«Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ» – Γιατί το λέμε έτσι; (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

– Τυχερή η Μαιρούλα που παντρεύτηκε τον Διονύση! Δυο σπίτια στην Αθήνα, εξοχικό στη Λούτσα, ελαιώνες στην Ηλεία…

– Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, χρυσή μου…

Μπορεί, πράγματι, η Μαιρούλα να έκανε την τύχη της με τον Διονύση, όμως κάποιες φορές το να έχω πολλά δεν σημαίνει ότι είναι και τ καλύτερο. Η φράση «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ», μας επιβεβαιώνει ότι το καλό δεν βρίσκεται πάντα στο πολύ, αλλά το πολύ βρίσκεται στο καλό. Σημασία, λοιπόν, δεν έχει η ποσότητα αυτών που έχουμε, λέμε ή κάνουμε αλλά η ποιότητά τους.

Σχετικά με την προέλευση της ρήσης, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν τη συναντάμε σε κάποιο γραπτό κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και ότι μάλλον είναι παράφραση της έκφρασης «οὐκ ἐν τῷ μεγάλῳ τὸ εὖ κείμενον εἴη, ἀλλ’ ἐν τῷ εὖ τὸ μέγα».

Πιο συγκεκριμένα, ο Διογένης ο Λαέρτιος, καταγράφοντας τον βίο του Ζήνωνα, αναφέρει ότι του άρεσε να επαναλαμβάνει κάτι που είχε πει ο Καφισίας.

Ο Καφισίας ήταν αυλητής και δίδασκε την τέχνη του σε μαθητές. Μια μέρα, ακούγοντας έναν μαθητή του να παίζει δυνατά και με ένταση τον αυλό,τον χτύπησε καιτου είπε «δεν βρίσκεται στο μεγάλο το καλό, αλλά στο καλό το μεγάλο» («οὐκ ἐν τῷ μεγάλῳ τὸ εὖ κείμενον εἴη, ἀλλ’ ἐν τῷ εὖ τὸ μέγα»).

Ανεξάρτητα πάντως από την προέλευσή της, η φράση -που αρχικά αποδιδόταν στον Αριστοτέλη- σχετίζεται με την αρχαιοελληνική ιδέα «περί μέτρου».

– Μα γιατί, κυρία, αυτός ο βαθμός; Τρεις σελίδες έγραψα…

– Γιατί, Μάριε, στην έκθεση, όπως και στη ζωή μας, χρειάζεται να έχουμε μέτρο. Δεν γεμίζουμε σελίδες χωρίς νόημα, δεν αραδιάζουμε λέξεις απλά για να εντυπωσιάσουμε αλλά φροντίζουμε ώστε όσα λέμε και κατ΄ επέκταση όσα πράττουμε να έχουν ουσία, κι ας μην είναι πολλά! Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ!

Αρετή Κοσμοπούλου – Φιλόλογος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.