Να συλληφθει ο κατάσκοπος! (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΟ Πάνος ήταν Σαρακατσάνος. Μέχρι τα δεκαπέντε του χρόνια έζησε στο χωριό μας, τον Σκοπό στη Φλώρινα. Μετά, οικογενειακά βρέθηκε σε κάποιο χωριό της Χαλκιδικής. Όταν πήγε στρατιώτης έγινε δόκιμος και με μια μετάθεση βρέθηκε στο στρατιωτικό φυλάκιο του Σκοπού και διοικητής των φυλακίων Αχλάδας, Σκοπού και Παπαδιάς. Αγαπούσε το χωριό και γι’αυτό ζήτησε να υπηρετήσει στο φυλάκιό μας. Όλοι τον ήξεραν στο χωριό κι όλους τους ήξερε.

Ο Γιώργος ήταν χωροφύλακας με καταγωγή από την Καλαμάτα και βρέθηκε στα χωριά μας μετά τον Εμφύλιο. Ζούσαμε ακόμα στην Αχλάδα, το διπλανό από τον Σκοπό χωριό, όταν ο Γιώργος γνώρισε μια συγχωριανή μας, τη Νανά, που την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε. Μετά τον γάμο του, πήρε μετάθεση προς Νότια Ελλάδα κι εμφανιζόταν στο χωριό μόνο όταν επισκεπτόταν τα πεθερικά του.

Ο πεθερός του Γιώργου είχε το καλύτερο μπακάλικο στο χωριό και το είχε εγκαταλείψει μαζί με όλους τους συγχωριανούς μας το 1948. Επανήλθε όμως κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και το ξανάνοιξε. Ο Γιώργος, όταν ερχόταν στο χωριό, του άρεσε να κάθεται στο μπακάλικο του πεθερού του που είχε μετονομαστεί σε καφεπαντοπωλείο.

Από επαγγελματική ίσως διαστροφή (μιας και ήταν χωροφύλακας), όταν έβλεπε κάποιον, τον ρωτούσε από που ήταν και που πάει. Αν κάποιος που δεχόταν την ερώτηση δυσανασχετούσε, τότε ο Γιώργος του δήλωνε ότι ήταν χωροφύλακας και μάλιστα ζητούσε και την ταυτότητά του.

Ο Πάνος ο Σαρακατσάνος είχε πάρει μια άδεια από το φυλάκιο και είχε πάει στους γονείς του στη Χαλκιδική. Επιστρέφοντας στην Αχλάδα από την άδεια πέρασε από το καφεπαντοπωλείο του πεθερού του Γιώργου για να ψωνίσει κάτι ψιλοπράγματα. Μπαίνοντας στο μαγαζί φορούσε ένα περίεργο καπέλο και είχε και τη βαλίτσα στο χέρι με αποτέλεσμα να προκαλέσει την περιέργεια του Γιώργου του χωροφύλακα, ο οποίος άρχισε την “ανάκρισή” του.

Ο Πάνος ωστόσο ήταν ένας νέος με αντίληψη, χιούμορ και του άρεσαν τα πειράγματα και τον πήρε χαμπάρι και άρχισε να τον δουλεύει. Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

– «Ποιός είσαι;», ρώτησε ο χωροφύλακας.
– «Ταξιδεύω incognito, για αυτό δεν θα ‘θελα να πω τ ‘όνομα μου, αφού έχω αυτό το δικαίωμα σύμφωνα με τη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», απάντησε ο Πάνος.
– «Εδώ είναι παραμεθόρια περιοχή και οφείλεις να λες τα στοιχεία σου. Δώσε μου την ταυτότητά σου, είμαι χωροφύλακας. Που ξέρουμε εμείς ποιός είσαι και τι δουλειά κάνεις;», είπε με αυστηρό ύφος ο Γιώργος.

Ο Πάνος έσκυψε και με ένα πέρα για πέρα πειστικό ύφος του είπε: «Μεταξύ μας, είμαι κατάσκοπος…» Έπειτα πήρε τη βαλίτσα του και ξεκίνησε να φύγει ρωτώντας έναν θαμώνα προς τα που είναι τα σύνορα και πόσο απέχουν. Ο χωροφύλακας έμεινε με το στόμα ανοιχτό… «Τέτοια θρασύτητα δεν την περίμενα», μονολόγησε.

Έπειτα βούτηξε το τηλέφωνο κι αμέσως ενημέρωσε την ΚΥΠ για το συμβάν. Η ΚΥΠ με τη σειρά της ενεργοποίησε τον σταθμό χωροφυλακής Αχλάδας, τα ΤΕΑ Σκοπού και το στρατιωτικό φυλάκιο Σκοπού, που διοικητής του ήταν ο Πάνος. Η εντολή ήταν σαφής προς όλους: «Να συλληφθεί ο κατάσκοπος…»

Ο Πάνος είχε πάρει τον γνώριμο δρόμο για το φυλάκιο και προχωρούσε με βήμα ταχύ. Είχε απομακρυνθεί αρκετά από το χωριό και έτσι κάθησε πίσω από έναν βράχο να ανασάνει λίγο γιατί ο δρόμος ήταν ανηφορικός και είχε φουσκώσει. Μετά από λίγο είδε μια ομάδα στρατιωτών καθοδηγούμενη από τον λοχία. Είχαν τα όπλα γεμάτα κι όταν πλησίασαν τον βράχο όπου καθόταν ο Πάνος, αναγνώρισαν τον δόκιμό τους.

Ο Πάνος εξήγησε στους στρατιώτες ότι αυτός ήταν ο κατάσκοπος που αναζητούσαν. Ο λοχίας και οι στρατιώτες ξεράθηκαν στα γέλια. Δεν άργησαν να φτάσουν και οι οπλίτες των ΤΕΑ που με μεγάλες προφυλάξεις ανέβαιναν προς τα σύνορα. Οι στρατιώτες του φυλακίου τους υποδέχτηκαν σχεδόν χαμογελαστοί.

– «Είδατε κάποιον με μια βαλίτσα κι ένα περίεργο καπέλο να πηγαίνει προς τα σύνορα;», ρώτησαν οι ΤΕΑτζήδες.
– «Όχι. Κανένας δεν πέρασε προς τα σύνορα, ούτε μύγα», απάντησε ο Πάνος, που είχε εντωμεταξύ φορέσει τα στρατιωτικά του ρούχα.

Δεν άργησε να φανεί και ο σταθμάρχης της Αχλάδας με δυο χωροφύλακες. Βλέποντας τα ΤΕΑ και τους στρατιώτες σε ευθυμία ρώτησαν:

– «Τι έγινε; Πιάστηκε ο κατάσκοπος;»
– «Μάλιστα», είπε ο Πάνος.
– «Και που είναι;»
– «Εγώ είμαι. Έκανα ένα καλαμπούρι σε κάποιον που ήθελε να με “ανακρίνει” κι αυτός το’χαψε…»
– «Που έγινε αυτό;»
– «Στο καφενείο του χωριού»
– «Κατάλαβα ποιός είναι και είναι και συνάδελφος πανάθεμα τον», είπε ο σταθμάρχης.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *