Ξεχάσαμε να λέμε ευχαριστώ… (της Τάνιας Ώττα)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ξεχάσαμε να λέμε ευχαριστώ, ξεχάσαμε τους τρόπους μας, την ευγένειά μας. Ξεχάσαμε τι θα πει ευγνωμοσύνη, πως είναι να νιώθεις ευχαρίστηση για όσα έχεις, κι ας σου λείπουν πολλά.

Αγνοούμε τη δύναμη των λέξεων. Αυτή τη δύναμη που την κατάλληλη στιγμή, οι πράξεις είναι περιττές. Είναι τόσο απλό κι όμως το θεωρούμε δύσκολο. Δεν ταιριάζει με τον εγωισμό μας να πούμε ευχαριστώ. Ίσως να το θεωρούμε δεδομένο ή και μάταιο. Δεν έχει σημασία αν ο άλλος δε μπορεί να το εκτιμήσει. Σημασία έχει να το λέμε. Να αισθανόμαστε την ηρεμία που μας προσφέρει η αναγνώριση όλων όσων αποκτήσαμε είτε με τον δικό μας κόπο είτε με τη βοήθεια των άλλων.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα μισά από τα δικά μας, κι όμως νιώθουν ευγνώμονες, δεν παραπονιούνται, δεν γκρινιάζουν, δεν γίνονται μίζεροι.

Εξάλλου, η προσπάθεια να αποκτούμε συνεχώς περισσότερα πράγματα στη ζωή μας δεν σταματά ποτέ, αρκεί να μην γίνουμε άπληστοι, αχόρταγοι και λαίμαργοι στα υλικά αγαθά, που μπροστά στον άνθρωπο η αξία τους χάνεται.

Τότε υποφέρουμε. Μπαίνουμε σε έναν συνεχή αγώνα να αποκτούμε όλο και περισσότερα και χάνουμε τον εαυτό μας, χάνουμε στιγμές, χάνουμε ανθρώπους.

Σπουδαίο πράγμα να λες ευχαριστώ και να λάμπουν τα μάτια σου. Υπέροχο αίσθημα η ευγνωμοσύνη. Ηρεμεί τον άνθρωπο, τον απαλλάσσει από το άγχος της αχαριστίας και της απληστίας.

Να λες ευχαριστώ για το πιο απλό μέχρι το πιο σημαντικό. Να εκτιμάς το λίγο και το πολύ. Το καθένα έχει τη δική του αξία. Να λες ευχαριστώ και να μεταδίδεις θετική αύρα, γιατί η καλοσύνη είναι μεταδοτική κι ομορφαίνει τον κόσμο.

Πόσο αρνητισμό να αντέξουμε σήμερα, στην εποχή που η τεχνολογία μας απομακρύνει συνεχώς και μας μετατρέπει σιγά σιγά σε μηχανικά όντα. Στην εποχή που οι λέξεις απειλούνται από σύμβολα, που οι πράξεις αντικαθίστανται από μηνύματα, που οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο απαραίτητοι μπροστά στις κινητές συσκευές.

Αν και ζούμε στην εποχή της εικόνας, οι λέξεις δεν έχασαν τη δύναμή τους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Μπορεί κάποιες φορές τα λόγια να είναι περιττά, κάποιες άλλες όμως είναι τόσο σημαντικά όσο τίποτα.

Μία λέξη αρκεί να αλλάξει την ψυχολογία σου και την ψυχολογία του άλλου. Μία λέξη μεταφέρει τόσα συναισθήματα που οι πράξεις κάποιες φορές δεν μπορούν να το κάνουν.

Να λες ευχαριστώ στη ζωή για την κάθε μέρα που σου προσφέρει, για τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου, για την υγεία σου, για όλα όσα έχεις τη χαρά να απολαμβάνεις.

Να μην χάνεις την ευγένειά σου για κανέναν και για τίποτα και να εκτιμάς αυτό που είσαι. Να λες ευχαριστώ εκεί που πρέπει, ίσως κάποιοι να έχουν ανάγκη να το ακούσουν. Δεν κοστίζει τίποτα εξάλλου…

Τάνια Ώττα

Τάνια Ώττα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *