Ο νόμος είναι δημοκρατικός; (Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Οι νόμοι είναι απαραίτητοι για τη σύσταση μίας κοινωνίας, εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τους κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν οι πολίτες. Οι Λατίνοι συνήθιζαν να λένε ‘’σκληρός νόμος, αλλά νόμος’’, απόρροια της πίστης τους πως ο νόμος ακόμα και αν είναι σκληρός, ωφελεί το κοινό καλό. Ο μέγιστος των φιλοσόφων Σωκράτης προτίμησε να μείνει στη φυλακή, να πιει το κώνειο και να πεθάνει, παρά να προδώσει το νόμο της πατρίδας του. Γιατί σύμφωνα με εκείνον ‘’από τη μητέρα και τον πατέρα, σημαντικότερη είναι η πατρίδα’’.

Πόσο όμως είναι δίκαιοι οι νόμοι; Πόσο είναι δημοκρατικοί και πόσο σέβονται την ανθρώπινη οντότητα και αξία; Πρέπει να υπακούμε σε όλους τους νόμους;

Οι νόμοι του σήμερα, δεν ωφελούν ουσιαστικά, όλες τις ομάδες ανθρώπων. Επιβάλλονται και εξασθενούν τους οικονομικά ασθενέστερους, τυραννούν τους ανθρώπους που βάλλονται από προβλήματα δίχως να τους ξαλαφρώνουν. Είναι για πολλούς ανθρώπους ένα είδος τυρρανίας, απειλούν και απαιτούν. Δεν είναι όλοι οι φόροι που μας βάζει το κράτος νόμιμοι.

Ο ΕΝΦΙΑ για όποιον έχει μιλήσει με συνταγματολόγους, είναι παράνομος φόρος, διότι απαγορεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα να προπληρώνεις την όποια περιουσία έχεις. Κανένας από εμάς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει η περιουσία του, το μαγαζί του, ακόμα και ο ίδιος. Δυστυχώς, δεν έχουμε ανθρώπους όπως ο Σόλωνας, ο οποίος εισήγαγε τη ‘’σεισάχθεια’’ για να στηρίζει τους φτωχούς. Και όμως, είναι νόμος; μπορούν να σου κατασχέσουν και το σπίτι αν δεν πληρώσεις.

Οι νόμοι δεν ψηφίζονται με βάση με τη θέληση του κόσμου; ουσιαστικά, ψηφίζονται από ορισμένους και επιβάλλονται. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Σουηδία οι καινούργιοι νόμοι γίνονται γνωστοί στο λαό και ψηφίζονται, είτε αρνητικά, είτε θετικά.

Οι άνθρωποι, θεωρώ, πως θα έπρεπε να ερωτούνται για ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την εκπαίδευση και το σύστημα υγείας. Η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να συμμετέχουν ευκολότερα στην έκφραση της άποψης και βάση αυτών να υπάρξουν καινούργιοι νόμοι. Είναι, απαραίτητο, θεωρώ η δημοκρατία να λειτουργεί ακόμα και στην ψήφιση νόμων που αφορούν τις κύριες πτυχές των ανθρώπων των οποίων τη ζωή θα επηρεάσουν άμεσα.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.