Ο Μπάρμπα-Λάζος (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

“Είπε σπίτι ν’ανοίξει κι ας ήταν εξήντα χρονών. Που να φανταστεί πως έφερνε κλειδαριά ασφαλείας με τη γυναίκα που του ‘τυχε κι έτσι έκλεισε το σπίτι του για πάντα…”

Καλοκαίρι ήταν όταν “έσκασε” η είδηση πως ο μπάρμπα-Λάζος θα έφερνε “νύφη”. Το λεωφορείο τότε της γραμμής ερχόταν στο χωριό μας μόνο Τετάρτη και Σάββατο. Τις άλλες μέρες έφτανε μόνο μέχρι το παρακάτω χωριό κι έτσι η “νύφη” έφτασε μαζί με τον μπάρμπα-Λάζο στο διπλανό μας χωριό.

Να’φερνε τη νύφη ποδαράτη, δεν του πήγαινε, εξάλλου η νύφη είχε και ένα μικρό παιδί μαζί της. Ο μπάρμπα-Λάζος αγγάρεψε έναν από το παρακάτω χωριό να ζέψει ένα μουλάρι σε κάρο για να μεταφέρει τη “νύφη” στο χωριό μας.

Στην είσοδο τότε του χωριού μας υπήρχε μια απότομη ανηφόρα (σήμερα όχι και τόσο ανηφορική). Όταν έφτασε η “πομπή” σε αυτήν την ανηφόρα το μουλάρι σταμάτησε και δεν μπορούσε να τραβήξει το φορτίο. Πως να τα καταφέρει το φουκαριάρικο το ζωντανό όταν η νύφη ζύγιζε δυο φορές όσο ο “γαμπρός”.

Όπως είπαμε η νέα γυναίκα του μπάρμπα-Λάζου δεν ήταν μόνη της, είχε μαζί της και ένα μικρό παιδάκι ξανθό που ήταν αδύνατο, κιτρινιάρικο και κλαμμένο. Το παιδί ήταν τόσο αδύνατο και η μάνα τόσο παχιά που έλεγες πως η φύση είχε αγνοήσει τους νόμους της κληρονομικότητας.

Τελικά το μουλάρι τα κατάφερε να ανέβει την ανηφόρα και χειροκροτήθηκε από τους κατοίκους του χωριού που ήταν μαζεμένοι εκεί. Κατέβηκε ο μπάρμπα-Λάζος και ο αγωγιάτης από το κάρο και η “νύφη” χαμογελούσε ικανοποιημένη γιατί νόμιζε πως το χειροκρότημα ήταν για αυτήν.

Η Λαζάραινα, όπως την αποκαλούσαμε, μετά την εγκατάσταση στο σπίτι του μπάρμπα-Λάζου, ήταν γερό ποτήρι. Δεν έπινε όμως κρασί και μπύρα, προτιμούσε ρακί μεταβρασμένο. Φαίνεται ότι σε αυτό τον τομέα ταιριάξανε πολύ γιατί και ο μπάρμπα-Λάζος είχε αδυναμία στο ρακί, μόνο που δεν περιοριζόταν σε αυτό αλλά κάπνιζε κιόλας και μάλιστα πολύ.

Μετά από λίγες εβδομάδες, ότι είχε σε μετρητά ο μπάρμπα-Λάζος είχαν εξανεμιστεί και μετά από λίγους μήνες ότι γέννημα είχε σε απόθεμα ο μπάρμπα-Λάζος είχε πουληθεί για να αγοράσει ρακί.

Λέγανε τότε πως ο μπάρμπα-Λάζος γνώρισε τη νύφη στην αγορά του παράνομου υπαίθριου αγοραίου έρωτα και την έφερε στο χωριό για να ανοίξει νέο σπίτι.

Όταν τελείωναν τα λεφτά η “νύφη” πήγαινε στην πόλη για να εξοικονομήσει κάποια χρήματα ασκώντας ως γυναίκα το αρχαιότερο επάγγελμα και το παιδί εννοείται ότι το έπαιρνε μαζί της. Το καημένο το παιδί ήταν τόσο αδύνατο σαν λεπτή βέργα…

Όταν ο μπάρμπα-Λάζος εξοικονομούσε κάποια χρήματα κάνοντας κανένα μεροκάματο σαν κτίστης ή σαν εργάτης, πήγαινε να αναζητήσει τη γυναίκα του και κατάφερνε να την φέρει πίσω στο σπίτι. Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνονταν συνέχεια. Τα λεφτά τελείωναν και η Λαζάραινα έπαιρνε το παιδί και πήγαινε στην πόλη.

Μάλιστα μερικές φορές τραυμάτιζε το παιδί για να έχει δικαιολογία να πάει στην πόλη. Ο μπάρμπα-Λάζος για να μπορέσει να κρατήσει τη γυναίκα άρχισε να πουλάει μερικά από τα λίγα χωράφια του αλλά ότι και αν έκανε δεν τα κατάφερνε.

Να ζήσει μόνος του δεν ήθελε παρόλο που ήταν συνταξιούχος του ΟΓΑ αλλά δεν μπορούσε να συντηρήσει τον εαυτό του. Τη γυναίκα καταλαβε ότι δεν μπορούσε να τη κρατήσει κι έτσι αποφάσισε να πάει στο γηροκομείο.

Εκεί στο γηροκομείο ανανεώθηκε, πήρε τα πάνω του και άρχισε να παρενοχλεί τις γυναίκες του γηροκομείου. Λέγανε μάλιστα πως άπλωνε τα ξερά του και χούφτωνε τις γυναίκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να παραπονεθούν στη διεύθυνση του γηροκομείου ότι έχει γίνει ανυπόφορος και τον κάλεσε η προϊσταμένη για να του κάνει συστάσεις. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

-Μου παραπονέθηκαν ότι ενοχλείς τις γυναίκες εδώ στο ίδρυμα και αυτό δεν είναι σωστό μπάρμπα-Λάζο.

-Και θα τις έχουμε εδώ να τις ταΐζουμε, να τις ποτίζουμε; Δεν πρέπει να δίνουν κάτι και αυτές;

-Ακούστε κύριε Λάζο, αυτά που λέτε εγώ δεν τα καταλαβαίνω και σας προειδοποιώ ότι αν μου παραπονεθεί ξανά κάποια γυναίκα ότι την παρενοχλείς θα φύγεις την ίδια μέρα από το γηροκομείο. Κατάλαβες;

-Κι αν βρεθεί κάποια που της αρέσει η παρενόχληση;

-Αν βρεθεί κάποια τέτοια θα την πάρεις και θα φύγετε μαζί…

Μετά από αυτές τις συστάσεις της προϊσταμένης ο μπάρμπα-Λάζος “συμμορφώθηκε”. Έμεινε λοιπόν στο γηροκομείο, εξάλλου όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο μειωνόταν και η διάθεση του να παρενοχλεί τις γυναίκες. Πέθανε ήσυχος και ευχαριστημένος στην έννατη δεκαετία της ζωής του.

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα

Πέτρος Βότσης
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ 2014


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 952 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.