Οι τεμπέληδες (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Είδα σε DVD την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τίτλο «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» (πολυβραβευμένη). Αν υποθέσουμε ότι “εύφορη κοιλάδα” είναι το Δημόσιο και διάφοροι οργανισμοί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δημοτικές Επιχειρήσεις κλπ.), τότε ποιοι είναι οι “τεμπέληδες”;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη υπάρχουν δύο κατηγορίες τεμπέληδων. Η πρώτη είναι αυτοί που δεν αποδίδουν στην εργασία τους όσο θα έπρεπε και είναι απλώς λουφαδόροι. Η δεύτερη είναι οι πολιτικά τεμπέληδες, οι οποίοι δεν εργάζονται, πάλι, όσο πρέπει διότι η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) και το κόμμα που κυβερνά τους κάθεται στο στομάχι, οπότε με βαρύ στομάχι δεν μπορούν να αποδώσουν.

Και στις δύο περιπτώσεις, αν εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα και είχαν ανάλογη συμπεριφορά θα έβλεπαν πολύ σύντομα την πόρτα εξόδου.

Οι πολιτικά τεμπέληδες μπορούν να εκφράζουν όπου θέλουν της πολιτικές τους θέσεις. Δημοκρατία έχουμε. Όταν είχαμε δικτατορίες (Μεταξά – 21η Απριλίου) αυτό απαγορευόταν. Αλλά στον εμφύλιο και μέχρι το 1974 (μεταπολίτευση), οι αριστερές απόψεις ήταν υπό διωγμό.

Δεν διοριζόταν στο Δημόσιο κάποιος αν δεν είχε το περίφημο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ποιοι πέρναν το μαγικό χαρτί; Όσοι ήταν εθνικόφρονες. Όσοι ήταν αριστεροί δεν είχαν αυτήν την τύχη.

Ευτυχώς που δεν χρειαζόταν τέτοιο χαρτί για να γίνεις αγρότης – κτηνοτρόφος – ψαράς – έμπορος – εργάτης… Μου έχει πει ο Δροσοπηγιώτης κ. Σταύρος Στυλιάδης, συνταξιούχος οικοδόμος, ότι οι οικοδόμοι του χωριού έπρεπε να έχουν ειδική άδεια για να πάνε για δουλειά σε άλλο χωριό, όπως άδεια χρειαζόταν να περάσεις από το Πισοδέρι στην Πρέσπα.

Ευτυχώς όλα αυτά τα απαράδεκτα έληξαν με την πτώση της Απριλιανής χούντας (20-07- 1974). Υ.Γ. (άσχετο): Σε όσους περισσεύουν αυγά, ας μη τα κρεμάνε σε γραφεία βουλευτών. Προτιμότερο είναι να τα στείλουν με κούριερ στην Υεμένη, εκεί που πεθαίνουν παιδιά από την πείνα. Σας συνιστώ να διαβάσετε το εξαιρετικό μυθιστόρημα με τίτλο «ΠΕΙΝΑ», του Σουηδού συγγραφέα Κνούτ Χάμσουν.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης

Υ.Γ. (άσχετο): Σε όσους περισσεύουν αυγά, ας μη τα κρεμάνε σε γραφεία βουλευτών. Προτιμότερο είναι να τα στείλουν με κούριερ στην Υεμένη, εκεί που πεθαίνουν παιδιά από την πείνα. Σας συνιστώ να διαβάσετε το εξαιρετικό μυθιστόρημα με τίτλο «ΠΕΙΝΑ», του Σουηδού συγγραφέα Κνούτ Χάμσουν.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *