«Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, ασ ‘τον λοιπόν να εξαπατηθεί…» (Γάιος Πετρώνιος – Ρωμαίος συγγραφέας) – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Λένε, αγαπημένοι μου, πως οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και έτσι είναι. Η γιορτή λοιπόν τελείωσε, η Δημοκρατία λειτούργησε, ο σοφός λαός δια της ψήφου του απεφάνθη και έχρισε νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία.

Όμως, όσους κατακτούν την κυβερνητική εξουσία μπορούμε να τους κρίνουμε αλλά κατά κάποιον τρόπο και να προβλέψουμε πώς θα πορευθούν. Γίνεται αυτό;

Γίνεται, όχι με μαγική σφαίρα βέβαια, ούτε ρίχνοντας τα ταρώ. Η πορεία τους μπορεί να προβλεφθεί με δύο τρόπους. Πρώτα-πρώτα από το παρελθόν τους, δηλαδή από τα προηγούμενα κυβερνητικά πεπραγμένα τους, αν φυσικά έχουν.

Και μετά από όλα όσα έχουν διακηρύξει και όλα όσα έχουν προεκλογικά υποσχεθεί. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα, το 2015 όταν κατέκτησε την εξουσία δεν είχε κανένα κυβερνητικό παρελθόν. Την κρίναμε, λοιπόν, αναγκαστικά μόνο από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις.

Οι οποίες υποσχέσεις ήταν, όπως συνήθως συμβαίνει, πλουσιοπάροχες. Ορισμένες δε, μπορώ να πω έως και εξωπραγματικές. Απλώς ο Τσίπρας και οι συν αυτώ είχαν τις «αυταπάτες» του νεοφώτιστου, όπως ο ίδιος ομολόγησε μετά την υποχρεωτική στροφή.

Τώρα όμως, αγαπημένοι μου, με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συμβαίνει το ίδιο. Η ΝΔ δεν είναι καινούρια. Είναι χρόνια στο κουρμπέτι οπότε μπορούμε να την κρίνουμε και από το κυβερνητικό παρελθόν της και από όσα έχει πει μέχρι σήμερα. Με λίγα λόγια, την ξέρουμε και από την καλή, αν έχει, και από την ανάποδη, που σίγουρα έχει.

Ξέρουμε τα πεπραγμένα της οπότε μπορούμε να αξιολογήσουμε και τα υπεσχημένα της. Ας αρχίσουμε πρώτα από τα πεπραγμένα. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα με ιστορία 45 ετών, δηλαδή κάθε άλλο παρά tabula rasa. Η λήξη της πιο πρόσφατης κυβερνητικής θητείας της απέχει μόλις μια δεκαετία. Η θητεία εκείνη (2004-2009) απέβη καταστροφική για την οικονομία της χώρας.

Οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή τίναξαν την μπάνκα στον αέρα και οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009, όπως έχει πιστοποιηθεί από τα πλέον αρμόδια, εγχώρια και ευρωπαϊκά, χείλη.

Οι κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου, αγαπημένοι μου, ανέλαβαν να κάνουν την περιβόητη «επανίδρυση του κράτους». Όμως όχι μόνο δεν επανίδρυσαν το έρμο το κράτος, αλλά το ξεχείλωσαν κιόλας, με τη γνωστή μέθοδο της φαύλης -πελατειακής- διαχείρισης, γεγονός που συνέβαλε τα μέγιστα και στην οικονομική χρεοκοπία.

Υπάρχουν και άλλα, αλλά πιστεύω πως αυτές οι δύο αναφορές είναι αρκετές. Η σημερινή ΝΔ ουδέποτε άρθρωσε (αυτο)κριτικό λόγο για τα πεπραγμένα αυτά. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης έχει δικαιολογήσει -και ορισμένες φορές εκθειάσει- την πρωθυπουργία Καραμανλή.

Και, αν πιστέψουμε ορισμένα που κυκλοφορούν και έχουν φτάσει στα αυτιά μας τώρα τελευταία, μπορεί να δούμε του χρόνου τον Κώστα Καραμανλή και Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Άλλωστε, πλέον αρκούν μόλις 151 ψήφοι.

Ας πάμε τώρα στα σημερινά, στις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης πόνταρε στη δυσαρέσκεια ορισμένων κοινωνικών ομάδων από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε. Χάιδεψε το νεφέλωμα της «μεσαίας τάξης». Υποσχέθηκε σε όλους ότι «αύριο θα ξημερώσει μια φωτεινή μέρα».

Αν δεν έχει κι αυτός αυταπάτες -που, μεταξύ μας, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει- θα ανακαλύψει και πολύ σύντομα μάλιστα ότι αυτό το αύριο δεν θα «είναι μια άλλη μέρα», κατά τη γνωστή ρήση της Μάργκαρετ Μίτσελ στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» και, πάντως, όχι τόσο φωτεινή όσο την ήθελε η προεκλογική υποσχεσιολογία.

Ο κ. Μητσοτάκης, αγαπημένοι μου, μοιάζει να πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει τον τετραγωνισμό του κύκλου. Έχει υποσχεθεί στον καθένα ό,τι ευχάριστο ήθελε να ακούσει.

Έχουμε και λέμε: Μας υποσχέθηκε μείωση των πλεονασμάτων! Πράγμα που το γιούρογκρουπ της προηγούμενης Δευτέρας (την επομένη ακριβώς της εκλογικής του νίκης) του το απέκλεισε κατηγορηματικά! Υποψιάζομαι πως ο Κλάους Ρέγκλινγκ και οι άλλοι φιλέλληνες θα του ψιθύρισαν στο αυτί: “Κάτσε καλά Κυριάκο! Εμείς γονατίσαμε τον άλλον που ήταν ατίθασος και άτακτος, με εσένα δεν θα τα βρούμε που είσαι και δικός μας;”

Υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες,τους εισοδηματίες και τους, ας τους πούμε, προσοντούχους, μεγάλη μείωση των φόρων τους. Στους μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που διαχρονικά δεν πλήρωναν, υποσχέθηκε ασφαλιστικές και άλλες ελαφρύνσεις. Στις ασφαλιστικές εταιρείες υποσχέθηκε μερίδιο από την κοινωνική ασφάλιση. Στην ιδιωτική υγεία υποσχέθηκε μεγαλύτερο μερίδιο από τη δημόσια υγεία. Στους αναξιοπαθούντες υποσχέθηκε να διατηρήσει τα επιδόματα, αν και στηλίτευσε την επιδοματική πολιτική γιατί τη θεωρεί μέσο δημιουργίας εκλογικής πελατείας. Στους άνεργους υποσχέθηκε -τι άλλο;- δουλειές και στους εργαζόμενους υποσχέθηκε καλύτερους μισθούς, αν και εφόσον συμφωνήσουν με τους (καλούς…) εργοδότες σε επιχειρησιακές συμβάσεις.

Και έρχομαι, αγαπημένοι μου, ευλόγως θαρρώ, να ρωτήσω: Πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά; Πώς δεν θα καταρρεύσουν τα κρατικά έσοδα και τα έσοδα των ταμείων με τις τόσες μειώσεις φόρων και εισφορών που έρχονται;

Η μαγική απάντηση του Κυριάκου είναι «ανάπτυξη». Με το που θα μειωθούν δηλαδή οι φόροι, θα έχουμε «έκρηξη επενδύσεων» και, επομένως, χιλιάδες νέες -και καλοπληρωμένες- θέσεις εργασίας.

Όλα καλά, λοιπόν, και όλα ανθηρά. Τόσο καλά και τόσο ανθηρά που τα πίστεψαν πολλοί ψηφοφόροι και του έδωσαν την εξουσία. Δεν μπορώ να πω, η επιτυχία του Κυριάκου μεγάλη. Όμως, όπως έχει γράψει πριν από 20 αιώνες ο Ρωμαίος συγγραφέας Γάιος Πετρώνιος, «ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, ασ‘ τον λοιπόν να εξαπατηθεί».

Άλλωστε, οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να αγνοήσουν, μπροστά στο πολλά υποσχόμενο «φωτεινό αύριο», στον «πιο γαλανό ουρανό» και σε αυτήν την «άλλη μέρα» που μας ξημέρωσε, την προειδοποίηση, «όποιος δεν θυμάται το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει…»

Υ.Γ: Σσστ, σιωπή, μόκο! Παράπονα, χάχανα και σιχτίρια δεν γίνονται δεκτά μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. Εσύ τους ψήφισες, εσύ θα τους λουστείς! Μαζί και εγώ φυσικά, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι η Δημοκρατία.

Με αγάπη εύα!

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *