«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Είναι γνωστό πως οι υπερασπιστές των τειχών της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της είχαν τα μάτια τους στραμμένα προς την Δύση. Περίμεναν μάταια την βοήθεια που θα τους λύτρωνε,  αν και αυτό θα σήμαινε την ενσωμάτωσή του ορθόδοξου πληρώματος στην Καθολική Εκκλησία.

Η συνδρομή  όμως της Δύση προς το Γένος δεν ήρθε ή μάλλον καθυστέρησε μερικούς αιώνες. Ήρθε όταν πλέον η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέπαιε, όταν ο Μεγάλος Ασθενής είχε ήδη αρχίσει τον επιθανάτιο ρόγχο.

Υπήρχαν μια σειρά από λόγους για τους οποίους η Δύση, τότε στην Άλωση δεν ενεπλάκη, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν κυρίως οικονομικοί. Βέβαια, όταν μερικούς αιώνες αργότερα το 1571 το έκανε στη Ναυμαχία της  Ναυπάκτου, καταστρέφοντας τον οθωμανικό στόλο, υιοθέτησε μία τακτική που ακολουθεί ακόμα και σήμερα απέναντι στην Τουρκία: Της επιτρέπει να απλώνεται, να βγάζει δηλαδή τα πόδια της έξω από το πάπλωμα, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Μόλις η Τουρκία υπερβεί τα εσκεμμένα η Δύση βγάζει νύχια και δόντια. Η περίπτωση, όμως, της Αγίας Σοφίας δεν είναι από εκείνες που θα έκαναν τις  Βρυξέλλες να εκραγούν και να χτυπήσουν τις γροθιές τους στο μεγάλο τραπέζι των Βρυξελλών.

Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές. Οι δουλειές είναι χοντρές και η κοινή γνώμη των εταίρων δεν φορτίζεται συναισθηματικά. Αλλά και το «Ξανθόν Γένος», η ρωσική αρκούδα, αντί να δείχνει τα δόντια της προτιμάει να τρυγάει το μέλι των σχέσεων με την Τουρκία.

Στην αρχή η Μόσχα είπε ότι το θέμα είναι «εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας» και ο Πούτιν τήρησε τα προσχήματα λέγοντας δύο λόγια στον Ερντογάν. Ο Τραμπ, από την άλλη μπορεί να πληροφορήθηκε γενικώς το θέμα αλλά μάλλον θα βρήκε προτιμότερο  να τα πει με τον φίλο και συνεταίρο του.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κινήθηκε ούτε χιλιοστό έξω από τα αναμενόμενα. Καταδίκασε χλιαρά την Τουρκία για το θέμα της Αγίας Σοφίας και είπε ότι «θα επανεξετάσει τις κυρώσεις».

Περιττό να πω πως ο Ερντογάν ζήτημα αν ασχολήθηκε πέντε λεπτά με τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου συμβουλίου. Λογικό. Αν κάποιος πρέπει στη δεδομένη περίπτωση να ανησυχεί, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Τουρκία, είναι οι Ευρωπαίοι.

Και, εντελώς μεταξύ μας, όσο και αν το συγκεκριμένο θέμα είναι υψηλής έντασης για μας, για τους εταίρους εξαντλείται στα όρια του συμβολισμού. Αν μη τι άλλο, απέναντι σε μία σκληρή στάση της Δύσης, ο Ερντογάν θα μπορούσε να εμφανιστεί και ως πατερούλης των μουσουλμάνων του κόσμου.

Ο κ. Δένδιας πάλι υποστήριξε: «Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της».

Εντάξει. Ας φτιάξουμε πρώτα τον κατάλογο και βλέπουμε. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, η Ελλάδα στην ουσία είναι μόνη και αδύναμη σε ένα πόλεμο συμβολισμών. Άντε, το πολύ πολύ, να μαζέψει και πέντε δέκα ψηφίσματα που δεν κάνουν ούτε για κορνίζα, και που θα θυμίζουν μία μάχη που δεν δόθηκε καν.

Ωστόσο κάτι καλό υπάρχει μέσα σε όλο αυτό. Η απόφαση για την Αγία Σοφία υπενθυμίζει στην παγκόσμια κοινή γνώμη τον παρανοϊκό τρόπο που αντιδρά η Τουρκία και δικαιώνει, έστω σε επίπεδο «κλίματος», την ελληνική στάση απέναντι της.

Ταυτόχρονα μπορεί να συσπειρώσει τον απανταχού Ελληνισμό, αρκεί να αναπτυχθεί παράλληλη δικτύωση με τις ορθόδοξες κοινότητες παγκοσμίως. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι προσγειώνει, όσους αεροβατούν, στην πραγματικότητα της γεωπολιτικής αρένας.

Δεν υπάρχουν άλλες πλάτες, ούτε αμυντική υποστήριξη. Δεν υπάρχει καν δυνατότητα διαλόγου με τους απέναντι. Είμαστε μόνοι μας και βαδίζουμε στη χειρότερη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το Κυπριακό. Και αν κρίνουμε από την τύχη της Αγίας Σοφίας, δεν υπάρχει ούτε Θεός για να βάλει το χέρι του.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 954 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.