Ο μουρντάρης μυλωνάς… (Π. Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα“Γυρίζει ο γερόμυλος κι αλέθει το σιτάρι, πάει η Κοντύλω γι’άλεσμα με σκέρτσο και καμάρι. Γυρίζει ο μύλος και ο βοριάς σηκώνει τη ποδιά της, και ο μυλωνάς τρελαίνεται με τα καμώματα της…” – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ (Ο ΜΥΛΟΣ) Καλαματιανός

Γαρίδα γινόταν το μάτι του σαν έβλεπε γυναίκα ο Νικολός ο μυλωνάς. Αν αντάμωνε γυναίκα στο δρόμο, την κάρφωνε με τα μάτια του κι αλοίμονο σ’όποιον βρισκόταν μπροστά του, τον πατούσε με τη μια αν οδηγούσε τρακτέρ ή το πιο ανώδυνο έπεφτε πάνω του αν ήταν πεζός. Είχε χτυπήσει κολώνες και ντουβάρια, είχε πέσει σε χαντάκια και πολλά ακόμα παρόμοια του είχαν συμβεί καθώς χαλβάδιαζε τις γυναίκες.

Αν κάποιος τη γλίτωνε λόγω καθαρής τύχης, έτρεχε να πάρει λαχείο και πίστευε ότι σίγουρα θα πιάσει τον πρώτο λαχνό. Ο πατέρας του Νικολού είχε νερόμυλο και με μεγάλη χαρά ο Νικολός τον αντικαθιστούσε στον μύλο όταν του το ζητούσε. Κι αυτό γιατί ήξερε ότι όλο και κάποια γυναίκα θα’ρχοταν να αλέσει και έτσι θα χόρταινε το μάτι του. Σαν τύχαινε λοιπόν να έρθει κάποια γυναίκα στον μύλο, ο Νικολός φορούσε το καλύτερο του χαμόγελο και τα μάτια του και το μυαλό του ήταν μόνο στη γυναίκα, δεν έβλεπε μήτε που πατεί μήτε τι πιάνει.

Τον γοήτευε τόσο η παρουσία της γυναίκας που την έγδυνε με το βλέμμα του κι έψαχνε στο λεξιλόγιο του τις πιο γλυκές λέξεις να της πει και το πιο χαριτωμένο αστειάκι για να τη διασκεδάσει. Οι γυναίκες τον είχαν μάθει και οι περισσότερες φυλάγονταν από αυτόν, άλλες όμως το διασκέδαζαν και έλεγαν πως η εμφάνιση του δικαιολογεί την καταγωγή του του ανθρώπου από τον πίθηκο…

Μια μέρα η Ντέπα ξεκίνησε να πάει στον μύλο να αλέσει με τον γάιδαρο φορτωμένο. Ήταν μια ψηλή γυναίκα, δυο κεφάλια ψηλότερη από τον Νικολό. Ο μυλωνάς μόλις την είδε καταχάρηκε και βγήκε να την υποδεχτεί και να την βοηθήσει στο ξεφόρτωμα. Η Ντέπα κατάλαβε βέβαια τις προθέσεις του καθώς τη ζύγωνε χαριτολογώντας και λέγοντας τα αστειάκια του.

Τον κάρφωσε λοιπόν κι αυτή με ένα άγριο βλέμμα σαν να του’λεγε: “Σε μένα όχι τέτοια γιατί εγώ δεν αστειεύομαι…” Ζοριζόταν ο Νικολός να σηκώσει το τσουβάλι με το “γέννημα” η Ντέπα όμως τα κατάφερνε με το ένα της χέρι κάτι που είχε ερεθίσει περισσότερο τον μυλωνά που της είπε πονηρά:

– Έλα να καθίσεις μέσα και σε μια ωρίτσα θα σου’χω έτοιμο το γερμά…
– Δε χρειάζεται είπε η Ντέπα. Φεύγω και θα επιστρέψω σε δυο ώρες και εσύ φρόντισε να τον έχεις έτοιμο τον γερμά για να’χουμε το απόγευμα τροφή για τα ζωντανά.

Έφυγε λοιπόν η Ντέπα και ο Νικολός δεν μπήκε στον μύλο μέχρι που χάθηκε στον ορίζοντα η φιγούρα της.

– Αυτή είναι γυναίκα, μονολόγησε με θαυμασμό ο Νικολός. Γεμίζει δυο κρεβάτια μόνη της…

Μετά από δυο ώρες ήρθε η Ντέπα και ο Νικολός άρχισε να χοροπηδά γύρω της σαν το σκυλάκι που υποδέχεται τον αφέντη του λέγοντας της διάφορα κι ανόητα. Τον κοίταξε καλά καλά η Ντέπα κάπως αγριεμένη και σκέφτηκε: “Αυτός δεν είναι καθόλου στα καλά του…” Έπειτα μπήκαν στον μύλο για να ζυγίσουν τον γερμά και να πάρει το “δικαίωμα” του ο μυλωνάς.

Ο Νικολός καραδοκούσε και εκεί που έδενε το τσουβάλι η Ντέπα, πήγε να γαντζώσει το καντάρι του, άπλωσε το χέρι του δήθεν για να τη βοηθήσει και καθώς ήταν σκυμμένη ακούμπησε τον κόρφο της… Σήκωσε η Ντέπα τη χερούκλα της και του’δωσε μια δυνατή καρπαζιά και ο Νικολός κουτρουβάλησε μαζί με το καντάρι και το τσουβάλι.

– Αν εσύ έχεις μακριά χέρια εγώ θα στα κόψω, είπε η Ντέπα κι έπειτα τον σβέρκωσε, τον έβγαλε έξω από τον μύλο και τον πήγε στον μυλαύλακα και του είπε: “Να σε πετάξω μέσα βρε παλιομαϊμού του κερατά, που θα απλώσεις χέρι πάνω μου…”

Ο Νικολός φοβισμένος απάντησε: “Όχι καλή μου, μόνο να σε βοηθήσω ήθελα…”

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *