Νοιάζεσαι για τον πλανήτη; Ξεκίνα πρώτα από εσένα… (ΗΧΩλόγιο)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τώρα τελευταία, αγαπημένοι μου, γίνεται πολύς λόγος για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη. Φαίνεται να μας απασχολεί όλους. Και πολύ καλά κάνει. Ακούμε για  όλα όσα αποτελούν κομμάτι μιας αλυσίδας που εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον μας και απειλούνται.  

Ακούμε για έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία μας, όσο και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα δάση της Αυστραλίας, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Ανησυχούμε για το μέλλον στο οποίο τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι είναι οι εποχές και δεν θα μπορούν να τρώνε αγαπημένα φρούτα. Έναν κόσμο που οι  πολικές αρκούδες, τα δελφίνια και τα πουλιά θα στέκονται μόνο ως αναμνήσεις σε ράφια μουσείων. 

Η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπερκ, μας παροτρύνει να συμπεριφερόμαστε σαν να βρισκόμαστε σε κρίση. Σαν να έχει πάρει φωτιά το σπίτι μας, γιατί, λέει, έχει πάρει. Φαίνεται να την ακούμε με ενδιαφέρον αλλά όταν γυρίσουμε πλευρό ξεχνάμε και συνεχίζουμε τη ζωή μας όπως έχουμε μάθει.

Θέλω να πω, αγαπημένοι μου, πως όλο αυτό το ενδιαφέρον για την τύχη του πλανήτη είναι κάπως υποκριτικό. Με λίγα λόγια όταν είσαι καπνιστής που καταναλώνει “βρώμικα”, που καταπίνει γλυκά, που κατεβάζει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και μετακινείται μόνο με το αυτοκίνητό του, καλό  είναι να πάψεις να αναμασάς θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής και να δείξεις το ενδιαφέρον και την ανησυχία σου, για τον πλανήτη, ιεραρχώντας ψηλά στην κλίμακα των προτεραιοτήτων σου την πρόθεσή σου, τουλάχιστον, να αλλάξεις  κάποια θεματάκια τα οποία έχεις. Τι θεματάκια; Θα μου πεις…

Ας πούμε: Καπνίζεις; Όχι πολύ; Όμως τις τραβάς τις τζούρες σου, έτσι; Εντάξει, δεν είσαι και θεριακλής αλλά ανήκεις στην κατηγορία του ψευτοκαπνιστή. Ενδεχομένως να κάνεις ηλεκτρονικό τσιγάρο, καταναλώνοντας μόνο βραστή νικοτίνη, που ευωδιάζει βανίλια, καφέ, κακάο, μέντα κτλ. Ναι, ναι, το ξέρω, προσεχώς θα το κόψεις, αλλά πηγαίνεις προς εκείνη τη μέρα βαδίζοντας πάνω σε κυλιόμενο διάδρομο. Αν πάντως, φτάσει εκείνη η ευλογημένη μέρα και το κόψεις το ρημάδ, καλό είναι, μαζί με το τσιγάρο να σβήσεις και το τζάκι. Μην ξαφνιάζεσαι. Το τζάκι είναι γνωστό πως  σε φορτώνει με σωματίδια και χημικά. 

Από κιλά πώς πάμε; Ε, είσαι σε διατροφή, το προσπαθείς αλλά δεν χάνονται εύκολα τα ρημάδια. Τι; Πως; Φέτος πήρες και χάπι για τη χοληστερίνη; Ααα, αν δεν κάνεις κάτι να ρίξεις την πίεση, θα πάρεις και για αυτήν. Τρως κρέας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Κόκκινο και κοτόπουλο;  Είναι ποτισμένο με ορμόνες και αντιβιοτικά, αλλά εντάξει. Ας μη συζητήσουμε τώρα τι επιβάρυνση προκαλεί η κτηνοτροφία στον πλανήτη, γιατί θα μπλέξουμε. 

Για την κουβέντα να σε πληροφορήσω πως το μεθάνιο που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τις πορδές των αγελάδων μπορεί να είναι πιο επιζήμιο για το περιβάλλον απ΄ ό,τι τα τζιπ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ειδικοί στη Βρετανία, οι οποίοι προσπαθούν να αλλάξουν τη διατροφή των βοοειδών, προκειμένου να γίνουν περισσότερο… φιλικά προς το περιβάλλον. 

