Ο Θεός ας σώσει τη βασίλισσα – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τον Απρίλιο του 1955, αγαπημένοι μου, ξέσπασε στην μεγαλόνησο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ με στόχο την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και την ένωση της με την Ελλάδα. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια δεκάδες Κύπριοι έπεσαν μαχόμενοι ενώ άλλοι υπέστησαν φοβερά βασανιστήρια στα Βρετανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Οι θάνατοι από τα βασανιστήρια ήταν συχνοί και παρουσιάζονταν ως ατυχήματα πάνω στην προσπάθεια απόδρασης των κρατουμένων. Μέσα από αυτόν τον αγώνα αναδείχτηκαν μορφές ηρωικές που μαρτύρησαν για την πατρίδα τους στην αγχόνη.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, λοιπόν, ήταν επόμενο να επαναφέρει στην επιφάνεια οδυνηρές μνήμες για τον κυπριακό ελληνισμό και όχι μόνο.

Η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα στις 2 Ιουνίου 1953 σε ηλικία 26 ετών και πολύ γρήγορα, αγαπημένοι μου, έδειξε τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε τις χώρες της βρετανικής Κοινοπολιτείας, με την άρνησή της να απονείμει χάρη στους Κύπριους αγωνιστές, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη κατά τη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αγχόνη στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου.

Η ηρωική και τραγική ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, «του ποιητή του αγώνα» όπως έμεινε στην ιστορία» που ήταν μόνο δεκαοκτώ χρόνων σχετίζεται άμεσα με τη στέψη της Ελισάβετ τον Ιούνιο του 1953.

Στην Κύπρο, όπως και στις άλλες αποικίες του Στέμματος, με αφορμή την στέψη της Ελισάβετ στόλισαν όλες τις πόλεις για το γεγονός.

Ο Βαγορής όπως τον φώναζαν οι φίλοι του στο χωριό Τσάδα της Πάφου, ξεχώρισε από μαθητής για την πατριωτική του δράση. Εντάχθηκε στο αντάρτικο της ΕΟΚΑ πρώτού ενηλικιωθεί και εξ’ αρχής μπήκε στο μάτι Άγγλων. 15χρονος μαθητής τότε στο Ιακώβιο Γυμνάσιο της Πάφου, όταν είδε βρετανικές σημαίες στο σχολείο και εμπνεόμενος από το αίτημα της ανεξαρτησίας από την βρετανική αποικιοκρατία, μπήκε μπροστάρης και ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των μαθητών.

Τα παιδιά αρνήθηκαν να μπουν στο Γυμνάσιο, ζήτησαν να υποσταλούν οι αγγλικές σημαίες, ενώ ο Παλληκαρίδης κατευθύνθηκε προς την Πλατεία της 28ης Οκτωβρίου. Ανέβηκε στον ιστό και κατέβασε τη βρετανική σημαία κάτω από τα χειροκροτήματα του πλήθους. Η κίνηση του νεαρού μαθητή, αγαπημένοι μου, πυροδότησε αντιδράσεις σε όλη την Πάφο, όπου οι μαθητές άρχισαν να ξηλώνουν οτιδήποτε βρετανικό είχε στηθεί, με αφορμή της στέψη της Ελισάβετ. Ύστερα από έρευνες οι Βρετανοί αποικιοκράτες συνέλαβαν μαθητές, μεταξύ των οποίων και τον Παλληκαρίδη.

Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν δεν ήταν μεγάλες. Στα 17 του χρόνια ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ, ενώ τον Ιανουάριο του 1957 συνελήφθη, χωρίς ένταλμα και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο έξω από τη γεννέτηρα του. Κανείς δεν έδωσε σημασία στα φρικτά κι απάνθρωπα βασανιστήρια που κατήγγειλε. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει στο γαμπρό του:

«Τη νύχτα με δένουν χειροπόδαρα σε ένα σιδερένιο κρεβάτι. Χορεύουν επάνω μου μέχρις ότου λιποθυμήσω. Και τότες μου βουτάνε το κεφάλι σε έναν κουβά με παγωμένο νερό. Το κρατούν εκεί βουτηγμένο, χωρίς να παίρνω αναπνοή, ώσπου να χάσω και πάλι τις αισθήσεις μου. Έντεκα μέρες τώρα με χτυπούν αλύπητα. Μόλις κλείσω για λίγο τα μάτια, με ξυπνούν με άγριες φωνές». Παρά τις εκκλήσεις των δικηγόρων του, ο Παλληκαρίδης παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος του ΕΟΚΑ, ότι ήθελε την ελευθερία της πατρίδας του και ότι έκανε αυτό που ήταν το καθήκον του.

«Ξέρω ότι θα με κρεμάσετε. Ότι έκανα το έκανα για την ελευθερία της πατρίδος μου» είπε με παρρησία στους δικαστές και εκείνοι του επέβαλαν την εσχάτη των ποινών. Η καταδίκη σε θάνατο του νεαρού αγοριού, αγαπημένοι μου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο βασιλιάς Παύλος, η Βουλή των Ελλήνων, όλες οι Κυπριακές αδελφότητες ανά τον κόσμο, Αμερικανοί και Βρετανοί βουλευτές απαίτησαν να του δοθεί χάρη.

Ο Ρεμπουμπλικάνος βουλευτής της Πενσυλβάνια Τζέιμς Φάλτον ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατέβαλα απεγνωσμένας προσπαθείας δια να αποτρέψω την εκτέλεσιν. Προσεφέρθην να αναλάβω την εδώ μεταφοράν του νεαρού Κυπρίου και την εγγραφήν του εις το Αμερικάνικον κολλέγιον, αλλά αι προσπάθειαί μου προσέκρουσθησαν από τους Βρετανούς».

Οι δικηγόροι του έστειλαν τηλεγράφημα στην Ελισάβετ με την ελπίδα ότι θα του απονείμει την πολυπόθυτη χάρη. Θα μπορούσε να το κάνει με μία της λέξη. Η βασίλισσα, όμως, δεν απάντησε καν στο τηλεγράφημα. Δεν απένειμε χάρη και η εκτέλεση του Παληκαρίδη αποτέλεσε μια από τις πολλές μαύρες σελίδς στην ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Εννέα ηρωικά δευτερόλεπτα μέχρι το θάνατο. Τόσος χρόνος χρειάστηκε μέχρι να ξεψυχήσει στη αγχόνη Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Στο τελευταίο του γράμμα έγραψε: «Τους χαιρετισμούς μου εις όλους και εύχομαι σύντομα την ελευθερία της Κύπρου» ήταν τα τελευταία λόγια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στον ιερέα που τον διάβασε πριν οδηγηθεί στο χώρο εκτέλεσης. Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο. Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί». Η εφημερίδα «Τα Νέα» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο : « Η αυτού μεγαλειότης Βασίλισσα του Αγγλικού αποικιακού φασισμού ηγνόησεν με ωμήν αδιαφορίαν όλας τα εκκλήσεις για απνομήν χάριτος στον Παλληκαρίδη».

Λίγο μετά απαγχονίζονται στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας άλλοι δύο νεαροί αγωνιστές, ο Μιχαλάκης Καραολής, και ο Ανδρέας Δημητρίου. Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα αρνηθεί και πάλι να απονείμει χάρη. Ο θάνατός τους προκάλεσε παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή. Παρά το αίμα που χύθηκε, αγαπημένοι μου, η Μεγαλόνησος δεν ενώθηκε ποτέ με την Ελλάδα. Με τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος στα πλαίσια της Βρετανικής κοινοπολιτείας το 1960.

( O Θεός να σώσει τη βασίλισσα)

Με αγάπη εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.