“Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν” (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τις τελευταίες ημέρες η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην Αγιά Σοφιά, σε αυτό το ανυπέρβλητο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς και για τους χριστιανούς σύμβολο της χριστιανοσύνης και επιτρέψτε μου και της ρωμιοσύνης.

Από όλες τις φράσεις που έχουν διασωθεί και προέρχονται από την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ή λέχθηκαν  κυρίως μετά την Άλωση της Πόλης, οι οποίες σχετίζονται με  θρύλους, δοξασίες  και για κάποιους προφητείες  ( «Εάλω η Πόλις», «Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα΄ναι», «η Κερκόπορτα» κ.α.) επέλεξα να μιλήσουμε για τη φράση “Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν” που σημαίνει πλύνε τις αμαρτίες, όχι μόνο το πρόσωπο.

Ίσως γιατί ήθελα έμμεσα να καταθέσω το σχόλιο μου απέναντι στην υποκριτική στάση και συμπεριφορά που βλέπω γύρω μου και είναι σαφώς εντονότερη στους πολιτικούς, εγχώριους και μη.

Το «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ» λέγεται ότι υπήρχε ως επιγραφή σε μαρμάρινη κρήνη έξω από την Αγιά Σοφιά, η οποία δυστυχώς δεν διασώζεται. Πρόκειται για καρκινική επιγραφή, δηλαδή μπορεί να διαβαστεί είτε από την αρχή είτε από το τέλος, από τα αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς αριστερά, όπως ακριβώς κινείται ο κάβουρας (καρκίνος).

Η φράση αυτή, που συμπυκνώνει κατά την άποψή μου την ουσία της χριστιανικής διδασκαλίας, απαντάται ως αξία και στην αρχαιότητα, καθώς προτρέπει τους ανθρώπους να φροντίσουν όχι μόνο την καθαρότητα της όψης τους αλλά κυρίως να αγωνιστούν για την καθαρότητα της ψυχής τους.

Πόση άραγε προσπάθεια καταβάλλουμε για την εξωτερική εμφάνιση και το «φαίνεσθαι» και πόσο παραμελούμε το πνεύμα μας;

Και πόσο μεγάλη αντίστοιχα είναι η προσπάθεια όλων αυτών που διαχρονικά μας κυβερνούν να εξιλεωθούν και να ωραιοποιήσουν με αποσπασματικές ενέργειες την όψη της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας ενώ επί της ουσίας κανένας δεν έχει το σθένος να ξεπλένει τις «αμαρτίες» που ταλανίζουν τους πολίτες;

Υ.Γ.: Η πίστη μου δεν μπορεί να χωρέσει σε έναν ναό ούτε να κρυφτεί πίσω από κουρτίνες.

Αρετή Κοσμοπούλου – Φιλόλογος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.