Μύθοι και αλήθειες με φόντο τον κορωνοϊό – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ενας από τους πολλούς μύθους, αγαπημένοι μου, που κυκλοφορούν τελευταία είναι αυτός: Οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία πλήττουν το ίδιο όλους. Και αυτούς που τα έχουν και αυτούς που δεν έχουν στο ήλιο μοίρα.. Ψέμα και μάλιστα μέγα.

Και δεν χρειάζεται να καταναλώσει κανείς φαιά ουσία, ούτε να πάει πολύ μακριά για να το διαπιστώσει. Αρκεί να ρίξει μια ματιά γύρω του. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους: Μιλάνε τα Χιλιάδες λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μιλάνε οι μαζικές απολύσεις. Μιλάνε οι πολλοί άνθρωποι που φυτοζωούν με πενιχρά επιδόματα, τα καταστρατηγημένα εργασιακά δικαιώματα, η γενικευμένη ή μερική απασχόληση και η τηλεργασία χωρίς προστασία.

Την ίδια στιγμή, αγαπημένοι μου, οι διευθυντικές ομάδες στιβαρών οικονομικά εταιρειών, απαιτούν από τις κυβερνήσεις να σώσουν τις μονάδες τους, μια τακτική, άλλωστε, που μας είναι πολύ γνωστή αφού έγινε και την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Και δεν απαιτούν απλά, απειλούν κιόλας, πως σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθούν είτε να μετακομίσουν σε πιο φιλικές χώρες (με μειωμένη φορολογία και αυταρχικά συστήματα διακυβέρνησης) είτε να τις κλείσουν και να σπρώξουν στην ανεργία τους υπαλλήλους τους.

Και τι κάνουν μπροστά σε αυτήν την απειλή οι κυβερνήσεις; Ενδίδουν φυσικά και τους κάνουν όλα τα χατίρια. Εφαρμόζουν, στις περισσότερες χώρες, τις νεοφιλελεύθερες συνταγές τους- με ευλάβεια μάλιστα αλλά και όταν χρειαστεί με δύναμη και πυγμή.

Ματαίως φωνάζουν πολλοί (ανάμεσά τους και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες) που ηρήσθω εν παρόδω δεν διακρίνονται για κλίση προς τον αριστερισμό ότι το lockdown έχει γίνει μονόδρομος όχι μόνο γιατί ο κορωνοϊός είναι ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά γιατί σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δαπάνες για τα για τα δημόσια συστήματα υγείας έχουν συρρικνωθεί και δεν αντέχουν να περιθάλψουν τόσους ασθενείς.

Ο Δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (9-10-2020} γράφει μεταξύ άλλων: «η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας επιδημίας, πριν τεθεί εκτός ελέγχου και εξελιχθεί σε πανδημία, είναι ασύμβατη με τη στρατηγική του λιγότερου κράτους και της αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας όχι ως δημόσιου αγαθού αλλά ως απορυθμισμένης αγοράς»

Αυτά όμως, αγαπημένοι μου για τους πλούσιους αυτού του κόσμου δεν είναι παρά ασήμαντες λεπτομέρειες. Και είναι τέτοιες γιατί δεν τους αφορούν. Και εδώ που τα λέμε είναι φυσικό. Γιατί να αφορά έναν πλούσιο το θέμα «δημόσια υγεία», αφού μπορεί να προστρέξει με την άνεση που του δίνει το πορτοφόλι του στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτοί έχουν μόνο μία έννοια: Πως θα συνεχίζουν να αυξάνουν τις περιουσίες τους με κάθε τρόπο και πώς να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των ημών των πληβείων κάνοντας μερικές φιλανθρωπίες για να συγχωρεθούν τα πεθαμένα τους και να εισπράξουν οι ίδιοι τα «μπράβο» και τα «ευχαριστώ» των δουλοπρεπών πολιτικών ελίτ.

Οπως αναφέρει έκθεση της ελβετικής Τράπεζας UBS και του κολοσσού ορκωτών λογιστών PwC από τις αρχές του περασμένου Απριλίου έως τα τέλη Ιουλίου -στο αποκορύφωμα δηλαδή της κρίσης- οι 2.189 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου αύξησαν τον πλούτο τους κατά 27,5%: «Ούτε λίγο ούτε πολύ, η περιουσία τους, σε αυτούς τους τέσσερις μήνες αυξήθηκε συνολικά κατά 2,2 τρισ. δολάρια που αποτελεί νέο ρεκόρ».

Σας φαίνεται σοκαριστικό; Σίγουρα. Και είναι τόσο σοκαριστικό που έχουν αρχίσει να ανησυχούν ακόμη και οι ίδιοι οι πλούσιοι, αλλά για διαφορετικούς τελείως λόγους.

Αυτό το επισημαίνει ο Τζόζεφ Σάντλερ,ο οποίος είναι ανώτερο στέλεχος της UBS που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πολύ πλούσιων οικογενειών.

Μας λέει λοιπόν ο Τζότζεφ : «Η συγκέντρωση πλούτου στην εποχή του κορωνοιού είναι τόσο υψηλή όσο ήταν το 1905.».

Εδώ πρέπει να αναφέρω αγαπημένοι μου πως το 1905 ήταν το ξεκίνημα μίας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που παραλίγο να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. Και τότε ο πλούτος είχε συγκεντρωθεί στα χέρια των λίγων. Ένα σκηνικό τραγικά όμοιο με αυτό που βιώνουμε σήμερα. Λίγα χρόνια μετά ήρθε ο πόλεμος του 1914. Για αυτό και ο Σάντλερ ,εκφράζει την ανησυχία του: «Το ερώτημα είναι: Ως πότε θα συνεχίζεται αυτό; Πότε άραγε θα αποφασίσει η κοινωνία να παρέμβει και να αντεπιτεθεί;». Να γιατί ανησυχούν οι δισεκατομμυριούχοι . Για τις αιτίες που συσσώρευσαν το πλούτο στα χέρια των λίγων ούτε λέξη.

Την απάντηση για τις αιτίες όμως μας τη δίνει ο Ροβεσπιέρος, δεσπόζουσα μορφή της Γαλλικής Επανάστασης στο βιβλίο του Άλμπερτα Μάνφρεντ «Μαξιμιλιάνος Ροβεσπιέρος»: «Ποια είναι η πηγή της ακρότατης αυτής ανισότητας των περιουσιών, που συγκεντρώνει όλα τα πλούτη σ’ ένα μικρό αριθμό χεριών; Δεν είναι άραγε οι κακοί νόμοι, οι κακές κυβερνήσεις, όλα τέλος τα ελαττώματα των διεφθαρμένων κοινωνιών;».

Βεβαίως αν οι κοινωνίες αντιδράσουν και αντεπιτεθούν, οι πλούσιοι έχουν τη λύση στο τσεπάκι τους: Θα βάλουν τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν να καταγγείλουν τις οχλοκρατικές διαμαρτυρίες, τον χυδαίο λαϊκισμό, τις πεζοδρομιακές πρακτικές, θα μιλήσουν για απειλή εναντίον της δημοκρατίας και θα κινητοποιήσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να τσακίσουν τις διαμαρτυρίες.

Έτσι δε γίνεται πάντα;

Με αγάπη εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.