«Οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνον εκείνους που τις δέχονται» (Φρανσουά Μιτεράν)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μου λένε, φίλοι και αναγνώστες τις στήλης «Γράψε κάτι για τις συντάξεις γιατί δεν πάει άλλο…». Να γράψω, αλλά μήπως είναι καλύτερα να αφήσω να τα πει η ιστορία. Αυτή τα λέει καλύτερα. Η ιστορία λοιπόν, η πρόσφατη εν προκειμένω, μιλάει με ντοκουμέντα:

Ήταν 11 Ιουλίου 2019, μόλις τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νεοκλεγμένος πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνησή του θα μεριμνήσει ιδιαίτερα για εργαζομένους και συνταξιούχους, επιλέγει να επισκεφτεί το υπουργείο εργασίας. Υπουργός ο Γιάννης Βρούτσης. Παλιά καραβάνα στο υπουργείο.

Το πρώτο που λέει είναι το γνωστό «παρέλαβα χάος από τους προηγούμενους» και μετά αρχίζει τις μεγαλοστομίες. Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνει και τις 230.000 εκκρεμείς συντάξεις. Μετά υπόσχεται ότι «αυτή η παθογένεια δεκαετιών θα αντιμετωπιστεί μια για πάντα». Υπόσχεται δε πως αυτό θα γίνει με την ψηφιοποιημένη σύνταξη. Δηλαδή, θα πατάς τρία κλικ στον υπολογιστή και τσουπ έτοιμη η σύνταξη. Μάλιστα, αναγγέλλει ότι ο Μητσοτάκης θα είναι ο πρωθυπουργός που θα εκδώσει την πρώτη ψηφιοποιημένη σύνταξη. Χαράς ευαγγέλια…ο Μητσοτάκης. Ελπίδες οι συνταξιούχοι.

Ήταν 22 Ιανουαρίου 2020 όταν ο πρωθυπουργός ξαναεπισκέπτεται το ίδιο υπουργείο και εκεί κάνει τη διαπίστωση ότι στο πρώτο εξάμηνο «έγινε πολύ συστηματική δουλειά» .Και με τις εκκρεμείς συντάξεις τι γίνεται; Καλά, ευχαριστώ. Ουδεμία αναφορά.

Ήταν 8 Δεκεμβρίου 2020 όταν συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Κι εκεί ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι «ο ίδιος προσωπικά θα φροντίσει για τις εκκρεμείς συντάξεις» οι οποίες εν τω μεταξύ αυξάνονται και πληθύνονται, υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 300.000.

Παρόλα αυτά αναγνωρίζει τη… «μεγάλη πρόοδο» που έκαναν στο θέμα αυτό ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χρήστος Χάλαρης (πρόεδρος του ΕΦΚΑ). Δεν ξέρω, αν ο Μητσοτάκης λέγοντας ότι «αναγνωρίζει μεγάλη πρόοδο» έκανε μαύρο χιούμορ, αλλά έτσι είπε. Ηταν, δε τέτοια η… πρόοδος που άρχισαν να ψάχνουν παλιούς υπαλλήλους, που είχαν συνταξιοδοτηθεί, μπας και βγάλουν καμιά σύνταξη παραπάνω.

Και φτάνουμε στις 22 Ιανουαρίου 2021, μόλις προχτές: Ο πρωθυπουργός, ξαναματαπάει στο υπουργείο Εργασίας. Αυτή τη φορά δεν τον υποδέχεται ο Βρούτσης. Αυτουνού, παρά τη «μεγάλη πρόοδο» που είχε κάνει στο θέμα των συντάξεων, του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, με τη γνωστή του ευγένεια «θάβει» τον προκάτοχό του, λέγοντας για το φιάσκο των εκκρεμών συντάξεων: «Για μένα, οι συντάξεις είναι η νέα ΔΕΗ». Ωραία! Και πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Απλούστατα: Θα προσλάβουμε ένα project manager. Πράγμα που σημαίνει αναθέτουν σε ιδιώτη την εκκαθάριση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων!

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, για τρίτη φορά, ότι «το θέμα των συντάξεων αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής του». Δεν μας εξήγησε όμως, πώς από τη «μεγάλη πρόοδο», που ο ίδιος είχε διαπιστώσει επί Βρούτση φτάσαμε σχεδόν στη χρεοκοπία α λα ΔΕΗ επί Χατζηδάκη.

Μεταξύ μας τώρα, δεν χρειάζεται καμιά εξήγηση. Πρόκειται για άλλο ένα φιάσκο του περιώνυμου «επιτελικού κράτους».

Ας το παραδεχτούμε: Αυτή η κυβέρνηση είναι μανούλα στην προπαγάνδα. Παρέλαβε ένα πρόβλημα, υποσχέθηκε ότι θα το αντιμετωπίσει, το έκανε μεγαλύτερο και τώρα, χωρίς καμιά απολογία, δίνει νέες υποσχέσεις. Το θέμα είναι οι χιλιάδες δυστυχείς που περιμένουν να πάρουν, επιτέλους, τη σύνταξή τους και πίστεψαν τις υποσχέσεις. Όλοι αυτοί υποθέτω έχουν πλέον καταλάβει πολύ καλά αυτό που έχει πει ο Φρανσουά Μιτεράν: «Οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνον εκείνους που τις δέχονται».

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.