Οι Τρεις Ιεράρχες (του Θεόδωρου Ιωαννίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια, γύρω στα 1100 μ.Χ., στους χρόνους των Κομνηνών, προκειμένου να καταπαύσει μία διαμάχη ως προς την αξία ενός εκάστου εξ’ αυτών.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε, τότε, η προσωπικότητα του Ιωάννου Μαυρόποδος, επισκόπου Ευχαΐτων. Το έτος 1842 η Πανεπιστημιακή Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθιέρωσε για πρώτη φορά την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα της ελληνικής παιδείας και των γραμμάτων, γενικότερα.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, την 30η Ιανουαρίου εορτάζουμε περίλαμπρα την εορτή των Τριών Μεγίστων Φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος, Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο το Θεολόγο και Ιωάννη το Χρυσόστομο, τα πάγχρυσα αυτά στόματα του ελληνικού και χριστιανικού λόγου, που κατά τον υμνογράφο τους κατάρδευσαν όλη την Οικουμένη με νάματα της θεογνωσίας.

Έχουν μείνει πολλά ονόματα αλησμόνητα, γιατί πρόσφεραν μεγάλης σπουδαιότητας υπηρεσίες στην ανθρωπότητα. Πολλές μορφές θα διαγράφονται αιώνια στο ανθρώπινο στερέωμα, γιατί φώτισαν, έλαμψαν, οδήγησαν, δίδαξαν, άνοιξαν νέους ορίζοντες, έδωσαν νέες κατευθύνσεις, άλλαξαν πολλές φορές τη ροή των πραγμάτων, πρόσφεραν τη ζωή τους στο βωμό των αγνών και υψηλών ιδανικών. Άπειρες είναι αυτές οι μορφές.

Όμως δεν είναι όλες το ίδιο φωτεινές. Μερικές μένουν τόσο ζωντανές, τόσο ανεξίτηλες, φωτίζονται τόσο ζωηρά, που ξεπερνούν τα πέπλα της λήθης, όσο πυκνά κι αν είναι αυτά κι έτσι στα μάτια μας οι μορφές αυτές είναι πάντα νέες, ζωντανές και φωτοβόλες.

Τέτοιες μορφές, αιώνια ζωντανές, είναι οι τρεις μεγάλοι της εκκλησίας μας που γιορτάζουμε σήμερα. Οι Τρεις Ιεράρχες, οι πατέρες της εκκλησίας και των γραμμάτων, είναι όχι μόνο δάσκαλοι και υποστηρικτές της χριστιανικής πίστης, αλλά και των Ελληνικών γραμμάτων.

Έζησαν σε μια εποχή ταραχής και αβεβαιότητας. Η Χριστιανική Θρησκεία μόλις είχε αναλάβει από τους διωγμούς και τις καταστροφές, ενώ την τάραζαν θανάσιμα οι διάφορες αιρέσεις. Η αίρεση του Αρείου, με τις τεράστιες διαστάσεις της, απειλούσε να καταπνίξει και να καταβροχθίσει τα αληθινά και ιερά δόγματα της αγίας μας θρησκείας.

Βρέθηκαν όμως οι μελίρρυτοι ποταμοί της σοφίας, οι γεμάτοι δύναμη, σύνεση και αγάπη άνδρες, για να δώσουν νέα δύναμη και νέα λάμψη στην ιερή θρησκευτική παράδοση. Η ζωή τους και το έργο τους ήταν πραγματικά λαμπρό.

Για την εποχή εκείνη η μόρφωση ήταν φαινόμενο σπάνιο. Είχαν όμως την ευτυχία να μορφωθούν άριστα και ακόμα είχαν προικιστεί με πνεύμα ανώτερο, διαυγέστατη λογική, χαρακτήρα σπάνιο και όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα να εδραιώσουν τη θρησκεία και να προάγουν τα γράμματα.

Είχαν σπάνια δύναμη λόγου, γλυκύτητα, γλαφυρότητα, σαφήνεια, θεία πνοή, που οι λόγοι τους έμειναν παροιμιώδεις. Ήταν τα ζωντανά παραδείγματα της αυταπάρνησης, της φιλανθρωπίας και της ευσέβειας. Κράτησαν τους εαυτούς τους μακριά από τα κοσμικά αγαθά και τις γήινες απολαύσεις και έτσι όλη η θεόσταλτη
δύναμη, όλο το σφρίγος, όλη η πλούσια μόρφωση καταναλώθηκαν σε σκοπούς θείους και αγαθούς.

Υπηρέτησαν το Θεό, γιατί υποστήριξαν με σθένος την ακεραιότητα της χριστιανικής πίστης και διατήρησαν αμόλυντα και άσπιλα τα θεία δόγματα, αλλά υπηρέτησαν και τους ανθρώπους, γιατί τους αφιέρωσαν κάθε υλική, σωματική και πνευματική τους δυνατότητα.

Αυτοί υπήρξαν οι μεγάλοι της εκκλησίας μας δάσκαλοι. Τα φωτισμένα πνεύματά τους είχαν, πολύ σωστά, αντιληφθεί ότι για να αλλάξει η ανθρωπότητα, για να φωτιστεί το πνεύμα του ανθρώπου, για να περιμένουν ένα μέλλον καλύτερο, ψηλότερο και ιδανικότερο, έπρεπε να στραφούν στην παιδεία.

Αυτή ήταν η βάση και η αρχή μιας φωτισμένης κοινωνίας, όπως την οραματίστηκαν και όπως θέλησαν να την πλάσουν. Στράφηκαν λοιπόν σ’ αυτή, την υποστήριξαν και την υπηρέτησαν με όλη τους τη δύναμη.

Γι’ αυτό αποδίδουμε διπλό φόρο τιμής στους σημερινούς ιεράρχες. Τους τιμούμε σαν Αγίους, γιατί με τα έργα τους, τους τρόπους τους και τη συμπεριφορά τους εδραίωσαν και ανύψωσαν τη Χριστιανική πίστη.

Συγχρόνως η Ελληνική Παιδεία τιμά τους προστάτες των ελληνικών γραμμάτων, γιατί στο έργο των Τριών Ιεραρχών, περισσότερο παρά στους Πατέρες της εκκλησίας, έχουν συζευχθεί αρμονικά η υγιής ελληνική σκέψη και το χριστιανικό πνεύμα.

Πανηγυρίζουμε και τιμάμε ευλαβικά τη σεμνή εορτή των Τριών Ιεραρχών που με το βαθύ φιλοσοφικό τους στοχασμό, τη μεγάλη και βαθιά πίστη τους, τη θερμή αγάπη τους στο Θεό και τον άνθρωπο αναδείχθηκαν παιδαγωγοί και διδάσκαλοι, επιφανείς ρήτορες και συγγραφείς, πρότυπα φιλανθρωπίας και αρετής.

Τρέφουν πεινασμένους, ντύνουν γυμνούς, θεραπεύουν αρρώστους, προστατεύουν αδύναμους, νουθετούν, διαπαιδαγωγούν και μορφώνουν με τα νάματα της διδασκαλίας τους.

Η προβολή της αγιότητάς τους, ως μήνυμα ζωής, είναι η σπουδαιότερη προσφορά των Τριών Αγίων στο σύγχρονο αλλοτριωμένο άνθρωπο διότι έτσι, του υπενθυμίζουν και τον προσανατολίζουν προς τον αληθινό και μοναδικό
σκοπό της ύπαρξής του, την Αγιότητα . την επάνοδο στο αρχέγονο κάλλος, στην παραδεισένια ομορφιά που είναι η εν Χριστώ ζωή.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *