Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Σε πλήρη εγκατάλειψη οι κρατικές δασικές υπηρεσίες

Κοινοποιώντας δείχνεις το ενδιαφέρον σου...

Την αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων που θα προκληθούν από τις βροχοπτώσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις  καταστροφικές πυρκαγιές δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της για προστασία και άμεση ενεργοποίηση της Δασικής Υπηρεσίας που είναι καθ’ ύλην αρμόδια για τη μεταπυρική διαχείριση των δασικών εκτάσεων.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής διαφαίνεται να προχωρά από μόνη της σε σύμβαση με κατασκευαστική εταιρεία προκειμένου να επισπεύσει το έργο αποψίλωσης από κορμούς καμένων δέντρων στις περιοχές Αχαρνών, Ωρωπού και Διονύσου.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ερωτούμε την ΚυβέρνησηΘα υπάρξει για το συγκεκριμένο έργο ανάθεση μελέτης με τη μορφή του κατεπείγοντος και άμεση έγκριση και έλεγχος υλοποίησης από τη δασική υπηρεσία; Τι θα γίνει με τα παραγόμενα προϊόντα υλοτομίας και ποιος θα καρπωθεί την παραγόμενη αξία πώλησής τους;

Είναι σύννομη αυτή η διαδικασία ή ανοίγει σκόπιμα την πόρτα για τους ιδιώτες με τις γνωστές αναθέσεις και υπερκοστολογήσεις όπως στην περίπτωση του δάσους Σεϊχ-Σου και του Σχινιά; Μήπως η κυβέρνηση αγνοεί εσκεμμένα τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνουν σωστά τα έργα αποψίλωσης και δημιουργίας κορμοδεμάτων;

Υπάρχει κίνδυνος ή σκόπιμη αδρανοποίηση των Δασικών Υπηρεσιών μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο Υ.Π.ΕΝ. αντίστοιχη με τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και την μεταφορά τους στον “νέο” ΟΦΥΠΕΚΑ; Να σημειώσουμε ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ «αγνοείται» δύο χρόνια μετά την νομοθέτηση του αντι-περιβαλλοντικού “νόμου Χατζηδάκη”, αφήνοντας σε διοικητική αδράνεια τις σημαντικότερες περιοχές για την βιοποικιλότητα της χώρας.

Να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση ότι τα δάση είναι εθνικός πλούτος, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την οικονομία. Μερικά με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, μοναδικά παγκοσμίως, που  πρέπει να προστατεύονται, σύμφωνα με το Σύνταγμα από το κράτος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα σύνορα της χώρας. 

Οι κινήσεις εντυπωσιασμού με ανακοινώσεις για «Αναδόχους Αναδάσωσης» επιβεβαιώνουν μάλλον την άρνηση της Κυβέρνησης να ενισχύσει σε συγκεκριμένους τομείς πρόληψης τις καθ’ ύλην αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας έχει ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε τεχνητή αναδάσωση πριν την αξιολόγηση της επιτυχίας της φυσικής αναδάσωσης και αναβλάστησης όλων των υπόλοιπων φυτών (που γίνεται χωρίς κανένα κρατικό ή ιδιωτικό έξοδο).

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δηλώνουμε ότι η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη απέναντι στους πολίτες να καταθέσει το πλάνο στρατηγικής που έχει διαμορφώσει για την πρόληψη από πλημμύρες στις πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές και να ξεκαθαρίσει πως θα διαχειριστεί επακριβώς τις περιοχές που καταστράφηκαν!

Τα τόσο κρίσιμα για τη χώρα μας ζητήματα περιβάλλοντος, διαχείρισης κρατικών δομών και πόρων, κοινωνικής αποκατάστασης και κλιματικής κρίσης δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και με επικοινωνιακές μεγαλοστομίες.

Από το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 915 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό8%

Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - Φλώρινα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *