Ο πλούσιος παππούς (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα“Κάθε πράγμα στον καιρό του…” – ΛΑΊΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ

Ο γέρο-Μπόζιν πάτησε σταθερά στα ογδόντα. Είχε κανει δυο γάμους κι όπως το διαλαλούσε δικαιούταν κι άλλον έναν και θα τον έκανε! Πήγε στο νοσοκομείο να κάνει εγχείριση προστάτη και βγήκε ανανεωμένος όπως έλεγε και ήταν έτοιμος για τον τελευταίο του γάμο που πίστευε ότι δεν θα αργούσε…

Ο γέρο-Μπόζιν δεν είχε παιδιά από τους προηγούμενους γάμους κι έλεγε πως ο ίδιος με ευλάβεια έκανε ότι έπρεπε για να αποκτήσει παιδιά αλλά δεν τα κατάφερνε εξαιτίας των γυναικών του στις οποίες έριχνε όλη την ευθύνη. Ο γέρο-Μπόζιν επί τουρκοκρατίας είχε πάει στην Αμερική και όταν επέστρεψε ήταν σαραντάρης και είχε φτιάξει ένα καλό κομπόδεμα και είχε και μια καλή σύνταξη για τα δεδομένα του χωριού.

Με τα λεφτά που είχε μαζέψει έχτισε ένα δίπατο σπίτι σοβατισμένο από μέσα κι στον κάτω όροφο άνοιξε ένα μαγαζάκι για να απασχολείται και να βγάζει και κάτι… Έτσι δεν άργησε να βρει γυναίκα καθώς είχε όλα εκείνα τα προσόντα που μπορούσαν να ξεγελάσουν μια γυναίκα που αν τον παντρευόταν θα γλίτωνε από τον κάματο και την ανέχεια της αγρότισσας.

Στα εξήντα του ο γέρο-Μπόζιν χήρεψε από την πρώτη του γυναίκα η οποία ήταν θιασώτρια της άποψης: “Τα πάχη μου τα κάλη μου…”. Η γυναίκα του ήταν λοιπόν παχύσαρκη και αυτό της προκάλεσε ένα θανατηφόρο έμφραγμα. Ο γέρο-Μπόζιν στεναχωρέθηκε αλλά δεν τα έβαψε μαύρα. Πάνω στον χρόνο βρήκε μια άτεκνη σαραντάρα από το διπλανό χωριό και νάτος και ο δεύτερος γάμος ο οποίος κράτησε είκοσι χρόνια.

Περνούσαν καλά οι δυο τους και τα έκαναν όλα αλλά παιδιά δεν μπόρεσαν να κάνουν… Η δεύτερη γυναίκα πέθανε από “μητρικά” όπως είπαν στο χωριό. Ο γέρο-Μπόζιν αν και είχε φτάσει τα ογδόντα πάλι δεν τα έβαψε μαύρα και δεν άργησε να αναζητήσει γυναίκα για τον τρίτο γάμο διαλαλώντας την επιθυμία του όπου μπορούσε.

Επειδή με τη δεύτερη γυναίκα του είχε διαπιστώσει καποια κάμψη στις επιδόσεις του στο συζυγικό κρεβάτι είχε αποδώσει το γεγονός αποκλειστικά σε φταίξιμο της γυναίκας του και ισχυριζόταν πως δεν ήταν τόσο ερωτική μαζί του αλλά και πως ήταν κάπως γερασμένη. Έτσι για τον τρίτο γάμο είχε αποφασίσει να πάρει μια γυναίκα που να τον προκαλεί ερωτικά.

Το’μαθε αυτό κάποια αλλοδαπή παστρικιά ομορφονιά που δούλευε στα μπαράκια της πόλης και κατάφερε να συναντηθεί με τον μερακλή γέροντα και επίδοξο εραστή. Του έταξε έναν ερωτικό παράδεισο και τον έπεισε να την παντρευτεί. Είκοσι πέντε Μαΐων το ωραίο θηλυκό προκαλούσε ερωτική θύελλα σ’όλους τους άντρες καθώς περνούσε κρατώντας αγκαζέ τον γέρο-Μπόζιν. “Που, πως και με τι να μπορέσει ο παππούς να σβήσει αυτό το ερωτικό καμίνι!”, λέγανε οι άντρες καθώς την αντικρυζαν…

Ήρθε όμως σύντομα το νέο που περίμενε για χρόνια ο γέρο-Μποζιν… Η νεαρή σύζυγος του ήταν έγκυος! Χαρές ο γέροντας… Πήρε τη γυναίκα του και κατευθύνθηκαν στο γυναικολόγο να σιγουρέψει την εγκυμοσύνη της γυναίκας και έτσι να επιβεβαιώσει την ικανότητα του να τεκνοποιεί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία…

Ο γιατρός την εξέτασε και τον διαβεβαίωσε ότι η γυναίκα του θα γίνει μητέρα.

– Κι εγώ πατέρας, συμπλήρωσε ο γέρο-Μπόζιν…
– Μμμμμ…., έκανε ο γιατρός.

Όταν άκουσε και το ιστορικό του γέροντα για την αφαίρεση προστάτη και μετα από μερικές ακόμα ερωτήσεις του είπε:

– Άκουσε εδώ παππού, να σου πω κάτι δικό μου. Εγώ είμαι κυνηγός.
– Κι εγώ, είπε ο γέροντας.
– Ένα πρωί, συνέχισε ο γιατρός, σηκώθηκα πριν καλά-καλά ξημερώσει για να πάω για κυνήγι. Για να μην ξυπνήσω κανέναν δεν άναψα φως και πήρα στα τυφλά την καραμπίνα μου που είχα γεμίσει από το προηγούμενο βράδυ, την κρέμασα στον ώμο και να’μαι στο βουνό. Δεν πέρασε πολύ ώρα και να’σου μπροστά μου μια αρκούδα που ερχόταν κατά πάνω μου με άγριες διαθέσεις. Ξεκρέμασα αμέσως τη “καραμπίνα” από τον ώμο μου και με τη ψυχή στο στόμα και με χέρια που έτρεμαν πυροβόλησα. Η βολή ήταν τόσο καλή που η αρκούδα έπεσε νεκρή. Κοιτάζοντας ομως τα χέρια μου είδα πως κρατούσα το αεροβόλο του γιού μου και με αυτό είχα πυροβολήσει και σκοτώσει την αρκούδα.
– Αποκλείεται, είπε ο γέροντας, άλλος πυροβόλησε την αρκούδα…
– Ααα μπράβο σου, τώρα σκέφτεσαι σωστά, απάντησε ο γιατρός. Άντε τώρα πήγαινε στην ευχή του θεού και να φροντίσεις να μάθεις ποιός “πυροβόλησε”…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *