“Ο Ανδρέας και ο… Ανδρέας” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μεγάλη μου αδυναμία -και το έχω αποδείξει αρκούντως από τούτη εδώ τη στήλη- είναι οι ιστορικές αναδρομές. Για του λόγου το ασφαλές, λοιπόν, λέω να επιχειρήσω ακόμα μία, μικρή, τόση δα, και να πάω στο 1989.

Τι κλίμα επικρατούσε τότε άραγε; Όχι καλό! Η Ελλάδα συγκλονιζόταν από ένα τεράστιο σκάνδαλο, το σκάνδαλο Κοσκωτά. Με αφορμή αυτό το σκάνδαλο ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμφθηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο του ιδίου έτους στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο Ανδρέας, λίγο πριν την παραπομπή του, είχε πει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αναλαμβάνω προσωπικά το μερίδιο της δικής μου πολιτικής ευθύνης, όχι μόνο γιατί αυτήν την περίοδο το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση -θα είχε συμβεί και σε άλλη- αλλά και γιατί δεν κατορθώσαμε να εμποδίσουμε την οικονομική και κοινωνική αναρρίχηση ενός ανθρώπου χωρίς επιφάνεια, που αποδείχτηκε εκ των υστέρων επικίνδυνος πραγματικά απατεώνας. Βέβαια, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν σπανίζουν οι αχυράνθρωποι και οι χάρτινοι οικονομικοί κολοσσοί […] Για την επιλογή των συνεργατών μου, όπως και για τις πολιτικές τους αποφάσεις, ουδέποτε απέφυγα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη που είναι εύλογο να μου ανήκει. Όμως η τιμή, η υπόληψη και η στάση ζωής του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση που καλύπτεται από τη δική του ατομική ευθύνη. Κατηγορώ τους κατηγόρους μου ότι διαστρέβλωσαν με πολιτική ιδιοτέλεια την έννοια της κάθαρσης, για να μπορέσουν έτσι να οργανώσουν αυτόβουλα τον πολιτικό μου διωγμό».

Μιλώντας στην τηλεόραση τρεις μήνες αργότερα είχε πει, πάλι για το ίδιο θέμα: «Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο μείναμε στις εικασίες και στις υποψίες. Στέλνουν πρωθυπουργό οκτώ ετών στη Δικαιοσύνη. Βεβαίως η Δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της. Πιστεύουμε σε αυτό και η αλήθεια θα λάμψει. Αλλά το ότι ένας πολιτικός διωγμός πήρε αυτήν τη μορφή είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο για τον τόπο. Σκεφθείτε αν κάποια νέα πλειοψηφία στο μέλλον -δεν μιλώ ούτε για τις επόμενες εκλογές- η κάθε πλειοψηφία αποφασίζει να στείλει στη Δικαιοσύνη την τότε αντιπολίτευση, που ήταν πριν κυβέρνηση, αν ποινικοποιηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η πολιτική ζωή, μπορεί ο τόπος να πάρει μπροστά;».

Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την περίοδο και ένα νέο σκάνδαλο, το σκάνδαλο Novartis (μεγαλύτερο από εκείνο του Κοσκωτά!) βρίσκεται στο προσκήνιο. Οι εισαγγελείς στέλνουν στη Βουλή αίτημα να αρθεί η ασυλία ενός πρώην υπουργού, συγκεκριμένα του Ανδρέα Λοβέρδου, ώστε να κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Αυτός απαντά ως εξής: «Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου… Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει. Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

Διαβάζοντας προσεχτικά τη δήλωση του σημερινού Ανδρέα (Λοβέρδου), τσέκαρα τους εξής χαρακτηρισμούς: «ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη», «άθλιοι και παλιάνθρωποι», «κακοποιοί», «αλητεία», «συμμορία κακοποιών».

Μπαίνω στον πειρασμό να τη συγκρίνω με τις δηλώσεις του παλιού Ανδρέα (Παπανδρέου). Δεν βρίσκω ούτε έναν χαρακτηρισμό για τους πολιτικούς αντιπάλους του. Παρατηρώ όμως πως και ο Ανδρέας Παπανδρέου επισημαίνει τους κινδύνους από το γεγονός ότι η εκάστοτε πλειοψηφία (θα) μπορεί να διώκει πολιτικά την εκάστοτε μειοψηφία.

Και εδώ αξίζει να δώσουμε μια μεγαλύτερη προσοχή: ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο επί οκταετία πρωθυπουργός, είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο σημερινός Ανδρέας (Λοβέρδος) δεν έχει παραπεμφθεί πουθενά)! Ζητείται απλά και μόνο να αρθεί η ασυλία του.

Αναρωτιέμαι, άραγε, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσει για να χαρακτηρίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους αν ασκηθεί δίωξη εναντίον του; Εντάξει! Δεν έχουν μείνει πολλές: «μαφία», «συνδικάτο εγκλήματος», «χούντα».

Κατά την άποψή μας βασικός λόγος για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά είναι το γεγονός ότι, παρ’ ότι σαν χώρα βιώσαμε τη φρικτή εμπειρία του 1989, οι πολιτικοί κράτησαν για τον εαυτό τους την ευθύνη για την ποινική μεταχείριση του σιναφιού τους. Το κόμμα του κ. Λοβέρδου που ωρύεται σήμερα, μαζί με το κόμμα του Άδωνι Γεωργιάδη που μπορεί να ωρύεται αύριο, κράτησαν επί 30 χρόνια τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που ίσχυε και το 1989: ούτε καν για κατάθεση δεν μπορεί να κληθεί ένας υπουργός, αν δεν αποφασίσει η Βουλή.

Με βάση τον νόμο αυτόν, τον δικό τους νόμο, η σημερινή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει αν θα κληθούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis πρώην υπουργοί για να δώσουν κατάθεση. Δυστυχώς, δεν ελήφθη υπ’ όψιν ο κίνδυνος που είχε επισημάνει το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε από την μετέπειτα δική του κυβέρνηση (1993- 1995), ούτε από τις επόμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αλήθεια τώρα, δεν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν, για την ποινική συμπεριφορά και ευθύνη των υπουργών, αποφάσιζαν οι φυσικοί δικαστές και όχι η εκάστοτε πλειοψηφία της Βουλής;

Έτσι δεν θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει τη δικαιοσύνη ότι χειραγωγείται από κανέναν υπουργό και καμιά πλειοψηφία.

Λένε ότι το σκάνδαλο Novartis έχει προκαλέσει στο Δημόσιο ζημιά δισεκατομμυρίων! Aλλά, προσέξτε, χωρίς ευθύνη κανενός πολιτικού! Αυτοί νίπτουν τα χείρας των ως Πόντιοι Πιλάτοi. Άλλοι την έκαναν τη ζημιά. Την έκαναν -λένε- οι γιατροί και τα υπηρεσιακά πρόσωπα των υπουργείων.

Ειλικρινά, δεν γνωρίζω τι θα συμβεί και ποιο θα είναι το τέλος αυτής της υπόθεσης. Άλλα υποψιάζομαι πως θα δούμε τους πολιτικούς να σφυρίζουν κλέφτικα και μάλιστα στον ρυθμό του τραγουδιού: «Φταίμε κι εμείς/ φταίτε κι εσείς/φταίνε κι οι άλλοι/ φταίμε και εμείς, φταίτε και εσείς, φταίει κι ο Χατζηπετρής…!»

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.