Ο κτηνοτρόφος και ο τζαμπάζης (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα

“Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται…” – ΛΑΪΚΗ ΡΗΣΗ

Ο ένας ήταν νέος κτηνοτρόφος και ο άλλος τζαμπάζης (όπως λέγανε παλιότερα τους ζωέμπορες). Ο κτηνοτρόφος ήταν μετανάστης που είχε φύγει από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 γιατί με τα λίγα ζώα και τα λίγα χωράφια που είχε δεν τα έβγαζε πέρα ενώ η φαμίλια μεγάλωνε. Τα λεφτά που καζάντησε στη Γερμανία όπου μετανάστευσε τα επένδυσε στη κτηνοτροφία. Επισκεύασε τους στάβλους που είχε, αγόρασε αγελάδες καλής ράτσας και τέτοιες που ήταν αρκετά γαλακτοπαραγωγικές, ενώ τα αρσενικά μοσχάρια που θα είχε θα τα πουλούσε, αφού πρώτα τα μεγάλωνε.

Ο άλλος, ο τζαμπάζης ήταν χρόνια στο κουρμπέτι. Ήξερε να παζαρεύει καλά. Έριχνε μια ματιά στο ζώο κι αμέσως προσδιόριζε με μεγάλη ακρίβεια το βάρος του ενώ ήταν γνώστης των προσόντων και των μειονεκτημάτων της κάθε ράτσας ζώου. Μπορούσε να πει την ηλικία του ζώου κοιτάζοντας το στα δόντια…

Έμαθε κάποια μέρα ο τζαμπάζης ότι ο κτηνοτρόφος πουλούσε ένα αρσενικό μοσχάρι ολλανδικής ράτσας κι έσπευσε γρήγορα να το “κλείσει” γιατί είχε βρει ήδη κάποιον να το πουλήσει, κάποιος του είχε ζητήσει ένα αρσενικό για να βελτιώσει τα μοσχάρια του και τις αγελάδες του μελλοντικά.

Πηγε λοιπόν ο τζαμπάζης στον κτηνοτρόφο και του ζήτησε το αρσενικό μοσχάρι λέγοντας του ότι είχε μάθει ότι ήταν προς πώληση.Ο τζαμπάζης έπαιζε τις τιμές στα δάχτυλα και γνώριζε πόσα να ζητήσει για όλες τις ηλικίες και όλες τις ράτσες.

Ο κτηνοτρόφος από την άλλη, είχε γίνει κι αυτός σωστός επιχειρηματίας και είχε μάθει πολλά στη Γερμανία όπου είχε επισκεφτεί κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και είχε κουβεντιάσει με κτηνοτρόφους. Μάλιστα για ότι έκανε χρειαζόταν χαρτί και μολύβι για νακάνει υπολογισμούς γιατί όλα τα σχεδίαζε και όλα τα υπολόγιζε. Ήξερε με άλλα λόγια και ο κτηνοτρόφος για το κάθε ζώο πόσο το είχε αγοράσει αλλά και πόσο του είχε στοιχίσει να το μεγαλώσει από τη γέννηση του. Επίσης σαν σωστός κτηνοτρόφος, συμβουλευόταν συχνά τους κτηνιάτρους και τους γεωπόνους της Γεωργικής Υπηρεσίας
.
Πριν πάει ο τζαμπάζης να του ζητήσει το μοσχάρι, ο κτηνοτρόφος είχε ρωτήσει για τις τιμές και είχε στο μυαλό του τι να ζητήσει και έτσι ήταν πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τον τζαμπάζη.

Όταν πήγε εκεί λοιπόν ο τζαμπάζης κουβέντιασαν και αμέσως κατάλαβε ότι ο κτηνοτρόφος δεν ήταν κανένας άσχετος αλλά καλά ενημερωμένος… Σκέφτηκε λοιπόν: “Θα το κλείσω τώρα, θα τ’αφήσω να το ταΐσει για κανένα μήνα ακόμα και το πολύ-πολύ θα το σφάξω και το κρέας που θα βάλει στο μήνα πάνω το ζώο, θα’ναι το κέρδος μου…”

“Έκλεισε” λοιπόν το μοσχάρι, έδωσε λίγα για καπάρο (προκαταβολή) στον κτηνοτρόφο κι έφυγε…

Μετά από ένα μήνα όμως, όπως είχαν συμφωνήσει, νάτος πάλι χαμογελαστός στις εγκαταστάσεις του κτηνοτρόφου έτοιμος να πάρει το ταυρί και να δώσει τα υπόλοιπα χρήματα.

-Να σου δώσω τα υπόλοιπα χρήματα και να το πάρω το ζώο, είπε του κτηνοτρόφου κι άρχισε να μετράει τα χρήματα.

-Δεν είναι μόνο αυτά, γιατί εντωμεταξύ έχουμε κι άλλα, του λέει ο κτηνοτρόφος.

-Ποιά άλλα; Ρώτησε τάχα απορημένος ο τζαμπάζης…

-Τριάντα δυο μέρες το τάιζα και ξόδεψα σανό, γερμά, το φρόντισα εξήντα τέσσερις ώρες… είπε σίγουρος για τον εαυτό του ο κτηνοτρόφος και με μολύβι και χαρτί άρχισε τους πολλαπλασιασμούς, τις προσθέσεις και κατέληξε σε μια τελική τιμή…

-Τόσα μου χρωστάς, είπε στον τζαμπάζη και του έδειξε την τιμή…

-Είσαι με τα καλά σου;! Λέει ο τζαμπάζης.

-Είμαι πολύ καλά και στο αποδεικνύω με μολύβι και χαρτί. Το ζωντανό είναι κατά δεκαπέντε κιλά βαρύτερο, μιλάμε για άλλο ζώο, του απαντά ο κτηνοτρόφος.

-Δε συμφωνώ και φεύγω, λέει ο τζαμπάζης…

-Όχι μη φεύγεις ακόμα του λέει ο κτηνοτρόφος. Γιατί τα όσα ξόδεψα είναι περισσότερα από την προκαταβολή σου.

-Βρε άι παράτα με, του λέει ο τζαμπάζης και έφυγε φτύνοντας τον κόρφο του.

-Άι στο καλό να πας, του λέει κι ο κτηνοτρόφος κι αλλού αυτά και έφτυσε κι αυτός τον κόρφο του.

Πέτρος Βότσης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.