Οι στάβλοι και η διαχείριση της κοπριάς (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει ο Βότσης Πέτρος – Φυσιογνώστης

«Ο Αυγείας ήταν βασιλιάς της Ηλείας και είχε πολλά κοπάδια από τα βόδια. Οι στάβλοι του ήταν τεράστιοι κι είχαν να καθαριστούν χρόνια. Οι κοπριές σχημάτιζαν ολόκληρα βουνά»…

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ [Η κόπρος του Αυγεία]

Το πρόβλημα της κοπριάς και της διαχείρισής της είναι τόσο παλιό όσο και η εξημέρωση των ζώων από τον άνθρωπο. Τόσο η αποκομιδή της όσο και η χρήση της απασχόλησαν τον άνθρωπο. Η κοπριά είναι ένα φυσικό λίπασμα και μάλιστα όταν προέρχεται από στάβλο, που τα ούρα είναι άφθονα, η περιεκτικότητα σε αζωτούχα είναι μεγάλη και αποτελεί άριστο λίπασμα.

Στα χωριά, όταν οι στάβλοι βρίσκονται εντός του οικισμού, οι κάτοικοι υφίστανται ορισμένες δυσάρεστες συνέπειες. Μία από αυτές τις συνέπειες είναι η δυσοσμία και ιδιαίτερα για τους επισκέπτες, γιατί οι μόνιμοι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι, που οι στάβλοι τους βρίσκονται πολλές φορές στην αυλή τους, έχουν υποστεί την εξοικείωση, πράγμα που όντως συμβαίνει και δυστυχώς συνηθίζουμε τη δυσοσμία, όσο δυσάρεστη κι αν είναι.

Αυτό η φύση το «έκανε» σοφά, γιατί διαφορετικά ο άνθρωπος δε θα μπορούσε να επιβιώσει σε χώρο που θα του ήταν, έστω και στο ελάχιστο, μη αρεστές κάποιες οσμές. Για παράδειγμα δε θα ανεχόταν τη μυρωδιά του δικού του σώματος και θα υπέφερε κατά την ούρηση και την αφόδευση.

Η κοπριά δεν αποτελεί άριστη λίπανση μόνο για τα φυτά, αλλά και αποκλειστική τροφή για οργανισμούς, όπως τα σκαθάρια και άλλα ζωύφια. Είναι ιδανικό θρεπτικό υπόστρωμα για την εκκόλαψη πολλών παρασιτικών εντόμων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πετροχελίδονα μετακινήθηκαν προς τους οικισμούς, ενώ οι φυσικοί τους βιότοποι είναι τα βράχια που γειτονεύουν με βιότοπους εντόμων, όπως το δηλώνει και η ονοματολογία τους (Ptyonoprogner rupestris) κι αυτό γιατί οι οικισμοί που έχουν στάβλους φιλοξενούν μεγάλο πλήθος εντόμων. Παρατηρούμε ότι τα πετροχελίδονα έχουν εκλείψει από τους παλιούς τους φυσικούς τους βιότοπους.

Παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι είχαν τα μαντριά τους, που ήταν κοντά σε βοσκοτόπια, κι έτσι δεν είχαν τη μάστιγα των εντόμων. Τα μαντριά μακριά από το χωριό ήταν για τα μικρά ζώα (πρόβατα, κατσίκια), ενώ τα μεγάλα ζώα (βόδια, άλογα) ήταν πάντα μέσα στα χωριά. Το πρόβλημα της κοπριάς το αντιμετώπιζαν με συχνή αποκομιδή της στα χωράφια, όπου την απόθεταν σε ένα σωρό μέχρι να ωριμάσει και μετά τη σκόρπιζαν.

Τα παράσιτα που εκκολάπτονται σε κοπριές προσβάλλουν τα ίδια τα ζώα που την παράγουν και προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Μερικές από αυτές (ζωονόσσοι) μεταδίδονται και στον άνθρωπο και μπορεί να πλήξουν σοβαρά την υγεία του.

Σ’ όσους εκτρέφουν ζώα γαλακτοπαραγωγικά είναι σίγουρο ότι μολύνεται το γάλα των ζώων και παραπονούνται οι κτηνοτρόφοι ότι οι εταιρίες, που αγοράζουν τα γάλα τους, τους επιβάλλουν χρηματικές ποινές αφού το γάλα που παρέδωσαν είχε πολλά μικρόβια. Τα ζώα της αυλής με στάβλο, όπως οι κότες, οι πάπιες, τα σκυλιά, τα γουρούνια κ.α. μολύνονται άμεσα ή έμμεσα μέσω των εντόμων κυρίως και τελικά μολύνεται και ο άνθρωπος.

Με τις βροχές, τα νερά που αποστραγγίζονται στις κοπριές, φτάνουν τελικά στα ποτάμια, στις λίμνες και στις θάλασσες και εμπλουτίζουν αυτούς τους υγροβιότοπους σε αζωτούχα με αποτέλεσμα τον ευτροφισμό με όλες τις συνέπειές του.

Ας επιτρέψουμε, με τη σωστή διαχείριση, στα φυτά να μετατρέπουν την κοπριά σε νόστιμη και υγιεινή τροφή για εμάς άμεσα ή έμμεσα. Οι συνθήκες των στάβλων σε πολλά από τα χωριά μας είναι τέτοιες, που αν γίνονταν αντιληπτές από εταιρίες προστασίας ζώων, σίγουρα θα ζητούσαν την τιμωρία των κτηνοτρόφων και είμαι σίγουρος πως ο δικαστής θα τους καταδίκαζε και θα την επέβαλε.

Τα ζώα χρειάζονται και θέλουν ό,τι και ο άνθρωπος. Καθημερινή καθαριότητα, δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά το χειμώνα. Η σωστή και υγιεινή εκτροφή τους επιβάλλεται γιατί τα προϊόντα τους είναι μέρος της δικής μας τροφικής αλυσίδας.

Η νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων με προδιαγραφές σύγχρονης κτηνοτροφίας. Ο νόμος απαγορεύει τους στάβλους εντός οικισμών. Ποιος όμως ελέγχει αν εφαρμόζεται ο νόμος; Μήπως πρέπει να αναφέρουμε το τετριμμένο, πως χρειαζόμαστε ένα νόμο, που να λέει, ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται;

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *