Ο Ερντογάν, η κυβέρνηση και η ακριβεια – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ένα καθημερινό άγχος φαίνεται ότι διακατέχει την κυβέρνηση με πρώτον και καλύτερο τον πρωθυπουργό. Άγχος για να μαντέψει «πού το πάει ο Ερντογάν», αλλά και να πείσει όλους εμάς ότι έχει το θάρρος να «του τα λέει κατά πρόσωπο», ότι «συνεχώς τον βάζει στη θέση του», ότι «τον έχει απομονώσει» αφού όπως μας είπε «οι ευρωπαίοι ηγέτες είδαν μπροστά τους ποιος προκαλεί» και άλλα τέτοια παρόμοια.

Όλα αυτά βεβαίως, είναι προπαγανδιστικά και δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Δεν είναι αστείο να μας λέει ο πρωθυπουργός με ύφος εκατό καρδιναλίων ότι μόλις τις προάλλες στην Πράγα, οι ευρωπαίοι ηγέτες είδαν «ποιος είναι ο Ερντογάν»;

Αν πάλι οι ευρωπαίοι ηγέτες είδαν όντως για πρώτη φορά στην Πράγα «ποιος είναι ο Εντογάν» τότε παει κατά διαόλου το κυβερνητικό αφήγημα ότι εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν κάνει γνωστές τις απειλές και τη συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας.

Είναι επίσης αστείο να εμφανίζεται η Φον Ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σοκαρισμένη», μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τής ανέφερε τι ειπώθηκε μεταξύ του ιδίου και του Ερντογάν. Και είναι αστείο διότι η πολυτάλαντη Ούρσουλα μάλλον θα παρακολουθεί τι λέει για τα ελληνοτουρκικά αυτή που την διόρισε στη σημερινή θέση, η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει πει ότι το καλοκαίρι του 2020, όταν τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, η ίδια παρενέβη και απέτρεψε έναν πιθανό πόλεμο.

Οι Ευρωπαίοι, ασφαλώς και γνωρίζουν «ποιος είναι ο Ερντογάν». Τους έχει περιποιηθεί λεκτικά και αυτούς και μάλιστα με σκαιό και υβριστικό τρόπο. Γνωρίζουν λοιπόν πολύ καλά ποιος είναι ο Ερντογάν αλλά παρόλα αυτά το κάλεσαν στην Πράγα και τον έβαλαν μάλιστα πρώτον και καλύτερον να μιλήσει στο τραπέζι με θέμα την… ασφάλεια!

Και δεν είναι ειρωνεία όλα αυτά είναι πραγματικότητα. Και φανερώνει τα αδιέξοδα μιας παγκόσμιας δύναμης, όπως (θεωρητικά) είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στις διαρκείς προκλήσεις και προσβολές που της κάνει ο Τούρκος ηγέτης.

Ας μην ανησυχεί, όμως, ο κ. Μητσοτάκης. Δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν αυτός και η κυβέρνησή του, «υποχωρητικοί» και «ενδοτικοί» απέναντι στον Ερντογάν. Δεν είναι αυτό που τους καταλογίζουν οι ψηφοφόροι, ούτε κινδυνεύουν να υποστούν ήττα στις εκλογές από αυτά.

Από άλλα κινδυνεύουν και γι αυτά σε λίγο δεν θα χωράει καμιά δικαιολογία.

Πριν από μήνες, όταν ακόμη δεν είχε αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά είχε αρχίσει η ακρίβεια, ο αρμόδιος υπουργός μας έλεγε απαξιωτικά: «Ποια ακρίβεια; Στο σούπερ μάρκετ που πήγα μου ζητούσαν να βγάλουμε σέλφι».

Μετά άρχισε ο πόλεμος και ο ίδιος το πήγε αλλού: «Μπροστά στο δράμα των Ουκρανών, το να μιλάμε εμείς για το δικό μας δράμα το θεωρώ λίγο ύβρη».

Και συνέχιζε το ίδιο βιολί: «Το πρόβλημα των τιμών είναι πολύ μεγάλο, αλλά έχουμε πόλεμο».

Προχθές μάλιστα στο ραδιόφωνο σε παρατήρηση ακροατή ότι η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα πλησιάζει αυτήν της Ρουμανίας, του απάντησε περιφρονητικά: «Να πάει να ζήσει στη Ρουμανία ο κύριος, όπου νομίζει ότι είναι καλύτερα».

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο από απεγνωσμένες προσπάθειες του υπουργού ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να ξορκίσει το κακό, πότε με χαριτωμενιές, πότε με επίκληση εξωτερικών αιτίων και πότε με εξυπνάδες.

Διότι ξέρει πολύ καλά ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα στα σούπερ μάρκετ, καλύτερα να μη ξαναπάει. Διότι αυτή τη φορά δεν θα του ζητήσουν να βγάλει μαζί του σέλφι. Το πιθανότερο είναι να ακούσει διάφορα «μπινιλίκια», για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Στην κυβέρνηση δείχνουν να μην έχουν καταλάβει ακόμη ότι ακρίβεια δεν υπάρχει μόνο στα καύσιμα. Αυτό που συμβαίνει με τις τιμές των ειδών καθημερινής ανάγκης και χρήσης δεν έχει προηγούμενο εδώ και τρεις δεκαετίες. Και τότε ίσχυαν άλλα δεδομένα, καθώς είχαμε εθνικό νόμισμα και μεγαλύτερες αυξήσεις των εισοδημάτων.

Σήμερα οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα υποφέρουν. Αλλά και άλλοι, με καλύτερα εισοδήματα, δυσκολεύονται πλέον να τα φέρουν βόλτα. Φυσικά, αυτό δεν μπορούν να το νιώσουν οι άνθρωποι της εξουσίας. Θα περίμενε όμως κανείς να είναι σε θέση, να καταλάβουν ότι, αν κάτι δεν αλλάξει τους επόμενους μήνες, η οργή των ανθρώπων μπορεί να ανατρέψει τις σημερινές «βεβαιότητες» και να φέρει τα πάνω κάτω στις επόμενες εκλογές.

Όσοι αμφιβάλλουν ας κοιτάξουν όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τη μεταπολίτευση και εδώ. Καμιά δεν κρίθηκε από τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης και ο περίγυρός του ας μην ποντάρουν στο ότι «κατατροπώνουν» παντού τον Ερντογάν. Αν δεν «κατατροπώσουν» τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, η «φωτογραφία» που θα δουν το βράδυ των εκλογών δεν θα είναι σαν τις σέλφι του Άδωνι…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *