Μπορεί η χαμηλή αυτοπεποίθηση να κάνει καλό; (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μεγαλώνουμε σε μία κοινωνία που θεωρεί πολύ σημαντική την αυτοπεποίθηση. Και ναι, το να πιστεύει κάποιος στον εαυτό του είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη μίας υγιούς επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής.

Θα μπορούσε όμως-έστω και για λίγο- να ισχύει το αντίθετο; Θα μπορούσε η χαμηλή αυτοπεποίθηση να οδηγήσει και σε κάτι καλό;

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:

  • Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δέχονται ευκολότερα κριτική: Συνήθως, οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση δεν ακούνε τους άλλους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που έχουν χαμηλή και συνηθίζουν να στηρίζονται σε άλλους προκειμένου να αισθανθούν σημαντικοί. Όμως, το να δεχτείς μία εποικοδομητική κριτική από ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να είναι και το κλειδί το οποίο θα σε βοηθήσει να ξεκλειδώσεις τη μεγαλύτερη επιτυχία. Η ορθή κριτική μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιωθείς, να διορθωθείς και να δεις πολλά πράγματα από διαφορετικό πρίσμα.
  • Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση δέχονται τα λάθη τους: Όταν ένας άνθρωπος έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, συνήθως, δεν αποδέχεται το γεγονός πως κάνει λάθη. Και συνεπώς, μένει στάσιμος ως προς την προσωπική του βελτίωση. Ένας άνθρωπος όμως πιο ταπεινός, δέχεται τον έλεγχο και συνειδητοποιεί τα λάθη του. Και αυτό, είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής.
  • Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δε γίνονται αλαζόνες: Ίσως είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ανθρώπων που δεν έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση: δεν είναι αλαζόνες. Η αλαζονεία όχι μόνο τυφλώνει πνευματικά τον άνθρωπο, όχι μόνο τον οδηγεί στο να υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του και να μην ακούει κανέναν, αλλά τον απομακρύνει από τους άλλους ανθρώπους και τον πραγματικό του εαυτό.

Η αυτοπεποίθηση είναι σίγουρα, ένα καλό γνώρισμα για κάθε άνθρωπο. Αρκεί να μην υπερβαίνει τα όρια, να έχει μέτρο και να μη σε τυφλώνει οδηγώντας σε λανθασμένα μονοπάτια..

Μαρία Σκαμπαρδώνη


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.