Οι γραμμές της ζωής και του θανάτου (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

(Νοσοκομείο Φλωρίνης. Η Δεύτερη Μητέρα μου. Η Πρώτη και μοναδική “δραπέτευσε” μόλις στα σαραντατέσσερα της και ήμουν απών…)

Είναι σκληρό και ψυχρό να παρακολουθείς, με όση ψυχραιμία μπορείς να επιστρατεύσεις τις τελευταίες ώρες προσφιλούς προσώπου (έστω κι αν έχει συσσωρευμένα προβλήματα υγείας και έχει γεμίσει 76 χρόνια). Μου έτυχε πρώτα φορά τώρα στα δικά μου γεμάτα 55.

Παρακολουθώντας το συνδεδεμένο μηχάνημα καταγραφής των καρδιακών παλμών, φιλοσόφησα, με το γράφημα και τους αριθμούς της αντίστροφης μέτρησης. Η προσπάθεια της ζωής να αντισταθεί στον επερχόμενο νικητή θάνατο, επιστρατεύει αριθμούς, 101, 103, να πέφτουν στο 67, στο 60 και πάλι να επιστρέφουν, για λίγο πιο ψηλά.

Κι ύστερα οριστικά και αμετάκλητα στο μηδέν. Η ζωή στο μηδέν και ο θάνατος παρών. Και η καμπύλη από σύνθετη με πολλές αρμονικές να καταλήγει σε ευθεία. Η ζωή σύνθετη, όμορφη σαν τις μουσικές, κι ο θάνατος μια ψυχρή – ακύμαντη – νεκρή ευθεία.

Η ηρεμία του προσώπου. Σώμα χωρίς ψυχή. Ύλη φθαρτή παραδομένη στους μηχανισμούς και τους νόμους της φυσικής ανακύκλωσης. Με το μετά ως πίστη. Ανεξερεύνητο, αναπόδεικτο. Όχι δεν πρέπει να μας φοβίζει ο θάνατος. Είναι λάθος μου που πιο πάνω (στο κείμενο) τον χαρακτήρισα νικητή.

Ο θάνατος ούτε θέλει, ούτε μπορεί να νικήσει τη ζωή. Είναι συμπληρωματικά στοιχεία ενός όλου.

Γερμ. Θαν.

Φλώρινα 30 Ιουνίου 2006 – 11:25 το βράδυ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.