Ο απολογισμός μιας πρότασης μομφής – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κατά την τριήμερη συζήτηση που έγινε στη βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προέκυψαν πολλές ειδήσεις και μάλιστα με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, τέτοιο, που θα καθορίσουν την πολιτική εξέλιξη μέσα στη νέα χρονιά.

Πρώτη και καλύτερη είδηση ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση. Πέρα από τα… ψιλά γράμματα και τους αστερίσκους με τους οποίους κάθε πολιτικός αρχηγός συνόδευσε την ψήφο του, η διαπίστωση ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης καταψήφισε την κυβέρνηση αποκτά τεράστια πολιτική σημασία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που εκλέχτηκε με σημαία το επιτελικό κράτος, μια κυβέρνηση που φάνταζε μέχρι σήμερα ανίκητη, επειδή κατάφερνε να συσπειρώσει πολιτικά τα όμορα με αυτήν κόμματα της αντιπολίτευσης, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Το κυρίαρχο αντί ΣΥΡΙΖΑ αφήγημα με το οποίο ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και με το οποίο η κυβέρνηση μέχρι σήμερα συσπείρωνε όλους εναντίον ενός, έληξε άδοξα, μέσα στον ορυμαγδό της κυβερνητικής αποτυχίας, αλλά και μέσα στον βούρκο της διαφθοράς στhν οποία έχει βυθιστεί η κυβέρνηση.

Δεύτερη είδηση εξίσου σημαντική αποτελεί το γεγονός ότι όλες μα όλες οι πολιτικές δυνάμεις μετέφεραn στη Βουλή τη λαϊκή οργή και την κοινωνική απογοήτευση για μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έδωσε και στις προσδοκίες που καλλιέργησε και συμφώνησαν ότι μέσα αυτά τα 2,5 χρόνια έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα και με μεγάλο πολιτικό κόστος:

α) Στη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης όπου οι χειρισμοί της οδήγησαν τη χώρα με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες θανάτους ημερησίως, δεύτερη στην Ευρώπη ως προς το πλήθος των νεκρών από την πανδημία, ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

β) Στο πεδίο των φυσικών καταστροφών, με την αδυναμία της να διαχειριστεί τις καλοκαιρινές πυρκαγιές που έκαψαν 1.500.000 στρέμματα δάσους, χωρίς αντίσταση, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων, τις φθινοπωρινές πλημύρες και την πρόσφατη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού σε έναν αναμενόμενο χιονιά ο οποίος είχε προβλεφθεί και ανακοινωθεί ο ερχομός και η έντασή του με κάθε λεπτομέρεια από όλους τους μετεωρολόγους της χώρας.

γ) Στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης, της έξαρσης τους πληθωρισμού, η Ελλάδα με την καθοδήγηση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέγραψε μνημειώδη αποτυχία. Αφού ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, απολιγνιτοποίησε τη χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή, αποδυναμώνοντας την ενεργειακή της αυτονομία και αφήνοντάς την αβοήθητη στις κερδοσκοπικές ορέξεις της διεθνούς, αλλά και της εθνικής αγοράς. Με κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη τόσο ως προς την αύξηση της τιμής του ρεύματος χονδρικής, όσο και ως προς την έκρηξη του πληθωρισμού.

δ) Τελευταία αλλά όχι μικρότερης σημασίας είδηση η διαφθορά στην οποία βουλιάζει η κυβέρνηση, η οποία δεν ήταν τόσο γνωστή στο πανελλήνιο, λόγω της επικοινωνιακής κυριαρχίας των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Το γεγονός ότι ένας υπόδικος με βαριές κατηγορίες, τον οποίο μέχρι πρότινος η κυβέρνηση προστάτευε με πρωτοφανή για απλό πολίτη αστυνομική φρουρά και τροφοδοτούσε με πακτωλό δημοσίου χρήματος, έφτασε σήμερα να εκβιάζει από τον υπουργό επικρατείας και πλησιέστερο συνεργάτη του πρωθυπουργού, μέχρι υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, είναι πρωτοφανές για την πολιτική ιστορία της χώρας.

Από τη δημοσίευση των μηνυμάτων που αντάλλασε ο Φουρθιώτης με στελέχη της κυβέρνησης, προκύπτει η σχέση διαφθοράς της κυβέρνησης με δυνάμεις της νύχτας, που αναλάμβαναν να εκτελούν συμβόλαια εναντίον πολιτικών αντιπάλων της.

Αυτό είναι σκάνδαλο ισοδύναμο με το αμερικανικό WaterGate. Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος Νίξον έπεσε επειδή αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι διατήρησε την εσωτερική συνοχή της και κατάφερε να καταψηφίσει την πρόταση μομφής, βγαίνει λαβωμένη και καταφανώς αποδυναμωμένη. Η μομφή όμως σε βάρος της, για την αποτυχία της σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής της πολιτικής, για την διαπλοκή της με ολιγάρχες του πλούτου, με ανθρώπους της νύχτας, αλλά και για τη διαφθορά στην οποία βούλιαξε προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, θα την ακολουθεί στο εξής στη συνείδηση των πολιτών.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.