Ο Πετράκης και ο καμ(μ)ένος Βουκεφάλας – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Πριν από κάμποσες δεκαετίες, στην πόλη μας, οι Φλωρινιώτες απολάμβαναν ένα μοναδικό θέαμα και ακρόαμα. Ένας φέρελπις πολιτικός ονόματι Πετράκης έβγαινε στο μπαλκόνι κεντρικού κτιρίου, αλλά και σε διάφορες αίθουσες, όπως αυτήν του πάλαι ποτέ κινηματογράφου «Ελληνίς», και έλεγε διάφορα φαιδρά και ιλαρά…

Οι «ψηφοφόροι» του από κάτω έσπαγαν πλάκα, ζητωκραύγαζαν και, κάπου-κάπου, του φώναζαν ρυθμικά: «Πέσε κάτω αρχηγέ!». Αλλά ο Πετράκης γραφικός ήταν, βλάκας δεν ήταν! Πώς το θυμήθηκα αυτό; Μα με αφορμή αυτά που τραβάει στις μέρες μας ένας άλλος αρχηγός, ο Πάνος ο Καμμένος. Και τι αρχηγός! Αυτός δεν χρειάστηκε να κάνει ό,τι και ο Πετράκης για να πετύχει. Ας είναι καλά η χρεοκοπία και τα Μνημόνια.

Μια ωραία πρωία, έφτιαξε στο πιτς φιτίλι κόμμα και με την πρώτη εισήλθε το 2012 νικητής και τροπαιούχος στη Βουλή των Ελλήνων! Και μετά από μόλις δυόμισι χρόνια (2015), έγινε συγκυβερνήτης, προσφέροντας στον ΣΥΡΙΖΑ τις αναγκαίες ψήφους. Μεγαλεία!

Τα χρόνια πέρασαν, με τον μικρό συγκυβερνήτη να συμπεριφέρεται ως μικρός Ναπολέων. Ώσπου ήρθαν οι Πρέσπες. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει ένα από τα πιο σωστά κυβερνητικά βήματά του: να λύσει ένα χρονίζον πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έλα, όμως, που για τον μικρό εταίρο, αυτό ήταν κάτι σαν πολιτικός θάνατος. Μπορεί να έκανε γαργάρα τα αντιμνημονιακά και να μην… αυτοκτόνησε, όπως απειλούσε (ούτε νεκρός με όσους ψήφισαν μνημόνια!), αλλά τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, δεν γίνεται να απεκδυθεί τον ρόλο του Βουκεφάλα.

Κυκλοθυμικός, αμετροεπής και αλαζόνας όπως είναι, απείλησε ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση,
αν συντελεσθεί η «προδοσία της Μακεδονίας». Η «προδοσία» τείνει να συντελεσθεί! Αλλά τώρα ο αρχηγός βρίσκεται σε δεινή θέση. Γιατί σε αυτό το απονενοημένο διάβημα, οι δικοί του δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν.

Τι να κάνει, λοιπόν, ο αρχηγός; Το γυρίζει κι αυτός σιγά-σιγά. Από εκεί που απειλούσε θεούς και δαίμονες, τώρα λέει «εάν και εφόσον», τον «Μάρτιο θα δούμε». Τι θα δει δηλαδή; Αν τότε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση; Γιατί ούτε αυτό είναι σίγουρο.

Αν οι δικοί του «μακεδονοκλάστες» μείνουν στην καρέκλα τους, γιατί ο αρχηγός να απαρνηθεί τη δική του; Αλλά κι αν την αφήσει, μπας και διασωθεί εκλογικά, τότε μάλλον θα την αφήσει κοντά στις εκλογές, σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί πολλοί και διάφοροι να του φωνάζουν «πέσε κάτω αρχηγέ», δηλαδή ρίξε την κυβέρνηση, αλλά ο αρχηγός Πάνος δεν είναι αφελής.

Είναι φοβητσιάρης, μα πάνω απ’ όλα είναι στυγνός εξουσιαστής. Τα υπολογίζει όλα και βλέπει ότι ούτε τις Πρέσπες μπορεί να αποξηράνει, ούτε την κυβέρνηση να ρίξει (αν το ήθελε, που δεν το θέλει). Έτσι, ο Καμμένος δεν θα πέσει ηρωϊκώς από το μακεδονικό μπαλκόνι.

Πονηρός και υπολογιστής όπως είναι, θα επιδιώξει το προφανές: να παραμείνει στην καρέκλα μέχρι τον Μάρτιο και να αποχωρήσει τότε (αν βρει κάποιους συγκαβαλάρηδες να τον ακολουθήσουν), μπας και επιζήσει εκλογικά. Εν τέλει, ο Πάνος δεν είναι καθόλου αφελής ώστε να κάνει τη χάρη όσων του φωνάζουν να πέσει στο κενό από το μακεδονικό μπαλκόνι.

Σιγά μη μπορεί να καταλάβει αυτό που λέει ο στίχος του Ελύτη: «το κενό υπάρχει όσο δεν πέφτεις μέσα του…»

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *