Νίκη… αλλά Πύρρειος… – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το μόνο στοιχείο των Γερμανικών εκλογών, που δεν προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη ήταν η επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική καγκελαρία. Από την άλλη, πολύ πιο δυσάρεστη ήταν η έκπληξη που επιφύλαξε το ακροδεξιό AfD, αφού βγήκε από την εκλογική αναμέτρηση πολύ ισχυρότερο από όσο τολμούσαν να προβλέψουν οι αναλυτές: Κατάφερε να γίνει το πρώτο ανοιχτά ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα που παίρνει το εισιτήριο για το γερμανικό κοινοβούλιο, από την εποχή του Χίτλερ!

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σούλτζ, με ποσοστό 20,5%, αντί να ρισκάρουν άλλον έναν «μεγάλο συνασπισμό» με την Άνγκελα Μέρκελ, επιλέγουν την αντιπολίτευση προκειμένου να επουλώσουν τις πληγές τους. Αν και μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο, η δημιουργία του συνασπισμού που οι Γερμανοί αποκαλούν Τζαμάικα, φαίνεται πλέον η μόνη επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης αφού οι Φιλελεύθεροι, μετά από τέσσερα χρόνια, μαζί με τους Πράσινους κατάφεραν, έστω και οριακά, να ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις, και έτσι μάλλον στρώνεται ο δρόμος για μία τριπλή συμμαχία με τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σούλτς, απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, την αποκάλεσε τη “μεγαλύτερη χαμένη” των Γερμανικών εκλογών. Η δήλωση αυτή εμπεριέχει μια δόση αλήθειας, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τον Σουλτς, του οποίου το κόμμα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών: Είναι αλήθεια πως η καγκελάριος, προεκλογικά, απέφυγε να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. το προσφυγικό.

Αντίθετα, επέλεξε να διανύσει μία αόριστη και χαλαρή προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενη μία “Γερμανία στην οποία θα ζούμε όλοι καλά και ευτυχισμένα”. Απέφυγε όμως να εξηγήσει πώς θα καταφέρει να πετύχει κάτι τέτοιο. Παρά τα θετικά, όπως τη χαμηλή ανεργία, την ισχυρή οικονομία και μία σειρά από θετικούς δείκτες που θα έπρεπε να εγγυώνται στο κόμμα της Μέρκελ μία άνετη εκλογική επικράτηση, τα ποσοστά των εκλογών δεν ήταν αυτά που περίμενε.

Είναι πλέον προφανές πως η θέση της στην ηγεσία του κόμματός της και της χώρας είναι επισφαλής. Ναι μεν κατάφερε να κερδίσει άλλη μία εκλογική αναμέτρηση, όμως η υποστήριξη προς το κόμμα της έπεσε κατακόρυφα. Οι γερμανοί ψηφοφόροι δεν της συγχώρεσαν τον τρόπο που διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση. Η υπομονή του Βερολίνου απέναντι στην έλλειψη αλληλεγγύης στο προσφυγικό είχε ήδη αρχίσει να “ξεθωριάζει”. Τα αποτελέσματα της Κυριακής, μάλλον θα οδηγήσουν σε ευθεία σύγκρουση με χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, εξαιτίας της στάσης που κράτησαν στο μεταναστευτικό.

Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών που πιστεύουν ότι οι ακροδεξιοί του AfD δεν θα πετύχαιναν τόσο μεγάλη νίκη, εάν τα βάρη του προσφυγικού είχαν καταμεριστεί ορθότερα. Σε ό,τι αφορά τις ιστορικές συγκρίσεις με τη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης», είναι καλό να θυμόμαστε ότι η Γερμανία είναι μία σταθερή δημοκρατία. Η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών άλλωστε δεν ψήφισε το ακροδεξιό AfD και όσοι το ψήφισαν, κατά κύριο λόγω, έριξαν ψήφο διαμαρτυρίας.

Save


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.