Οι Σοσιαλιστές νικητές των Ισπανικών εκλογών… και μετά τι; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Στην Ελλάδα είναι παλιά πρακτική να συγκρίνεται η πολιτική κατάσταση -καμιά φορά και τα εκλογικά αποτελέσματα- με τα αντίστοιχα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου.

Κάποτε, βέβαια, εκεί γύρω στη δεκαετία του ’80, στις χώρες του Νότου Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, είχαν βγει από μια πολύχρονη δικτατορία, τα σοσιαλιστικά κόμματα έρχονταν στην εξουσία το ένα μετά το άλλο.

Τότε, όμως, η σύγκριση ήταν απολύτως επιτυχής και θεμιτή. Τότε το θέμα ήταν πανευρωπαϊκό. Στην Ισπανία, που είναι και στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων εκλογών, ένα χρόνο ακριβώς μετά τη μεγαλειώδη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, ήρθε και εκεί στην κυβέρνηση το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Οκτώβριος του 1982).

Να θυμίσω δε πως ο σοσιαλιστής ηγέτης Φελίπε Γκονζάλες ήταν ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας (1982-1996). Ήταν εκείνη η εποχή που διαμορφώθηκε το ιδιόμορφο μέτωπο της Σοσιαλδημοκρατίας με τη συμμαχία των τριών σοσιαλιστών ηγετών του Νότου, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Φελίπε Γκονζάλες και του Μάριο Σοάρες της Πορτογαλίας, μαζί με τη Γαλλία του Φρανσουά Μιτεράν.

Πάντως, με τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία τρία κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και το Ποτάμι, βρήκαν λόγους να πανηγυρίσουν. Από την άλλη, η εγχώρια Δεξιά μάλλον πανικοβλήθηκε, γιατί το αδελφό ισπανικό κόμμα έπαθε συντριβή!

Φοβάται όμως κυρίως μήπως το ισπανικό παράδειγμα, αλλά και το πορτογαλικό (τριπλή συμμαχία), μεταδοθούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης.

Διότι εδώ η ηγεσία της Ν.Δ. βιάστηκε να καλλιεργήσει στους οπαδούς την προσδοκία ότι η επικράτησή της στις κάλπες θα είναι κάτι παραπάνω από άνετη.

Το ΚΚΕ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι εκλογές στην Ισπανία αποδεικνύουν, επιπλέον, ότι η δικομματική-διπολική εναλλαγή των αστικών κομμάτων, τα ψεύτικα διλήμματα που θέτουν στους λαούς της Ευρώπης και η διάψευση ελπίδων, οδηγούν στην ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων».

Ο γραμματέας της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε ότι «η ανάδειξη ως πρώτου κόμματος στις ισπανικές εκλογές των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ, η σημαντική υποχώρηση των Podemos και η συντριβή της συντηρητικής Δεξιάς, με ενίσχυση, όμως, των ακραία νεοφιλελεύθερων Ciudadanos και των ακροδεξιών του VOX, αντιπροσωπεύουν ένα καταθλιπτικό και αδιέξοδο πολιτικό σκηνικό, το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα της Ισπανίας, αλλά προοιωνίζεται επιδείνωση της οικονομίας και κυρίως της θέσης των εργαζομένων και των λαών αυτής της χώρας».

Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο κ. Λαφαζάνης στέκονται στο γεγονός ότι η Άκρα Δεξιά βγαίνει ενισχυμένη και θεωρούν πως η αιτία είναι η διάψευση των ελπίδων και τα ψεύτικα διλήμματα που βάζουν τα συστημικά κόμματα. Μπορεί να είναι έτσι.

Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι: Γιατί τόσοι πολλοί ψηφοφόροι, που είναι δυσαρεστημένοι από τη συμβιβασμένη Σοσιαλδημοκρατία, επιλέγουν να ενισχύουν την Ακροδεξιά και δεν ενισχύουν τα αντισυστημικά κόμματα;

Για ποιον λόγο δηλαδή τα ακροδεξιά κόμματα διαχειρίζονται, όπως αποδεικνύεται, καλύτερα τον θυμό, την οργή και την απελπισία που νιώθει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;

Μια απάντηση (ανεπαρκής κατά τη γνώμη μου) είναι ότι αυτή η αύξηση της επιρροής της Άκρας Δεξιάς δεν ενοχλεί καθόλου τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, γιατί όλη αυτή η κατάσταση δεν απειλεί τα συμφέροντά τους.

Λένε δηλαδή πως όλα όσα πρεσβεύει η Άκρα Δεξιά είναι δήθεν και ότι κατά βάθος δεν αμφισβητεί τα ιερά και τα όσια του καπιταλισμού. Οπότε η αστική τάξη κάνει τη δουλειά της.

Το θέμα όμως είναι τι κάνουν τα αριστερά κόμματα; Δεν μπορεί κάθε φορά να εξηγούν την εκλογική τους αποτυχία με το να επικαλούνται την υπεροπλία της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα.

Εντάξει, δεν είναι και τόσο εύκολο, θα έλεγα πως είναι οδυνηρό να αναμετρηθείς με τις αιτίες που σε κρατούν καθηλωμένο σε τόσο χαμηλά ποσοστά.

Αναρωτιέμαι, όμως, μήπως τα ποσοστά της αριστεράς είναι τόσο χαμηλά γιατί αυτό που υπόσχονταιτα κόμματα που την εκπροσωπούν δεν είναι και πολύ ελκυστικό; Μήπως γιατί εξακολουθούν να υπερασπίζονται καθεστώτα που κατέρρευσαν κάτω από το βάρος της παταγώδους αποτυχίας τους;

Ή μήπως γιατί έχει μπαϊλντίσει ο κοσμάκης από τον κατακερματισμό της αριστεράς σε κόμματα, κομματίδια, οργανώσεις και πάλι οργανώσεις; Η απάντηση δική σας…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *