας όλα τα ζώα είχαν φτάσει τα εκατό (και μιλάμε για μεγάλα ζώα δηλαδή γελάδια, γαϊδούρια και μουλάρια) το χωριό χρειαζόταν έναν αγελαδοβοσκό και ο Μπίτζος ζήτησε να αναλάβει αυτός την ευθύνη με αντάλλαγμα είκοσι οκάδες σιτάρι για κάθε ζώο. Έτσι θα εξοικονομούσε το ψωμί της φαμίλιας του.

Μετά την πρώτη εμπειρία του και βλέποντας πως ένας αγελαδοβοσκός ήταν απαραίτητος ο Μπίτζος ζητούσε να τον παρακαλέσουμε για να συνεχίσει τη δουλειά… “Τίποτα δεν είστε ικανοί να κάνετε χωρίς εμένα…”, έλεγε όταν έκλεινε τη δουλειά και συμπλήρωνε πως “…και του χρόνου θα με παρακαλάτε!”

Ο φουκαράς δεν ήξερε ούτε γράμματα, ούτε να μετρά και να κάνει λογαριασμούς. Κάποτε ένας συγχωριανός μας του ζήτησε να του κάνει κάποια δουλειά και για να τον δελεάσει του είπε ότι θα του έδινε πεντακόσιες δραχμές… Ο Μπίτζος όμως φαίνεται πως είχε ρωτήσει τι να ζητήσει για αυτή τη δουλειά και του είχανε πει τριακόσιες πενήντα δραχμές, οπότε είπε στον συγχωριανό: “Όχι! Εμένα δε με ξεγελάς, ρώτησα και μου είπαν τριακόσιες πενήντα δραχμές αλλιώς δεν την κάνω τη δουλειά…!”

-Βρε Στέφο, οι πεντακόσιες δραχμές είναι περισσότερες από τις τριακόσιες πενήντα, του’λεγε και του ξανάλεγε ο συγχωριανός μας…

-Όχι, όχι να τ’αφήσεις αυτά που ξέρεις, εγώ θέλω τριακόσιες πενήντα… του απαντούσε ο Μπίτζος.

-Καλά, όπως θέλεις! Συμφωνούσε ο συγχωριανός μας.

Κάποιες φορές βόσκαγε τα ζώα μαζί με έναν παλιό χωροφύλακα μετά αγροφύλακα που τον λέγανε Ρήγα και μοιράζανε το γέννημα που παίρνανε ως αμοιβή. Στη συνέχεια έβοσκε τα ζώα πότε με τη γυναίκα του και πότε με το μικρό του γιό. Τον θυμάμαι να’ρχεται κάθε τόσο μ’ένα μοσχάρι στην αγκαλιά του να μας το φέρνει στο στάβλο και να λέει στη μάνα μου: “Γιώργαινα, για σένα το κάνω, γιατί μας φτιάχνεις νόστιμες σταρένιες πογάτσες (μεγάλο πλαστό ψωμί, μια φορά ζυμωμένο και ψημένο μέσα σε ταψί στη γάστρα)…”

Έτρεχε ο φουκαράς ανήμπορος από το άσθμα του στα βουνά με τα γελάδια του χωριού και φώναζε με την κατεστραμμένη, βραχνή φωνή του που έβγαινε με χίλια ζόρια.

-Άχερα έχετε; Ρωτούσε όταν το χιόνι κρατούσε πολλές μέρες και σε κάποιους σωνόταν το άχυρο…

“Ο Μπίτζος έχει κι έχει γιατί είναι νοικοκύρης και φροντίζει…” Βέβαια, ο ίδιος είχε ελάχιστα ζώα. Μετά από κάποια χρόνια τον μάθαμε καλά τον Μπίτζο. Καθυστερούσε μια-δυο μέρες για να δεχτεί νέα συμφωνία να κάνει τον αγελαδοβοσκό κάτι που γινόταν κάθε εξάμηνο, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου και έπρεπε να τον παρακαλέσουμε…

Αργότερα όταν άρχισα να’ρχομαι πιο συχνά στο χωριό, ο Μπίτζος μας είχε αφήσει. Πιθανόν να τον νίκησε το άσθμα του.

Πέτρος Βότσης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 954 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.