Ο Ευριπίδης απαντά στον Ταγίπ Ερντογάν (Χρονογράφημα του Φοίβου Ιωσήφ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Οι δύο άνδρες έζησαν στον ίδιο περίπου χώρο με διαφορά χρόνου δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Ο πρώτος κρατάει το όνομά του αλώβητο για ίσο χρονικό διάστημα με διαστολή σε ολόκληρον τον πλανήτη. Ο δεύτερος δεν θα παραδώσει γραπτό λόγο αλλά την φήμη του φανατικού θρησκευόμενου ηγέτη μόνον στους ομοεθνείς του.

Η διαφορά ολοφάνερα χαώδης. Το πρόβλημα σημερινό που ο Έλληνας τραγικός το προέβλεψε και το περιέγραψε πριν χιλιάδες χρόνια. Λέει ο Ευρίπιδης ‘‘μῶρος δὲ θνητῶν ὅστις ἐκπορθεῖ πόλεις, ναούς τε τύμβους θ᾽, ἱερὰ τῶν κεκμηκότων, ἐρημίᾳ δοὺς αὐτὸς ὤλεθ᾽ ὕστερον”. Είναι ανόητος όποιος κουρσεύει πόλεις, ναούς, τάφους και τα ιερά των νεκρών, τα ρημάζει και έρχεται η σειρά του να τον ρημάξουν.

Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει εντρυφήσει στην Ελληνική γραμματεία και ακολουθεί τις παραδόσεις των Μογγόλων προγόνων του. Τεράστια απόσταση μεταξύ Ελληνικής φιλοσοφίας επιπέδου των Ελλήνων τραγικών και των Μογγόλων γιδοβοσκών.

Οι μεν εδίδασκαν στα θέατρα και οι δε τυροκομούσαν στα υψίπεδα της ερήμου Gobi. Ουδέποτε υπήρξε συνάφεια της γραβιέρας με τις Ελληνικές τραγωδίες που παίζονται μέσα σε κατάνυξη σε όλα τα θέατρα του κόσμου έως τις εσχατιές του πλανήτη.

Η διαδικασία του αμέλγματος δεν σχετίζεται ούτε με τα σκηνικά ούτε με τα νοήματα της Αντιγόνης και του Προμηθέα Δεσμώτη. Πόρρω απέχουν τα νοήματα του Σοφοκλή από τις μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας του γάλακτος.

Ο κύριος Ερντογάν με την κίνησή του να μετατρέψει τον γνωστότερο ναό των Χριστιανών σε Μουσουλμανικό τέμενος υπέπεσε στην παγίδα της πρόκλησης μήνις των Χριστιανικών κυβερνήσεων των οποίων οι λαοί αποτελούν και την παγκόσμια πλειοψηφία θρησκευομένων ανθρώπων.

Το 33% των πληθυσμών είναι Χριστιανοί και μόνον το 23% είναι Μουσουλμάνοι, αν δε λάβουμε υπ όψιν μας και την σαφώς ανώτερη οικονομική θέση των Χριστιανών, ο κ. Ερνtογάν θα βρεθεί σύντομα σε παγκόσμιο αποκλεισμό, τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό.

Μέτρησε προφανώς λάθος τα δεδομένα της πολιτικής και ικανοποίησε τα εγωϊστικά πάθη των συμπατριωτών του και υπολόγισε τα μελλοντικά οφέλη των εσωτερικών εκλογών της Τουρκίας.

Ο Ευριπίδης όμως στο αριστούργημά του Τρωάδες τον έχει προειδοποιήσει εικοσιπέντε αιώνες πριν. Τώρα, αν ο κ. Ερντογάν υπολογίσει περισσότερο το πολιτικό του ένστικτο και καθόλου την αρτιότητα της σκέψης του Τραγωδού μας είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η εξέλιξή του στην πολιτική κονίστρα θα είναι σύντομη και μάλλον ερεβώδης.

Και οι Χριστιανοί θέλησαν να αλλάξουν την χρήση των αρχαίων Ελληνικών ναών αλλά πολύ σύντομα κατάλαβαν όχι το αξιόποινο αλλά το αντι-ιστορικό εγχείρημα και πολύ γρήγορα ανέκρουσαν πρύμναν. Η Ακρόπολη θα παραμένει πάντα σύμβολο της πατρώας θρησκείας, και η Αγία Σοφία πολύ σύντομα λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων θα επιστρέψει στην Χριστιανική χρήση και λατρεία.

Ο Ευριπίδης ειδοποίησες τον Τούρκο πολιτικό, αν εκείνος αγνοήσει τα κελεύσματα και τους νόμους της ιστορίας σύντομα δεν θα έχει επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την υπέραυχη πράξη του.

Φοίβος Ιωσήφ

Φοίβος Ιωσήφ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.