Ο Νερόμυλος του Γιάνκου – Π.Βότσης

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΣτο χωριό μας τη Σέτινα (Σκοπός), υπάρχει μια χαράδρα με το όνομα Γιανάκεο. Μικρό παιδί θυμάμαι ρώτησα κάποιον, γιατί ονομάστηκε έτσι η χαράδρα. Δε θυμάμαι αν αυτός που ρώτησα ήταν παιδί ή μεγάλος. Μου είπε ότι εκεί που εκβάλλει η χαράδρα στο ποτάμι υπήρχε ένας νερόμυλος που μια νεροποντή τον παρέσυρε μαζί με τον μυλωνά, που τον έλεγαν Γιάνκο κι έτσι η χαράδρα πήρε το όνομα του, Γιανάκεο.

Όταν αποφάσισα να το καταγράψω ξανακουβέντιασα με μερικούς συγχωριανούς μου για την αλήθεια της ιστορίας που είχα ακούσει. Έμαθα ότι υπήρχε όντως ο νερόμυλος, δεν ήταν τόσο παλιό το γεγονός όσο είχα φανταστεί. Ο μυλωνάς δε λεγόταν Γιάνκος αλλά Γκιόργκι, ήταν από τους Λεμπάμηδες, που ήταν συγχωριανοί μας και η θέση δεν ήταν εκεί που είχα εγώ το μυαλό μου, δηλαδή στο ποτάμι αλλά στην ευθεία της χαράδρας.

Ο μυλωνάς ήταν ένα δειλό και αγαθό ανθρωπάκι που σκαρφαλωμένο πάνω σε μια καρυδιά (μουριά για άλλους) παραπονιόταν στον Θεό γιατί παίρνει αυτόν με τη πλημμύρα κι όχι κάποιο από τα αδέλφια του.

Μάλιστα πληροφορούσε το Θεό που βρίσκονταν τ’αδέλφια του εκείνη τη στιγμή, για να πάρει κάποιον από αυτούς. Οι παππούδες του χωριού μου μίλησαν ακόμη για ένα συγχωριανό μας τον Τάσκο που θυμάμαι έλεγαν ότι δεν θέλησε να βοηθήσει τον μυλωνά και είπαν ότι ο Θεός τον τιμώρησε και δεν έκανε ποτέ παιδιά.

Όλα βέβαια αυτά για το μυλωνά είναι μύθος, γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να άκουσαν και να είδαν σ’αυτήν την κοσμοχαλασιά όλα αυτά για τα οποία μας βεβαιώνουν οι συγχωριανοί μου στις διηγήσεις τους. Ξέροντας όμως αυτοί, λίγο-πολύ το χαρακτήρα του μυλωνά, του έβαλαν στο στόμα τα λόγια που του ταίριαζαν…

Δεν αποκλείεται η καταστροφή του νερόμυλου που διηγούνται τώρα οι συγχωριανοί μου να μην είναι η τελευταία, δηλαδή να είχαν προηγηθεί στο απώτερο παρελθόν κι άλλες. Ίσως η πιο παλιά να περιελάμβανε τον μυλωνά τον Γιάνκο και έδωσε το όνομα του στη χαράδρα…

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.