Να εκδικηθώ ή να περιμένω τη θεία δίκη; (Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μαρία ΣκαμπαρδώνηΗ πράξη της εκδίκησης, ακόμα και αν επιθυμεί και εμπεριέχει μέσα της την επιθυμία για πρόκληση σωματικής ή ηθικής βλάβης, κρύβει μέσα της μία πληγωμένη ψυχή, έναν άνθρωπο που προσπαθεί να καταλαγιάσει τον ψυχικό πόνο που υπάρχει μέσα του.

Ένα από τα βασικά βήματα για την αντιμετώπιση μίας δυσάρεστης κατάστασης, είναι η αποδοχή. Η αποδοχή επέρχεται μετά από την άρνηση της πραγματικότητας, την προσπάθεια συμβιβασμού, το αίσθημα πως κάτι θα αλλάξει. Όμως, στο τέλος αποδεχόμαστε πως η βλάβη που μας συνέβη, δεν γίνεται να διαγραφεί.

Αν κάποιος συκοφαντήθηκε ή στερήθηκε κάτι εξαιτίας κάποιου, δε θα μπορέσει να φέρει πίσω το χρόνο ώστε αυτό να διορθωθεί εντελώς, μαθαίνει απλώς να το αποδέχεται. Τότε, η λύση της εκδίκησης έρχεται να προσφέρει ένα προσωρινό και επιδερμικό αίσθημα ικανοποίησης πως ο άλλος έχει υποστεί την ίδια ή και χειρότερη ζημιά.

Η εκδίκηση μπορεί να βαλτώσει ολοκληρωτικά τη ζωή κάποιου, το ίδιο το μίσος στην ουσία είναι μία αρνητική σύνδεση με ένα άλλο άτομο, όπως η αγάπη είναι μία θετική σύνδεση με ένα άλλο άτομο. Αντί λοιπόν ο άνθρωπος να απαλύνει τον πόνο μέσα του, επιχειρεί να τον διογκώσει με το να χαλάσει την ίδια την ψυχή του. Το να χάνεις τα καλά στοιχεία του εαυτού για κάποιον άλλον και να γίνεσαι κακός επειδή και ο άλλος είναι κακός, αυτό είναι μία πράξη καταστροφής.

Τελικά, επέρχεται η περιβόητη θεία δίκη; Οι άνθρωποι βρίσκουμε μπροστά τις πράξεις μας ή στον κόσμο αυτό, όπως έλεγε και ο Ιώβ, ταλαιπωρούνται μόνο οι δίκαιοι; Η αλήθεια είναι πως αργά ή γρήγορα, η ίδια μας η συνείδηση μας τιμωρεί, το ίδιο το σύμπαν επιθυμεί να φέρει την ισορροπία ανάμεσα στο κακό και το καλό. Οπότε, ακόμα και μετά από χρόνια, η κάθαρση μπορεί να έρθει. Και για αυτό δεν αξίζει κάποιος να διαλύει την ψυχή του ξανά απλά και μόνο για ένα προσωρινό αίσθημα δικαίωσης.

Συγχωρώντας, δίνουμε στον εαυτό μας, ακόμα και στον άνθρωπο που μας ζημίωσε, τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία και θετική προσδοκία.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *