Ο παππούς και η λίρα… (της Ρίτσας Μπαλκουρανίδου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ρίτσα Μπαλκουρανίδου - ΔασκάλαΉταν ένας γλυκός – γλυκός παππούς. Με γελαστό καλοσυνάτο πρόσωπο, ήμερα χαρακτηριστικά, μικρά λαμπερά μάτια, ρόδινο λευκό δέρμα, πολλά πολλά πυρόξανθα μαλλιά και φουντωτό περιποιημένο μουστάκι. Με φέσι τριγωνικό, κόκκινο στο κεφάλι και φαρδύ κόκκινο ζωνάρι.

Φορούσε πουτούρια, μάλλινα χοντρά, βλαχική φορεσιά, πα’όλα αυτά, με το χοντρό κεχριμπαρένιο κομπολόι, στο χέρι, έμοιαζε με αρχοντάνθρωπο. Γεννημένος στα 1880 περίπου στο Τύρνοβο Μοναστηρίου. Εκεί είχε την οικογένεια του, εκεί έκανε και τη δική του. Ο πόλεμος όμως αλλάζει την πορεία των πραγμάτων. Και μαζί με πολλούς άλλους, πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Γαλουχήθηκαν τραγουδώντας στα μαθητικά τους, το τραγούδι του Ρήγα Φεραίου. Ω πατρίδα ολεθρία, πως κατάντησες, αθλία. Έφτιαξε το δικό του σπιτικό στη Φλώρινα που εγκαταστάθηκε κουβαλώντας μαζί του ήθη έθιμα, μνήμες, ελπίδες, όνειρα. Ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, που ασκούσε στο Μοναστήρι, παίρνοντας κι αυτόν πολλές φορές αμούστακο παιδί στα ταξίδια του. Αγωγιάτης-Έμπορος.

Έγινε κι αυτός ταξιδευτής, γερός σαν ατσάλι. Με καραβάνι σωστό, 18 άλογα-μουλάρια στην κατοχή του, με συντρόφους τσιράκια οπλισμένους με γερό κομπόδεμα στο πουγγί. Πριν από τον πόλεμο του 1940, αλώνιζε τα γύρω χωριά, της Πρέσπας, της Μεγάλης και Μικρής, Πισοδέρι-Βίγλα-Ψαράδες, Αλβανία, Κορυτσά. Χειμώνες, Καλοκαίρια, πηγαίνοντας εμπορεύματα και φέρνοντας άλλα από εκεί. Μέρες κρατούσαν τα αγώγια τους και εβδομάδες ακόμη.

Μέσα σε κακοτράχαλα μονοπάτια παλεύοντας με τα στοιχεία της φύσης και με τα άγρια θηρία του δάσους πολλές φορές. Σε χιονισμένους απάτητους δρόμους, σε δασωμένα καταπράσινα βουνά, σε λουλουδιασμένες άνοιξες και σε καυτά λιοπύρια. Ξεκουράζονταν στα χάνια που τα είχαν ως επί το πλείστον Πισοδερίτες, τρώγανε χοιρινά λουκάνικα, πίνανε το κρασάκι τους, για να’χουν δύναμη να συνεχίσουν την πορεία τους.

Φόρτωναν αλεύρι, λάδι, ελιές, σαπούνι, αλάτι, ρύζι και εφερναν πίσω ψάρια, τσιρόνια παστωμένα, φασόλια, μέλι, καρύδια. Έτσι γίνονταν το εμπόριο τότε. Ο σιδηρόδρομος αργότερα, έφερε επανάσταση στη Φλώρινα και τότε έστελναν με τα βαγόνια τα εμπορεύματα τους. Έπειτα ήρθαν και τα αυτοκίνητα. Όταν επέστρεφε ύστερα από κοπιαστικό ταξίδι, ξεκουράζονταν στο σπιτικό του.

Χαίρονταν την φαμίλια του, με τα παιδιά τριγύρω και κοντά στο τζάκι, τις χειμωνιάτικες βραδιές, εξιστορούσε ότι έβλεπε, ότι άκουγε. Ταξιδευτής. Είχε πολλά να πει και τα παιδιά του, πέντε κορίτσια και ένα αγόρι, κρέμονταν από τα χείλη του. Για μια όμως ιστορία, που ήταν αληθινή ένοιωθε ιδιαίτερη περηφάνεια. Κι ήθελε όλο να την λέει και να την ξαναλέει…

Μια φορά αμούστακο αγουροπαίδι γύρω στα 14, πήγε μαζί με τον πατέρα, τον ακολούθησε στο αγώγι. Κάπου στα χωριά, του Μοναστηρίου, γύρω στα 1895. Προχωρούσαν με τα ζώα φορτωμένα εμπορεύματα αμέρνιμνοι όταν ξαφνικά όρμησαν ληστές. Τουρκαλβανοί που λυμαίνονταν τις περιοχές. Σταμάτησαν τα ζώα, που πισωγύρισαν χλιμιντρίζοντας και αγριεμένοι στάθηκαν μπροστά τους οπλισμένοι.

Μη κουνηθείτε φώναξαν γιατί θα φάτε κουφάλια σας. Τι να κάνανε; Ξεφόρτωσαν τα ζώα τους, ότι πραμάτειες ήθελαν. Έπειτα έψαξαν τα ζωνάρια τους, όπου φύλαγαν το πουγγί με τις λίρες. Τα πήραν και βιαστικοί βιαστικοί πέταξαν το άδειο πουγγί του πατέρα μακριά παίρνοντας από μέσα τις λίρες. Το άδειο πουγγί έκανε στον αέρα μια πορεία και έπεσε μακριά σε κάτι χαμόκλαδα.

Οι ληστές εξαφανίστηκαν έφιπποι όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Αυτός έντρομος παρακολουθούσε όλη την σκηνή. Μόλις απομακρύνθηκαν έτρεξε αμέσως να ψάξει το πουγγί. Πατέρα-Πατέρα, το βρήκα φώναξε ενθουσιασμένος. Το ανοίγει και τι να δει. Μια μοναδική λίρα που είχε ξεμείνει άστραφτε. Στην βιάση τους οι ληστές την είχαν αφήσει. Την δίνει στον πατέρα του γεμάτος περηφάνεια. Δόξα να’χει ο Θεός είπε.

Καλά που δεν μας σκότωσαν. Και πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Με αυτήν την λίρα την τελευταία και μοναδική, ξανάρχισαν από την αρχή. Ξανάρχισαν την δουλειά τους και ξανάντυσαν το νοικοκυριό τους. Κι ο παππούς, στρίβοντας το μουστάκι του, φεγγοβολούσε ολόκληρος χαμογελώντας που η τυχερή λίρα του έφερε γούρι.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *