Οι φανοί της Κοζάνης (του Κων/νου Τζέκη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Είναι αρκετοί οι πολέμιοι του εθίμου των φανών της Κοζάνης, κατά τη διάρκεια της Αποκριάς. Μάχονται το έθιμο γιατί στους φανούς προέχει η αθυροστομία των τραγουδιστών και του λαού, που συμμετέχει στους αυτοσχέδιους χορούς, γύρω από τη φωτιά.

Μάχονται γιατί θεωρούνται παγανιστικά κατάλοιπα των Σατουρναλίων της ρωμαϊκής περιόδου ή κατά άλλους του Τρωικού πολέμου. Αντιμάχεται φυσικά και η ορθόδοξη εκκλησία η οποία βέβαια είναι αντίθετη στο θεσμό των καρναβαλιών γενικά.

Έξω από κάθε μορφή αντίδρασης δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε την κοινωνική αλλαγή, που σχεδόν αποκτά φαινόμενο μετάλλαξης κοινωνικής προσαρμογής και δημόσιας συμπεριφοράς των συμμετασχόντων και γενικότερα η κοινωνική αποδοχή και η πάνδημη σχεδόν συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα.

Ουσιαστικά οι νηφάλιοι, θρήσκοι, ηθικοί και ταπεινοί Κοζανίτες, μεταμορφώνονται σε αθυρόστομους και τολμηρούς  τραγουδοποιούς ανήθικων και γιατί όχι  σεξουαλικών υπονοούμενων, που σοκάρουν τον απροετοίμαστο επισκέπτη.

Πως ένας φιλήσυχος επαγγελματίας και καθόλα τυπικός με τις υποχρεώσεις του στην κοινωνία, που κοκκινίζει μπρός στο Δήμαρχο του, που χαμηλώνει τα μάτια μπρός σε ένα κορίτσι ή σε αγόρι αν πρόκειται για γυναίκα, ξεδίνει την περίοδο αυτή και αφήνει να βγει από μέσα του ότι τον καταπνίγει, ότι τον καταπιέζει και ότι τον στενοχωρεί;

Μήπως εδώ βρίσκεται το μυστικό αυτού του φαινομένου της πάνδημης συμμετοχής όλων στους φανούς: Πρωταγωνιστές απλοί πολίτες, σεμνοί και καθ’ όλα Χριστιανοί. Στο στόχαστρο οι Αρχές, ο Δήμαρχος, ο Βουλευτής, οι επαγγελματίες, τα κοινωνικά προβλήματα τα δικά μας αλλά και τα διεθνή.

Ουσιαστικά ότι στραβό φορτώνουν οι κάτοικοι στα πρόσωπα που προΐστανται των Αρχών, τους τα….. ψέλνουν  αυτή τη μέρα και μάλιστα με δόση σκωπτικού απαράμιλλα λαξευμένου λόγου, ώστε να μην εξυβρίζεται ο πρωταγωνιστής του θέματος ή να εξευτελίζεται αλλά να καλοδέχεται αυτές τις ιδιόμορφες και φανταστικά εμπνευσμένες παρατηρήσεις του χορού και του αρχιτραγουδιστή.

Κανέναν δεν σοκάρουν ντόπιο και μαζί τραγουδούν ο πατέρας, η μητέρα, τα παιδιά. Χωρίς ίχνος ντροπής ή  αισθήματος ότι κάνουν κάτι το παράτυπο ή παράνομο ή ανήθικο.

Να γιατί οι φανοί όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά και ενισχύονται κάθε χρόνο.

Να γιατί ένα αστείρευτο ποτάμι αυτοσχέδιων ποιητών κάθε χρόνο ξεπηδά από την ασημαντότητα. Να γιατί οι φανοί της Κοζάνης, αποτελούν ίσως ένα από τα μοναδικά, λαϊκά δρώμενα της χώρας μας με παλλαϊκή συμμετοχή.

Την επομένη Καθαρή Δευτέρα ο καθένας στην καθημερινότητά του. Στις έγνοιες του, στη μιζέρια του, στον αγώνα του για την επιβίωση και σίγουρα στην πλήρη προσαρμογή του στα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Λες και οι απόκριες της αθυροστομίας, του σκανδαλιστικού και άκρατου σεξουαλικού λόγου, του ολονύκτιου γλεντιού, να υπήρξε στη σφαίρα του υποσυνείδητου και ποτέ στην πραγματικότητα. Και του χρόνου.

Κωνσταντίνος Τζέκης

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *