Ο Ντούσσας (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κάθε πρότασή του αρχίζει με την προσφώνηση «ντούσσε» (ψυχή μου), γι΄αυτό και οι συγχωριανοί μας του κόλλησαν το παρατσούκλι «Ντούσσας»

Πρέπει να ήταν το 1956 όταν εμφανίστηκε στο χωριό μας ο μπάρμπα-Ηλίας και η αγορομάνα γυναίκα του, Σλάβα με τους πέντε γιους της. Είχαν κι άλλον έναν γιο, όμως αυτός είχε παντρευτεί και προτίμησε να παραμείνει ως πολιτικός πρόσφυγας στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία.

Στη διάρκεια του αιματηρού Εμφυλίου η οικογένεια του μπάρμπα-Ηλία, όπως σχεδόν όλες οι οικογένειες του χωριού μας, είχαν καταφύγει στη διπλανή χώρα, για να προφυλαχτούν από τα δεινά που προκαλεί η εμφύλια σύρραξη.

Όταν επέστρεψαν στο χωριό, εγκαταστάθηκαν στο σπίτι τους, που ήταν αρκετά λεηλατημένο κι αυτό γιατί δεν είχαν στενούς συγγενείς να τους φιλοξενήσουν προσωρινά, ωστόσο όλοι τούς συμπαραστάθηκαν δίνοντας τους κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα.

Ο τρίτος γιος είναι ο Ντούσσας, που είχε το χάρισμα να μιλάει ασταμάτητα, πολλές φορές για το τίποτα, αρχίζοντας πάντα με την προσφώνηση «ντούσσε» ( ψυχή μου), εξού και το παρατσούκλι του.

Όταν εμείς τα μικρότερα παιδιά ανταμώναμε μαζί του, τον ρωτούσαμε για τη ζωή στη Γιουγκοσλαβία κι αυτό δεν το κάναμε από περιέργεια και μόνο για το τί συμβαίνει και πώς είναι τα πράγματα εκεί, αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον, γιατί όλοι μας είχαμε στενούς συγγενείς στη χώρα αυτή και ζούσαν εκεί ως πολιτικοί πρόσφυγες περισσότερο από οχτώ χρόνια.

Ο Ντούσσας άρχιζε και σταματημό δεν είχε κι εμείς με ιερή ευσέβεια τον ακούγαμε, εξάλλου δεν είχαμε τρόπο να ελέγχουμε, αν ήταν αλήθεια, τα όσα μας έλεγε με γλαφυρή αφήγηση ή αν τα φαντασιωνόταν.

Ζούσε εκεί σε προάστιο των Σκοπίων με πολύ κόσμο, μαγαζιά, χώρους διασκέδασης και η ζωή στο χωριό μας τον είχε απογοητεύσει. Σε ερώτησή μας, γιατί δεν παρέμεινε, μας απαντούσε ότι ήταν υποχρεωμένος ν’ ακολουθήσει τον πατέρα του, γιατί ήταν ανήλικος ακόμα.

Για τις κοπέλες στα Σκόπια μας τα παρουσίαζε όλα ρόδινα κι εμείς, όλοι μας άπειροι και μικρότεροι απ’ αυτόν του ζητούσαμε να μας «διδάξει» πώς θα καταφέρναμε να ρίξουμε μια κοπέλα. Αδίστακτος αυτός, επινοητικός και με δημιουργική φαντασία μας αριθμούσε πολλούς τρόπους και με πιστότητα εμείς τα αποθηκεύαμε στη μνήμη μας.

Μετά από λίγους μήνες, αφότου γύρισαν, ο πατέρας του λειτούργησε δικό του νερόμυλο, που ήταν στα όρια με το διπλανό μας χωριό την Αχλάδα. Μερικές φορές, ο Ντούσσες αντικαθιστούσε στο μύλο τον πατέρα του και μας έλεγε διάφορες ιστορίες με κύρια πρόσωπα γυναίκες που πήγαιναν ν’ αλέσουν και όλες οι ιστορίες διανθισμένες και άριστες ακουστικά για εμάς.

Δεν πέρασαν δυό-τρία χρόνια και ο Ντούσσας αρραβωνιάστηκε μια συγχωριανή μας, όμως χάλασε ο αρραβώνας για λόγους που μόνο οι αρραβωνιασμένοι ήξεραν, γιατί όλοι οι άλλοι έκαναν υποθέσεις.

Γρήγορα ο πατέρας του, «για να μη στενοχωριέται το παιδί», όπως έλεγε, τον αρραβώνιασε ξανά και γρήγορα τον πάντρεψε με μια μεγαλοκοπέλα, τουλάχιστον μια δεκαετία μεγαλύτερή του από άλλο χωριό κι έτσι έκανε ο Ντούσσας δική του φαμίλια και γρήγορα απόχτησε δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι κι έτσι έχει σήμερα μεγάλα εγγόνια.

Ο Ντούσσας εξελίχθηκε σε καλό βοσκό και δεν άργησε να γίνει μικροκτηνοτρόφος και με τα λίγα γεωργικά προϊόντα πορευόταν και πορεύεται στη ζωή του. Η συνεχής του επαφή με τη φύση τον έκανε ν’ αναπτύξει μια άριστη τεχνική κυνηγιού και ιδιαίτερα στο κυνήγι του λαγού.

Κάτι που έμαθε καλά και υπηρετεί πιστά τα τελευταία χρόνια είναι το κάπνισμα και δεν μπορείς να τον ανταμώσεις χωρίς τσιγάρο κρεμασμένο στα χείλη του. Ίσως δεν έχει τσιγάρο στα χείλη του, όταν κοιμάται!

Καμιά φορά που τον αντικαθιστά ο γιος του στο κοπάδι, κάνει διάφορα οικοδομικά μερεμέτια, αλλά αυτός που τον καλεί πρέπει να έχει υπομονή για να τελειώσει, αφού ακολουθεί την ίδια τεχνική με εκείνη των διηγήσεών του, αργά, χαλαρά και με πλήρη θεωρητική επεξήγηση και τεχνική ερμηνεία των όσων κάνει εκείνη τη στιγμή και των όσων θα ακολουθήσουν.

Μιλάει ακόμη και για την ύπαρξη σύγχρονων εργαλείων, που τα είδε στην τηλεόραση και που δυστυχώς του ίδιου του λείπουν, έτσι ενδέχεται το αποτέλεσμα να είναι πλημμελές και ίσως χρειαστεί να ξαναρθεί. Ευνόητο είναι πως όταν δουλεύει κι όταν εξηγεί το τσιγάρο είναι πάντα κολλημένο στα χείλη του.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, Νοέμβρης 2014

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα

Πέτρος Βότσης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.