Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτήν την εβδομάδα από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης (από 2/3 έως 8/3)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Δευτέρα, 2 Μαρτίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 9:59 μμ. Ο Αλντεμπαράν λάμπει κάτω από την Σελήνη νωρίς το βράδυ. Αρκετά μακριά, κάτω και στα αριστερά τους, στέκεται ο Ωρίωνας. Ο δορυφόρος μας περνάει τη νύχτα ανάμεσα στα αστέρια στο κέντρο του Ταύρου.

ουρανός - αστέρια

Ο κομήτης PanSTARRS (C/2017 T2) έχει μέγεθος 9 αυτή την εβδομάδα καθώς κατευθύνεται προς τον βορρά, μέσα στον αστερισμό της Κασσιόπης. Προσπαθήστε να τον εντοπίσετε τώρα, αφού τις επόμενες νύχτες το φως της Σελήνης θα γίνει εντονότερο.

Ο PanSTARRS επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα από το μακρινό Νέφος του Oort. Τώρα βρίσκεται λίγες μοίρες δυτικά από τα όμορφα φωτογενή νεφελώματα της «Ψυχής» και της «Καρδιάς» (IC 1805 and IC 1848, αντίστοιχα). Αν και η περιοχή αυτή του ουρανού παραμένει ορατή όλη τη νύχτα, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο, στα βορειοδυτικά, νωρίς το βράδυ.

Τρίτη, 3 Μαρτίου

Απόψε η Σελήνη λάμπει ακριβώς πάνω από τον Ωρίωνα νωρίς το βράδυ, και αργότερα, στους Διδύμους.

ουρανός - αστέρια

Τετάρτη, 4 Μαρτίου

Ο φωτεινότερος αστεροειδής του ηλιακού συστήματος είναι η Εστία (4 Vesta) και είναι βολικά τοποθετημένος στα μισά της απόστασης του ορίζοντα με το ζενίθ, στα δυτικά νοτιοδυτικά κατά τις πρώτες βραδινές ώρες της εβδομάδας.

Μπορείτε να την βρείτε ανάμεσα στα αστέρια του Δυτικού Ταύρου. Η Εστία έχει μέγεθος 8,3, γεγονός που την καθιστά εύκολο στόχο με ένα ζευγάρι κιάλια, και ακόμα ευκολότερο στόχο με ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Απόψε, ο αστεροειδής βρίσκεται 2,8 ° βόρεια του αστέρα 4ου μεγέθους, 5 του Ταύρου. Η Μήτις, στα δεξιά της Εστίας, είναι ο αστεροειδής  με αύξοντα αριθμό ανακαλύψεως 9.

ουρανός - αστέρια

Πέμπτη, 5 Μαρτίου

Περίπου στις 8 μμ., το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, ο Σείριος (άλφα του Κυνός), βρίσκεται στο νότο. Με μέγεθος -1,46, ο Σείριος έχει τρεις φορές περισσότερο φαινόμενη λαμπρότητα από το πιο λαμπρό αστέρι του Ωρίωνα, τον γαλάζιο-λευκό Ρίγκελ (β του Ωρίωνα).

Το όνομα αυτού του αστεριού αποδίδεται στον ποιητή Ησίοδο που έζησε στο δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ. Παρά το γεγονός ότι ο Σείριος είναι ο πιο λαμπρός από τα αστέρια, τόσο η Αφροδίτη όσο και ο Δίας (νωρίς το πρωί)  είναι πιο λαμπροί απ’ αυτόν.

Παρασκευή, 6 Μαρτίου

Καθώς η Σελήνη πλησιάζει στη φάση της Πανσέληνου στις 9 Μαρτίου, διασχίζει τον αστερισμό του Λέοντα.

ουρανός - αστέρια

Σάββατο, 7 Μαρτίου

Η Αφροδίτη φαίνεται στο δυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο λαμπρός πλανήτης ξεχωρίζει καθώς στέκεται σχεδόν 40° πάνω από τον ορίζοντα νωρίς στο σούρουπο. Όταν θα έχει βραδιάσει, βρίσκεται 25° ψηλά. Η Αφροδίτη παραμένει στον ουρανό μέχρι και μετά τις 10 μμ.

Απόψε και αύριο το βράδυ, η Αφροδίτη χρησιμεύει ως οδηγός για τον έβδομο πλανήτη του ηλιακού συστήματος, τον Ουρανό. Θα χρειαστείτε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να τον εντοπίσετε.

Μόλις ο ουρανός σκοτεινιάσει απόψε, με κέντρο την Αφροδίτη στο οπτικό πεδίο, ψάξτε για τον Ουρανό 2,2° στα νοτιοανατολικά της. Ο Ουρανός έχει δίσκο με 3,4 ” διάμετρο και ένα εμφανές μπλε-πράσινο χρώμα.

ουρανός - αστέρια

Κυριακή, 8 Μαρτίου

Η Αφροδίτη και ο Ουρανός εμφανίζονται εξίσου κοντά απόψε, όσο ήταν και χθες, αν και οι σχετικές θέσεις τους άλλαξαν. Απόψε, ο Ουρανός βρίσκεται λίγο ανατολικά (κάτω αριστερά) της Αφροδίτης. Η ακριβής σύνοδος των δύο πλανητών συμβαίνει αύριο στις 6 μμ.

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 3 μμ. Ο μακρινός πλανήτης έχει χαθεί στην λάμψη του Ήλιου, αλλά θα επιστρέψει ξανά στον πρωινό ουρανό στο τέλος Απριλίου.

ουρανός - αστέρια

Ο ουρανός του νότιου ημισφαιρίου, εξίσου μαγικός όσο και βορείου. Στη φωτογραφία αυτή, του Kleber Copini από την Βραζιλία, φαίνεται κάτω και στα δεξιά του γαλαξία μας το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος. Η φωτογραφική έκθεση είναι μόνο 13 δευτερόλεπτα, με φακό 14 mm και ISO 10159.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι κρυμμένος μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,3, στον Κριό) κυριαρχεί πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη είναι 19 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης (μέγεθος +1,1, στον Τοξότη) φαίνεται πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Έχει μόνο 5,5 δευτερόλεπτα της μοίρας σε φαινόμενη διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση τον επόμενο Οκτώβριο, φτάνοντας τα 22,6 δευτερόλεπτα σε διάμετρο και με μέγεθος -2,6, 50 φορές λαμπρότερος απ’ ότι είναι τώρα.

Ο Δίας (μέγεθος -2,0, στον Τοξότη) είναι κάτω και στα αριστερά του Άρη. Ψάξτε τον μία ώρα πριν την ανατολή. Δεν υπάρχει άλλο «αστέρι» τόσο λαμπρό σ’ αυτή την περιοχή του ουρανού. Ο Άρης πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Δία και φτάνει τις 7 μοίρες απόσταση στις 7 Μαρτίου.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,7, επίσης στον Τοξότη) αρχίζει να φαίνεται περίπου 8 μοίρες χαμηλότερα από τον Δία. Θα τον βρείτε ευκολότερα με ένα ζευγάρι κιάλια.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,8, στο νοτιοδυτικό Κριό) είναι κοντά στην Αφροδίτη, νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης – Πηγή: Πλανητάριο Θεσ/νίκης

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *