“Ουέ τοις ηττημένοις…” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως τα τελευταία 42 χρόνια της Μεταπολίτευσης οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την παραδοσιακή Αριστερά ήταν τρικυμιώδεις. Ιδιαίτερα από το 1977, από τότε δηλαδή που το κόμμα φαινόταν πως θα έρθει στην εξουσία.

Ο ιδρυτής του κόμματος, Ανδρέας Παπανδρέου, άνοιγε πόρτες στην Αριστερά και όταν ήταν στα πάνω του, όπως το 1981, αλλά και όταν τα πράγματα δυσκόλευαν και στριμωχνόταν και αντιλαμβανόταν ότι θα βρεθεί στην αντιπολίτευση, όπως το 1989.

Έτσι κατάφερε και προσέλκυσε στο ΠΑΣΟΚ στελέχη από την Αριστερά αλλά, το κυριότερο, κατάφερε να προσελκύσει πολλούς αριστερούς ψηφοφόρους. Αυτοί οι τελευταίοι ήταν που του επέτρεψαν να κυριαρχήσει σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σήμερα, θα λέγαμε ότι δεν είναι και λίγοι αυτοί που βρίσκουν αρκετές ομοιότητες -τηρουμένων βέβαια των αναλογιών- σε όλα όσα συμβαίνουν από το 2012 και μετά.

Το 2010, και μετά το πρώτο Μνημόνιο, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, θυμωμένοι από όσα συνέβησαν, άρχισαν να το εγκαταλείπουν σταδιακά. Έτσι, το άλλοτε κραταιό κόμμα, από το 44% που είχε το 2009, έφτασε τον Ιούνιο του 2012 στο 12%!

Από την άλλη, ο σχεδόν ανύπαρκτος ΣΥΡΙΖΑ του 2009 που συγκέντρωνε μόλις 4,60%, εκτοξεύθηκε το 2012 στο 27%! Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε από το ΠΑΣΟΚ στελέχη και ψηφοφόρους και έφτασε το 2015 στην εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο να φτάνει στο τέλος της, άρχισε τα «ανοίγματα» προς την ευρεία Κεντροαριστερά, με όχημα κυρίως τη «στροφή» του προς την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Και εκεί είναι που άρχισε και η πρώτη σύγκρουσή του με το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν, είναι ο παραδοσιακός σύμμαχος των σοσιαλδημοκρατών στην Ελλάδα.

Εκείνο δε που έκανε μεγαλύτερη τη σύγκρουση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι η ολοφάνερη διάθεση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών να στηρίξουν τον Τσίπρα και να κάνουν σύμμαχό τους ένα δυνατό κόμμα σαν τον ΣΎΡΙΖΑ.

Όταν δε απομακρύνθηκε ο Καμμένος, πρόσωπα που στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν βρίσκονταν κοντά στον Κώστα Σημίτη και στον Γιώργο Παπανδρέου, ενθαρρύνθηκαν να ταχθούν ανοιχτά υπέρ του Τσίπρα. Τέτοια είναι η πρωτοβουλία «Γέφυρα» που αναζωπυρώνει ήδη τη σύγκρουση των
δύο πολιτικών χώρων.

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς βλέπει να το απειλεί διπλός κίνδυνος από δεξιά και αριστερά, αισθάνεται «πολιορκούμενη». Και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και είναι βέβαιο πως η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα μεγαλώνει, τόσο το ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται στη μέση θα συμπιέζεται.

Για να αποτρέψουν αυτόν τον κίνδυνο, τα ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να απαξιώσουν την «επίθεση φιλίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτίθενται τόσο στα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα όσο και σε όσα υπέγραψαν το κείμενο της «Γέφυρας».

Στη μάχη μπήκε και το βαρύ πυροβολικό του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Λαλιώτης, που η προπαγάνδα τους εμφάνιζε περίπου ως… συνοδοιπόρους του Τσίπρα!

Όπως και να ‘χει, στην ουσία όλα αυτά έχουν σημασία για μετά τις εκλογές. Μέχρι τότε το «πολεμικό» κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων δεν πρόκειται να αλλάξει.

Όμως, αν το εκλογικό αποτέλεσμα το επιβάλλει, δηλαδή αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, η αναζήτηση κοινού βηματισμού θα γίνει υποχρεωτική και αυτό το αναγνωρίζουν τα σοβαρότερα στελέχη και των δύο πλευρών.

Αν πάλι υπάρχει αυτοδυναμία, η συζήτηση μάλλον σταματάει. Χωρίς αυτοδυναμία, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα γίνει πολύ δύσκολος αν και η ΝΔ δεν έχει συμμάχους στα δεξιά της.

Το ΚΙΝΑΛ θα το σκεφτεί πάρα πολύ να δεχθεί να εμπλακεί ξανά σε κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που προηγήθηκε του 2012 οδήγησε το κόμμα στην εκλογική συντριβή το 2015.

Πάνω σε αυτό το θέμα ήταν απολύτως ξεκάθαροι και ο Κώστας Λαλιώτης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και οι δύο, ναι μεν «αποκήρυξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισαν δε τη περίπτωση να συνεργαστούν εκ νέου με τη ΝΔ.

Αυτός, λοιπόν, που θα αποφασίσει για το αν οι «Γέφυρες» θα στηθούν ή θα καταρρεύσουν, είναι η κάλπη. Το «ουαί τοις ηττημένοις», που σημαίνει «αλίμονο στους ηττημένους», είναι μία ιστορική φράση που είπε το 387 π.Χ. ο Γαλάτης αρχηγός Βρέννος…

Η κάλπη θα δείξει ποια από τις δύο πλευρές θα υποχρεωθεί να συνειδητοποιήσει την αξία αυτής της ρήσης…


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.