Αλλά ας μιλήσουμε μόνο για σένα. Οι πορδές των αγελάδων δε σε αφορούν. Εσύ μια φορά θα το φας το κρεατάκι σου. Στο σπίτι ή στην ταβέρνα, θα κάνεις μπάρμπεκιου στην εξοχή, δεν έχει και τόση σημασία. Ε, να μη βάλεις και καμιά πατάτα από δίπλα; Να βάλεις. 

Μόνο μην κοιτάξεις σε τι λάδι έχει τηγανιστεί, γιατί θα τρομάξεις. Εκτός και αν θέλεις να το πάρεις για να το βάλεις στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου.

Ξέρεις βέβαια ότι το κρέας σε γεμίζει τοξίνες και σου αφήνει κάτι από εκείνες τις ουσίες με τις οποίες το πότισαν το ζωντανό πριν το σφάξουν. Το ξέρεις αλλά προτιμάς να μην το λαμβάνεις υπ’ όψιν. Το κρέας έχει πρωτεΐνη και σε δυναμώνει. Όμως και το ψάρι σου αρέσει. Έχει και αυτό την πρωτεΐνη του. Ψάρι τότε. Σολωμό ψητό γιατί σε βοηθάει  να διατηρήσεις σε καλό επίπεδο τη σιλουέτα. Σολωμό που έχει ένα ωραιότατο ροζ χρώμα. Όχι επειδή γεννήθηκε ροζ, αλλά επειδή έτσι βάφεται η σάρκα του από τις χρωστικές ουσίες που τον ταΐζουν

Το ψάρι όμως δε θέλει από δίπλα και την σαλατούλα του; Τη θέλει και ας είναι φουλ στα μεταλλαγμένα και τα φυτοφάρμακα. Αλλά ας μη σου κόψουμε την όρεξη. Μετά το γεύμα θα θες και το γλυκό σου. Γλυκά τρως, έτσι δεν είναι; Πίνεις τον καφέ γλυκό. Εντάξει όχι γλυκό, μέτριο τον πίνεις με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ξέρεις τι σου κάνει η ζάχαρη, σωστά; Δεν σε παχαίνει μόνο. Σε γερνάει κιόλας και κάνει και άλλα χειρότερα. 

Τα έχεις ακούσει; Όχι; Ε, κάνε μια περιήγηση στο Google και θα τα βρεις, είναι μία ασφαλής αναζήτηση. Πίνεις; Εεεε, ναι, είναι ευαίσθητο θέμα, ας μην το θίξουμε. Ας πούμε κάτι άλλο. Από γυμναστική πώς τα πάμε; Είσαι εκεί γύρω στα σαρανταπέντε με πενήντα και έχεις γραφτεί καμιά δεκαριά φορές γυμναστήριο. Δεν πήγες σχεδόν ποτέ. Ναι, δεν πας γυμναστήριο γιατί σου αρέσει το περπάτημα, αλλά την μια κάνει κρύο την άλλη κάνει ζέστη, την μεθάλη βρέχει. Οπότε παίρνεις το αυτοκίνητο…

Τι λες να σταματήσουμε εδώ; Ναι, ας σταματήσουμε γιατί αν συνεχίσουμε θα μπούμε και στα φάρμακα και δεν είναι καλή στιγμή.  

Ας κάνουμε όμως μία σύνοψη. Είσαι κοντά στη μέση ηλικία, κάπως υπέρβαρος, καπνίζεις, καταναλώνεις κρέας και ζάχαρη, πίνεις, δεν γυμνάζεσαι. Είσαι, με λίγα λόγια, ο μέσος άνθρωπος, βρε αδερφέ. Και τώρα, εσύ,  μου λες ότι ανησυχείς για τον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Κάνε μας τη χάρη… 

Αν  ανησυχείς πραγματικά για την κλιματική αλλαγή και σκέφτεσαι πραγματικά το καλό στον πλανήτη ξεκίνα από τον εαυτό σου. Αν βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου, τότε αλήθεια, ίσως υπάρχει ελπίδα!

Με αγάπη εύα.-

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.