“Να καίρεσαι να πετάνεις…” (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΗ εμφάνισή του θύμιζε παλαιστή ελληνορωμαϊκής πάλης και η φωνή του έμοιαζε με εκείνη του τσομπάνη που μαζεύει συνέχεια τα γιδοπρόβατά του που έχουν σκορπίσει. Η προφορά του αρκετά παράξενη, έως “μακεδονική”. Το λάμδα παχύ και του ήταν αδύνατο να προφέρει σωστά το δέλτα, το έλεγε “ντ”, το χι “κ”, το γάμα “γκ”, το θήτα “τ” και το ψι “πσ”. Αυτή ήταν η εικόνα του Λάνκα από τον Πάνω Μαχαλά της Αχλάδας.

Ένας ωραίος τύπος χωρικού, γνήσιος και συμπαθής και φτιαγμένος από ανεπεξέργαστο, καλό μέταλλο. Φώναζε, ιδιαίτερα όταν έπαιζε ξερί ή κολτσίνα στα καφενεία, και προτιμούσε τα καφενεία του Κάτω Μαχαλά. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που εκστόμισε με τον Ρήγα, παλιό χωροφύλακα, μετά αγροφύλακα, κατόπιν αγελαδάρη, και μετά μετανάστη, που παντρεύτηκε στο χωριό του Λάνκα: “Τα πουλήσω ένα τσουβάλι πατάτες και τα σε παίζω όλη τη νύκτα, γιατί έτσι με αρέζει…”

Όταν χόρευε ο Λάνκας, προτιμούσε την πουστσένα. Έσκαβε με το πόδι του το χώμα σαν τον θυμωμένο ταύρο και πρόσταζε συνέχεια τον κλαριντζή να παίζει, λέγοντάς του: “Βάρα, βάρα…” Κάποτε οι συγχωριανοί του τον εκλέξανε στο κοινοτικό συμβούλιο κι αυτό τον ψήφισε πρόεδρο της κοινότητας για μια διετία (τότε το κοινοτικό συμβούλιο έβγαζε τον πρόεδρο).

Σε μια επίσκεψη του νομάρχη Φλώρινας στην Αχλάδα, ο Λάνκας, ως πρόεδρος του χωριού, αποφάσισε να του γνωστοποιήσει τα προβλήματα του χωριού και να ζητήσει τη λύση τους. Ήρθε λοιπόν ο νομάρχης και τον υποδέχτηκαν στον Κάτω Μαχαλά, σ’ένα καφενείο της πλατείας.

Κάθισαν ο νομάρχης με δυο νομαρχιακούς υπαλλήλους σε ένα τραπέζι και προ σκάλεσαν τον Λάνκα, λέγοντάς του μάλιστα να μη στέκεται σαν τιμωρημένος.

– Ντεν πειράζει κύριε νομάρκα, εμείς μια ζωή τιμωρημένοι είμασνε…, είπε ο Λάνκας και ο διάλογος συνεχίστηκε…
– Γιατί το λέτε αυτό πρόεδρε; Να, σήμερα ήρθαμε να ακούσουμε τα παράπονά σας και να λύσουμε όποια προβλήματα είναι στην αρμοδιότητα της νομαρχίας. Σας ακούω λοιπόν…
– Κύριε νομάρκα, τέλουμε να μας στείλετε μια φαγκάνα γκια να σπρώξουμε τα κώματα που μας φέρνουν οι βροκές…
– Ποιά κόμματα και με ποιό δικαίωμα εσείς θα σπρώξετε τα κόμματα;
– Οι βροκές κύριε νομάρκα καλάσανε τους ντρόμους μας, αλλού γκέμισαν κώματα κι αλλού κόπηκαν, γκια αυτό τέλουμε να μας στείλετε φαγκάνα…
– Α, κατάλαβα, θέλετε φαγάνα να σπρώξει τα χώματα. Σας υπόσχομαι να τη στείλω.
– Μάλιστα κύριε νομάρκα.
– Θέλετε κάτι άλλο για το χωριό;
– Τέλουμε να μας ντώσετε τίτλους γκια τα κωράφια μας.
– Έχετε χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι τα χωράφια αυτά που καλλιεργείτε είναι δικά σας;
– Ζα (για) καρτιά όσα τέλετε κύριε νομάρκα. Συνέκεια μας στέλνει η γκεωργκική υπηρεσία.
– Καλά, θα το ρυθμίσω κι αυτό. Κάτι άλλο που θέλετε;
– Τέλουμε το λεωφορείο να έρκεται κάτε μέρα.
– Γιατί; Δεν έρχεται κάθε μέρα;
– Οκι, κύριε νομάρκα, μόνο Τετάρτη και Σάββατο.
– Θα το φροντίσω και σας υπόσχομαι σύντομα ότι λεωφορείο θα έρχεται κάθε μέρα. Κάτι άλλο; Ο νομάρχης φαινόταν ότι είχε αρχίσει να το διασκεδάζει με τον πρόεδρο που ήταν αρκετά γραφικός.

Ο Λάνκας συνέχισε:

– Η γκέφυρα, όπως τα είντατε, έπεσε και πρέπει να γκίνει γκια να μη περνάμε μέσα από το ποτάμι.
– Θα το φροντίσω κι αυτό. Αύριο θα στείλω μηχανικό να πάρει στοιχεία για τη μελέτη και τον σχεδιασμό της γέφυρας. Πείτε όμως… Πέρσι σας υποσχέθηκα και έστειλα ένα κονδύλι για να φράξετε το νεκροταφείο σας. Πιστεύω να έγινε το έργο και να είστε ευχαριστημένοι.
– Κύριε νομάρκα, φτιάξαμε το καλύτερο νεκροταφείο! Το φράξαμε, το φυτέψαμε και το κάναμε τόσο ωραίο που να καίρεσαι να πετάνεις…!

Με αυτή τη φράση του Λάνκα γελάσανε όλοι, γέλασε και ο νομάρχης και δεν άργησε η φράση να διαδοθεί σαν επιδημία σε όλα τα γύρω χωριά. Ο ίδιος ο Λάνκας δεν παραδεχότανε πως είπε κάτι τέτοιο και έλεγε ότι αυτό το κατασκεύασε και το διέδωσε ο κατοπινός πρόεδρος του χωριού για να μειώσει τον Λάνκα και να φανεί καλύτερός του. Ο Λάνκας αυτό ποτέ δεν του το συγχώρεσε κι ας ήταν ξάδελφός του και μάλιστα πρώτος…


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 954 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

One thought on ““Να καίρεσαι να πετάνεις…” (Π.Βότσης)

 • 05/03/2019, 21:11
  Permalink

  ωραιο! ο σχωρεμένος ο πατέρας μου έλεγε κάτι ανάλογο…
  επί δικτατορίας πηγαίνει ο νομάρχης στο χωριό και ρωτάει με τί ασχολουνται. η απάντηση του προέδρου ειναι “με τα κώματα”…
  μετά πανε στο νεκροταφειο…”χαίρεσαι να πετάνεις, κύριε νομάρχα”…

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.