Ντέδο Μήτρε (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο παππούς Μήτρες ήταν μια φυσιογνωμία που έχει καταγραφεί στη μνήμη αρκετών Φλωρινιωτών που σήμερα σκαρφάλωσαν τα πενήντα και πάνω. Μικρό παιδί στον Τροπαιούχο τον ήξερα ως “Ντέδο Μήτρε”.

Η μάνα μου είχε πεί ότι ήταν συγγενής της και ότι καταγόταν από το χωριό της, την Κορυφή (Τούρια-ιε). Άγια μορφή, κυρτωμένος με λευκή κόμη και μια μύτη πολύ χαρακτηριστική σχεδόν γαμψή.

Ασκούσε το επάγγελμα του ράφτη, αλλά αρκετά μεγάλος ανακάλυψε τη γοητεία του γυρολόγου-μικροπωλητή. Περιδιάβαινε τα χωριά του Νομού κουβαλώντας σε σακούλες μικροαντικείμενα.

Δωράκια – χτένες – τσατσάρες – κορδόνια – φιόγκους – σαπουνάκια κλπ. Άστεγος και μόνος. Τις νύχτες κοιμόταν σε σπίτια που το φιλοξενούσαν. Όταν το εμπορικό του δαιμόνιο τον έφερνε στα ορεινά χωριά του σημερινού Δήμου Περάσματος, συνήθως κανόνιζε να το βρει η νύχτα στο πατρικό μου σπίτι.

Το προτιμούσε λόγω της συγγένειας με τη μάνα μου. Η εξωτερική κουζίνα μας ήταν με λαμαρίνες στη σκεπή, για ράφια είχε απλές σανίδες, μαύρες από τις κάπνες του τζακιού.

Κούρνιαζε εκεί με συστολή σχεδόν αμίλητος. Δεν δεχόταν ποτέ να κοιμηθεί στα κυρίως δωμάτια του σπιτιού παρά τις επίμονες παιδικές παρακλήσεις μου. Τον αγαπούσα γιατί ήταν καλοκάγαθος, ταλαιπωρημένος και μόνος. Θυμάμαι κάποιους συγχωριανούς μου να τον πειράζουν ρωτώντας τον αν βρήκε κάποια νύφη.

Για τον Μήτρε νύφη δε βρέθηκε ποτέ. Τον βρήκα ένα χειμωνιάτικο πρωινό παγωμένο στα χιόνια. Δεν είχε υπολογίσει καλά τις δυνάμεις του, το κρύο και την απόσταση μεταξύ δυο χωριών. Έκτοτε, εκτιμώ ότι είναι μόνιμος δημότης Παράδεισου.

Θανάσης Γερμανίδης

Γερμ.Θαν.

ΥΓ1: Τον έχει ζωγραφίσει πολύ πετυχημένα ο Βαγγέλης Ταμουτσέλης
ΥΓ2: Όποιος δεν έχει νανουριστεί με ήχο προσπιπτόντων σταγόνων ήσυχης βροχής σε λαμαρινένια στέγη, έχει ζήσει μισή ζωή.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *